Ha beülünk egy étterembe, nem vagyunk vegák vagy vegánok, és valami könnyed, mégis laktató, sőt, majdhogynem fogyókúrás fogásra vágyunk, az esetek nagy százalékában cézársalátát rendelünk, mondván, egy kis csirkés zöldsaláta pont megfelel céljainknak. Tévedés!!! Az eredeti cézársaláta nem holmi jégsalátából készül, és főtt tojást, uborkát, de csirkemellet sem látott soha. Ideje hát újra tisztázni a világszerte népszerű fogás valódi receptjét, erre pedig idén külön apropó is adódott:
a cézársaláta a napokban ünnepelte születésének 100. évfordulóját Mexikóban, Tijuánában, a fáma szerint innen indult ugyanis hódító útjára, 1924-ben.
Történészek szerint az amerikai határhoz közeli mexikói városban alkotta meg először egy olasz származású, Tijuanába emigráló étteremtulajadonos, Cesare Cardini a szóban forgó fogást, ráadásul maradékokból, muszájból.
Ittas és éhes vendégek inspirálták
Cardini egy mulatozó társaságnak tálalta fel a salátát, érdekesség, hogy a szósz ekkor elvileg még nem tartalmazott szardellapasztát: olaj, tojás és Worcester-szósz keveréke volt.
Egy nagy fatálban kevert össze mindent a vendégek szeme előtt, a szinte egészben hagyott, zsenge rómaisaláta-leveleket mintegy kanálként használva az említett olajos-tojásos-worcesteres öntettel, kenyérkockákkal, parmezánnal, citrommal készült fogáshoz.
Julia Child is imádta
Ha hihetünk a sztorinak, a későbbi, ma autentikusnak mondott receptet nem más, mint Julia Child alkotta meg, aki rajongott Cardini cézársalátájáért. Ebbe pedig már szardellapaszta került a római levelek, a pirított kenyérkockák, a dijoni mustár, a citrom, a só, bors, a Worcester-szósz, a tojássárgája, az olívaolaj és a parmezán mellé.
Cézársaláta - készítsd el az eredeti, teljes recept alapján, és élvezd az ízeket csirke nélkül is!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több házias íz és tipp itt: