Céklaszezon: válts vörösre!

Miután napokig vakargattam a konyha legrejtettebb zugaiban a vörös, megszáradt pürémaradványokat – rövid időre megszakítottam kapcsolatomat a céklával. Aztán mégis rendeződött viszonyunk, mivel magamba szálltam – és a felelősséget a turmixgépre hárítottam. A cékla így aztán újra elfoglalhatta előkelő helyét az akkor még kicsinyke gyermekem és az egész család táplálkozásában.

Azokat, akik szeretik, nem kell győzködni arról, milyen finomak a céklából készült ételek. Akik eddig idegenkedtek tőle, talán, ha megismerik kiváló tulajdonságait, szívesen színesítik vele étrendjüket. Most olcsóbban beszerezhető, pincében, száraz homokban, de fagyasztva is jól tárolható.

Nem véletlenül fogyasztjuk már ősidők óta. Vérképzőként régóta ismerik, pedig nem lehet vele a vasbányászatot kiváltani, mivel nem kiugróan magas a vastartalma, de a vérbe könnyen beépül. Már az ókorban is sikerrel használták emésztőrendszeri betegségek ellen, a benne lévő pektinnek köszönhetően. (A pektin gátolja a zsír és a koleszterin felszívódását, emiatt kevesebb kerül belőle a vérbe. A bélben a rákkeltő anyagokat megköti.) Ezeken kívül még egy sor hasznos élettani hatását is sikerült tudományos módszerekkel bizonyítani. Itt most csak kiegészítjük a NoSalty cékla címszó alatti tudnivalóit.

Vitaminsaláta mézzel

A benne lévő vitaminok és más fontos vegyületek, ásványi anyagok a betegségben legyengült szervezetet erősítik, magas jódtartalma pedig a pajzsmirigyműködést stimulálja. A cékla levelét, főleg a zsenge, friss hajtásokat, használhatjuk salátához, mert nemcsak mutatós, finom, hanem tele van A-, B-, C-vitaminnal. A nyers és főzött gumó is remek saláta-alapanyag, de leveshez, húsételekhez is kiváló. A vegetáriánus és a fogyókúrás étrend egyik alappillére, a tisztítókúráknál kikerülhetetlen, mivel serkenti a beleken kívül a máj és a vese működését, a méreganyagoknak pedig nagy ellensége.Amit még érdemes megjegyezni: ha éhgyomorra iszunk céklalevet, mivel serkenti a bélműködést, székrekedés esetén jótékony hatású – ilyen esetben ne tegyünk hozzá sárgarépát. Ne ijedjünk meg, ha székletünk vagy vizeletünk elszíneződik, ez a cékla festékanyagainak köszönhető.

Élettani hatásával már kicsit megismerkedtünk, de mégiscsak a legfontosabb, hogy igazán sokféle és finom étel készíthető belőle. Oldalunkon ki-ki kedvére válogathat a változatos receptek között. Biztos akad közöttük olyan, amelyik még kipróbálásra vár.

Most pedig, a céklaszezon idején, aki nagyobb mennyiséget tud belőle tárolni, irány a piac, hogy beszerezze a télire szükséges vitaminadagot! Aki ezt nem tudja megoldani, ne búsuljon, a boltokban folyamatosan beszerezhető többféle cékla is. A hosszúkás változata kicsit édesebb, mint a kerek – de mindkettőt fogyaszthatják cukorbetegek is.

{ KÉP5 = 43791, 41456, 26081, 33063, 38199}
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...