Idén 100 éves a cézársaláta, és semmi köze nincs a csirkemellhez

Sokak kedvenc salátája, amibe a legtöbb étterem a mai napig csirkemellet tesz - tévesen! Idén 100 éves a cézársaláta, ami megérdemelné végre, hogy megjegyezzük a pontos receptjét és autentikus hozzávalóit.

Ha beülünk egy étterembe, nem vagyunk vegák vagy vegánok, és valami könnyed, mégis laktató, sőt, majdhogynem fogyókúrás fogásra vágyunk, az esetek nagy százalékában cézársalátát rendelünk, mondván, egy kis csirkés zöldsaláta pont megfelel céljainknak. Tévedés!!! Az eredeti cézársaláta nem holmi jégsalátából készül, és főtt tojást, uborkát, de csirkemellet sem látott soha. Ideje hát újra tisztázni a világszerte népszerű fogás valódi receptjét, erre pedig idén külön apropó is adódott:

a cézársaláta a napokban ünnepelte születésének 100. évfordulóját Mexikóban, Tijuánában, a fáma szerint innen indult ugyanis hódító útjára, 1924-ben.

Történészek szerint az amerikai határhoz közeli mexikói városban alkotta meg először egy olasz származású, Tijuanába emigráló étteremtulajadonos, Cesare Cardini a szóban forgó fogást, ráadásul maradékokból, muszájból.

Nos, az eredeti Cézár-saláta valahogy így néz ki

Ittas és éhes vendégek inspirálták

Cardini egy mulatozó társaságnak tálalta fel a salátát, érdekesség, hogy a szósz ekkor elvileg még nem tartalmazott szardellapasztát: olaj, tojás és Worcester-szósz keveréke volt.

Egy nagy fatálban kevert össze mindent a vendégek szeme előtt, a szinte egészben hagyott, zsenge rómaisaláta-leveleket mintegy kanálként használva az említett olajos-tojásos-worcesteres öntettel, kenyérkockákkal, parmezánnal, citrommal készült fogáshoz.

Flóra autentikus receptjét a képre kattitnva találjátok!

Julia Child is imádta

Ha hihetünk a sztorinak, a későbbi, ma autentikusnak mondott receptet nem más, mint Julia Child alkotta meg, aki rajongott Cardini cézársalátájáért. Ebbe pedig már szardellapaszta került a római levelek, a pirított kenyérkockák, a dijoni mustár, a citrom, a só, bors, a Worcester-szósz, a tojássárgája, az olívaolaj és a parmezán mellé.

Cézársaláta - készítsd el az eredeti, teljes recept alapján, és élvezd az ízeket csirke nélkül is!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több házias íz és tipp itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...