A cézársaláta bár világszerte ismert és kedvelt étel, a hagyományos, pontos változatot csak kevés helyen készítik. Az eredetileg Mexikóból származó fogás egyik esszenciális alapanyaga nem a csirke, nem a majonézes szósz és még csak nem is a pirított kenyérkocka, hanem az apró, karakteres ízű, üvegben vagy konzervben tárolt szardella, a nyers tojássárgája, a mustár és az olaj.
Egy kis cézár-story
Az eredeti recept egy Cesar Cardini nevű, olasz származású szakácstól származik, akinek Tijuana-ban volt étterme. Az alkoholtilalom alatt rengeteg amerikai ruccant át Mexikóba, különösen, ha ünnep volt. Július 4-e pedig nevezetes esemény, ennek megfelelően rengetegen voltak Cardini éttermében, az alapanyagok pedig rohamtempóban fogytak. Ekkor találta ki Cardini a cézársalátát, aminek a karrierje azóta is töretlen. Az igazi cézársalátát frissen szokták összerakni, gyakran a vendégek előtt, hiszen az alapanyagok igénylik a frissességet, csak úgy, mint a fogyasztók. Bár Cardini lánya szerint az eredeti receptben nem volt szardellafilé, ma már minden autentikus cézársalátában benne van.
Megéri bevállalni a szardellát!
Valószínűleg sokan vannak, akik visszakoznak attól, hogy pépesített, már-már folyékony halmazállapotban fogyasszanak szardellát. De vajon miért ijedünk meg ettől a könnyen beszerezhető, sokáig elálló, pénztárcabarát, ízletes és szaftos alapanyagtól? A tökéletesen elkészített salátaöntet állagán nem, csupán az ízén fogjuk érezni az enyhén halas, sós beütést, ráadásul így még csirkehús nélkül is teljes értékű lesz a salátánk, így mi azt ajánljuk, elő az éles késsel és egy konzervnyi szardellával, és mutassuk meg a világnak, hogy mi aztán tudunk cézársalátát csinálni!
Hozzávalók az öntethez: 2 teáskanál citromlé (friss), 2 db szardella, 1 teáskanál worcestershire-szósz, 1 dl olívaolaj, 2 db tojássárgája, 2 dkg parmezán sajt, 0,3 kávéskanál só
bors ízlés szerint
A fokhagymát lereszeljük, hozzáadunk egy negyed kávéskanál sót, és alaposan elkeverjük. Mehet mellé a citromlé, a worcestershire-szósz, ezekkel is jól kikeverjük.
Hozzáadjuk a szardellafilét, villával jól szétcincáljuk, és alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval. Folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük az olívaolajat, majd a két tojássárgáját. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt parmezánt, és alaposan kikeverjük. Ha egy kicsit pikánsabb ízre vágyunk, a tojások mellett egy teáskanálnyi dijoni mustárt is hozzáadhatunk az öntethez.
Ugye, hogy egyszerű? A hangsúly mint mindig, most is a friss alapanyagokon van, a dresszinget pedig azonnal érdemes elfogyasztani, és nem ajánlott napokig tárolni még a hűtőben sem. Nem nehéz elkészíteni, ráadásul túl sok extra alapanyagot sem kell beszerezned hozzá, cserébe viszont fényévekkel veri a bolti salátaönteteket, ráadásul még egészséges is!
A cézársaláta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a receptek is érdekelhetnek: