Friss a nyári cékla: edd meg a leveleit is, ne hagyd őket elfonnyadni

A nyári időszak nagy kincse a friss cékla, aminek nemcsak a gumóját, de harsányan zöld és meglepően egészséges leveleit is el tudjuk fogyasztani. Mégis hogyan? Mindjárt kiderül!

Ugyan egész évben találkozhatunk a piacon és a boltokban a céklával, a nyári hónapok alatt teljesen más formában láthatjuk a jól ismert lila zöldséget. Ilyenkor még a céklalevelek is rajta vannak a növényen, ami első ránézésre szemétnek és plusz konyhai munkának tűnhet. Azonban a látszat csal, a céklalevelek ugyanúgy ehetőek, mint a zöldség többi része, ráadásul tele vannak hasznos tápanyagokkal. Maradékmentésre fel!

Ne hagyd elfonnyadni, inkább edd meg a friss nyári cékla harsány leveleit

Mit tud a céklalevél?

Már maga a cékla gumója is a nagyon egészséges alapanyagok közé tartozik, így hát nem csoda, hogy a zöldség levelei is hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha találunk egész, leveles céklát, ne dobjuk el a felső részeket, hanem vágjuk le, mossuk meg alaposan, és tegyük félre.

A levelek tele vannak pakolva hasznos tápanyagokkal: a vas, kalcium, magnézium és cink mellett igen magas a rosttartalma is.

Nagyon jó fehérjeforrás, ebben is bővelkedik a zöldség harsány levele. A benne lévő nitrátoknak vérnyomás-csökkentő hatása van, valamint javítják a vérben lévő oxigén szintjét is, ami serkenti az agyműködést, és az aktív életmód szempontjából is elengedhetetlen.

Elkészítés no.1

Az első módszer, amivel megehetjük a cékla leveleit, a párolás. A zöldeket aprítsuk közepes darabokra, majd dobjuk felhevített olajos serpenyőbe pár gerezd fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk és pirítsuk néhány percig, amíg meg nem fonnyad.

Akár egy kicsit le is piríthatjuk, jót tesz neki, ha karamellizálódik. Sokkal mélyebb, enyhén kesernyés aromákat hozhatunk elő belőle így.

Tálaljuk sült húsok köreteként, vagy keverjük salátába más zöldekkel együtt. Szendvicsbe is tehetjük, sajtok mellé például nagyon jól illik.

Elkészítés no.2

Egy másik lehetőség, hogy egyben megsütjük a leveleket. Itt a puha állag helyett ropogós, enyhén „égett” zöldeket kapunk. Az ilyen jellegű leveleknél nem baj, ha megégnek, sokat hozzá tud adni ízben.

Egy nagy tálban keverjük el néhány evőkanál olajjal, és sózzuk meg. 200℃-ra előmelegített sütőben süssük, nagyjából 15 percig. Száraz és ropogós lesz, de nem kellemetlenül.

Izgalmas extra textúrát hozhatunk be vele salátákban vagy egytálételek tetején. Például curryhez nagyon jól passzol, de halmozhatjuk rizottóra, tésztaételekre is.

Krémes céklás rizottó

Mutatós egytálétel, amivel akár Valentin-napon is villanthatunk! Sült céklás rizottó, sok-sok kecskesajttal, rukkolával és pirított fenyőmaggal!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Színes, izgalmas és egészséges zöldségek minden hétre:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...