Céklából pink, spenótból zöld, répából sárga olasz tésztákat készítettünk, íme, a receptek!

Nem csak álmodoztunk színes tésztákról, el is készítettük őket. Nézzétek, milyen szépek lettek a céklával, sárgarépával és spenóttal színezett olasz tésztakülönlegességek!

Mindig nagy fontosságot szavazunk annak, hogy miként tálaljuk az általunk készített ételeket. Próbáljuk minél szebb formában, izgalmasabb összeállításban a tányérokra pakolni, hogy ne csak a pocakunkat tömjük, a szemünket is kényeztessük. Szorosan ehhez a törekvéshez kapcsolódik a színes ételek készítése.

Most a tésztáinkat küldtük el természetes “festésre” – céklával, sárgarépával és spenóttal színeztük, ízesítettük őket.

Céklás caramelle – cukorkaformájú olasz töltött tészta

A cékla az egyik leggyönyörűbb gyökérzöldségünk, félbevágva csodálatos árnyalatokban mutatja meg lilás-bordós gyűrűit. Legnagyobb örömünkre egyre több helyen kaphatóak különböző színváltozatai. Mindenképpen érdemes megsütni, mielőtt turmixolva a tésztához gyúrjuk. Jóval kevesebb lisztet vesz fel, mint frissen a tésztába reszelve, és sokkal jobban érvényesül majd az íze és a színe.

Céklás caramelle – cukorkaformájú olasz töltött tészta, recept itt!

Nosalty-tipp:

A céklát pucold konyhai gumikesztyűben, főleg, ha aznap még programod van, különben kénytelen leszel a lila kezeidet folyton a hátad mögé tenni.

Tésztacukorkák

Mit ki nem találnak ezek az olaszok? Cukorkaformájú tésztacsoda! Nekem nagyon megtetszett. Tulajdonképpen ugyanazt a funkciót tölti be, mint a ravioli vagy a tortellini, a két nálunk sokkal ismertebb töltött tészta. Lehet rá azt mondani, hogy ez már giccs, de kit érdekel, ha olyan finom! Céklával színezve pedig igazi kuriózum a pufi, töltött tészták között.

Céklás caramelle – cukorkaformájú olasz töltött tészta, recept itt!

Így is készítheted:

  • Ez a kecskesajtos-mentás-diós változat egy kicsit különcnek hangozhat. Ha inkább maradnál a megszokott ízpárosításoknál és az édeskés ízvilágnál, akkor töltsd meg ricottával és körtével, vajon futtasd meg, és tálald pirított dióval, karamellizált baconnel, friss rukkolával.
  • Egy másik édesebb változat a sütőtökös-ricottás verzió, itt is marad a vajas fürdő, de illatos ízesítőnek zsályát tegyél mellé.
  • Ha félsz az édes-sós párosítástól, akkor a maradj a jól bevált spenótos-ricottás tölteléknél, abból még nem volt baj sosem. Mehet rá a reszelt parmezán és a pirított fenyőmag.

Spenótos garganelli - az olasz lúdgége tészta, recept itt!

Spenótos garganelli

Ez a "gégecső" más néven "lúdgége" tészta Emilia-Romana tartományból származik. Nagymamámnak volt is ilyen típusú tésztakészítőfája. Én a Szicíliában vásárolt, olívafából készített gnocchisodrómon tekertem át a kinyújtott és kiszaggatott tésztakockákat, de igazából egy henger alakú tárgy, például egy ceruza vagy egy evőpálca és egy barázdált felület segítségével bárki meg tudja oldani a garganelli készítését. Nem kis munka, de elég gyorsan rááll az ember keze, és fel lehet pörgetni a dolgot.

Színes tészta – alaprecept:

200g liszt + 100g párolt/turmixolt zöldség + 1 tojás + 1mk só + 1ek olívaolaj

Spenótos garganelli - az olasz lúdgége tészta, recept itt!

A garganelli (lúdgége) születése

Hát persze, hogy ez is egy véletlenen múlott. A legenda szerint a XVIII. század elején egy szakács éppen töltött tésztát készített, amikor elfogyott a tölteléke. Ott álltak a négyzetekbe kiszabott tészták a munkaasztalán, és ki kellett találni valami megoldást, hogyan szolgálja fel a vendégeknek. Ekkor gondolt egyet, és egy bot illetve egy bordázott szövetdarab segítségével felsodorta az összes maradék tésztát, és így kínálta a lúd gégéjéhez hasonlatos finomságot az éttermében.

Sárgarépás gnocchi - receptért kattints ide!
Sárgarépás gnocchi

Imádom a színes gnocchikat, legyenek akár lilák céklával, sárgásak sütőtökkel, pirosak kápiapaprikával, zöldek mentával vagy spenóttal készítve. Ízben és küllemben is megnyerőek egy finom szósszal tálalva. Ebben a sárgarépás receptben az a csodás, hogy a hagyományostól eltérő módon, burgonya hozzáadása nélkül készül, magyarán nem csak színezünk a répával, hanem komplett felcseréljük a burgonyát vele. Nem először készítem, és mindig hatalmas imádatnak örvend, úgyhogy bátran álljatok neki.Plusz infó: a vajon futtatott zsálya kötelező hozzá!

Sárgarépás gnocchi - receptért kattints ide!

Így marad meg legjobban a tészta színe:

  • Gyúrás közben próbálj meg a legkevesebb plusz lisztet hozzáadni!
  • Ha már feltekerted és megformáztad a tésztát, hagyd egy éjjelen át száradni, így jobban megtartja a színét!
  • Sajnos, bármit teszel, a másnapi főzés közben némileg kifakul a tészta, nem a te hibád, ez teljesen természetes.

Várjuk együtt színes tésztákkal a tavaszt!

Ezek is érdekelhetnek még:

Ezeket olvastad már?

Caramelle és garganelli fotók: Simon Gábor

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...