Cékla, mint süti alapanyag? Ha eddig csak az agyonfőzött, ecetes, szeletelt savanyúságot ismerted, akkor éppen itt az ideje, hogy az eddig haszontalannak, sőt egyenesen bosszantónak vélt tulajdonságát kihasználd: színezd vele az ételt!
Levesként is kitűnő, de ha eddig nem próbáltad tortában, tényleg megéri! Elég, ha az eszedbe jut, a répatorta is milyen bizarr ötletnek tűnhetett, mikor először hallottál róla, aztán mikor megkóstoltad, rájöttél, hogy nemhogy nem furcsa, hanem nagyon is finom édesség, már csak a benne lévő cukortartalom miatt is.
Na, a céklás süti azért kap erősítést a ciklámen gumókon kívül is: valódi étcsokit használj hozzá mindenképp, a kakaós tészta ezt csak fokozza, ami szintén ne instant, cukrozott kakaóporral legyen kiváltva! A cékla egy csepp újféle, édes ízt ad a sütihez, egyáltalán nem lesz furcsa, csak meg kell próbálni! Szerencsére a recept kis odafigyeléssel nem bonyolult, süt, kivajaz, összekever, homogén lesz, botmixer elő és a móka egyik felével már készen is vagy!
A ganache egy francia eredetű, nem akármilyen máz, amivel majd a kész tortát beborítjuk. Nem nagy ördöngösség ez sem, magas zsírtartalmú tejszínt (nem főzőt!) kell alacsony lángon forrásig hevíteni, majd a tűzről eltávolítva hozzákeverni a szép mennyiségű csokoládét. Hagyd hűlni, s ha már az alapod is megsüült, nyugodt szívvel borítsd be vele a tortát. Egyáltalán nem baj, ha lecsurog róla a máz, sőt! Sokkal szebben fog mutatni. Hagyd még egy kicsit hűlni, aztán hűtőbe vele, szilárduljon rajta a galanche. Egy óra elteltével tálalható, szeletelhető.
Tudtad-e?
A cékla pucolásakor figyelj arra, hogy nagyon megfogja a kezet, így ha akad otthon valamilyen, speciálisan ilyen helyzetekre vásárolt kesztyűd, azt mindenképp érdemes elővenni és használni. Én mindig óvatlan vagyok, és nem szentelek neki figyelmet, így csak hosszas sikálás után sikerül megfosztani a bőrömet a pirosas színezőanyagoktól.