Nem csak télen, nyáron is szezonjuk van: cékla, káposzta, zeller, karalábé

Legtöbbjüket az ősz, még inkább a tél zöldségeinek gondoljuk, pedig nyáron is szezonjuk van, ráadásul friss, lágyabb ízükkel még sokszor finomabbak is. Érdemes most is enni céklát, káposztát, zellert, mert nemcsak finomak, hanem egészségesek is.

Míg a gyökérzöldségek és gumók szezonja a legtöbbször az ősz beköszöntével érkezik el, ez gyakran csak a betakarítás és tartósítás miatt van így. Ezek a zöldségek ugyanis remekül, egész télen eltarthatók, nem veszítenek zamatosságukból és vitamintartalmukból, de már nyáron is betakaríthatjuk őket.

Ne csak télen együk őket, mert nyáron is szezonjuk van – cékla, káposzta, zeller, karalábé

Nyári cékla – az üdítő finomság

Például a nyári, zsengébb és még jóval kisebb céklákat érdemes keresnünk a piacok standjain, mert a növény erős, földes íze még kevésbé érvényesül, inkább az édességével, zamatosságával hódít.

Percek alatt megpuhul és remek salátaalap, szendvicskrém, grillköret készíthető belőle. Sőt, a nyári, joghurtos céklalevesnek nincs párja, igazi ízkavalkád, amit akár hidegen is fogyaszthatunk.

Káposzta – édesen

Sokan a káposztára csak gyalulva, savanyú formában gondolnak, és eszükbe se jut, hogy bizony nyersen, akár a nyár közepén is bőven készülhetnek káposztából finomságok. Például a különböző barbeque-ételek és sültek, steakek kísérője Amerikában az elmaradhatatlan majonézes káposztasaláta, amivel coleslaw néven találkozhatunk külföldi receptekben, de ilyenkor a legfinomabb a friss, gyalult káposztából készülő káposztás cvekedli, vagy épp a káposztás rétes és hasé.

És akkor még nem említettük a paradicsomosan, friss káposztából készülő szabolcsi töltött káposztát és a friss, édes káposztából készülő kapros, tejfölös töltött finomságokat, amely felveszik a versenyt a téli, savanyú káposztából készülő, jóval nehezebb változatokkal.

Zeller, karalábé, tök

Míg a tökről tudjuk, hogy nyáron a legfinomabb, ilyenkor készülhet belőle a legjobb tejfölös, kapros főzelék, a karalábé és a zeller zsenge darabjaiból most is remek ételek készíthetők. A piacokon és boltokban most kaphatók a zeller első, már nagyobb gumói, amelyek még messze nem akkorák, mint a télen kínált, emberfej méretű darabok, ízükben felveszik velük a versenyt. Ahogy a cékla, a zsenge zeller is sokkal gyorsabban elkészíthető – legyen az nyersen saláta almával, sütve és pürésítve krém, vagy épp krumpli helyett, hasábban sütve köret. A karalábé pedig a nyár igazi slágere – a töltött karalábé tejfölösen készítve egy igazi megunhatatlan finomság, amit ehetünk langyosan, de akár teljesen hidegen is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több alapanyag:

Címlapról ajánljuk

További cikkek