5 mód, ahogy még nem használtad a céklát, pedig kellett volna

A durván lila színű gyökérzöldség, ami megannyi szeretett ételünk alapját adja, hajlamos arra, hogy csak két-három bejáratott arcát mutatja meg a konyhában. Pedig mennyi minden rejlik a barnás héj alatt! Fedezzük fel őket mind!

Mi készül a céklából általában? Saláta, savanyúság, leves… és itt meg is áll a tudomány. Talán azért, mert ezek a legegyszerűbb konyhai felhasználások, ha a kemény zöldségről van szó, talán csak azért, mert még nem gondoltunk bele a lehetőségek tárházába: mindenesetre nem nagyon kísérletezünk a céklával. Pedig érdemes ezt tenni, a következő néhány ötlet szolgáljon példaként.

5 mód, ahogy még nem használtad a céklát, pedig kellett volna

Használd nyersen!

Vannak olyan zöldségek, melyekről rögtön az jut eszünkbe, hogy „na, ezt milyen szívesen megenném nyersen”. És akkor vannak olyanok, mint a cékla. És igen, a külseje tényleg nem ordítja, hogy használj fel főzés nélkül, de nem szabad hagynunk, hogy ez megtévesszen minket.

A cékla ugyanúgy fogyasztható nyersen, mint sok más zöldségtársa. A kulcs csupán annyi, hogy kisebb méretű darabokra kell vágnunk.

Erre az egyik legjobb módszer, ha a megpucolt és durván feldarabolt zöldséget egy késes aprítóba tesszük, majd ott tetszőleges állagúra aprítjuk. Az így kapott egészen apró szemekből kiváló saláta készülhet friss zöldfűszerekkel, esetleg kuszkusszal és egy joghurtos öntettel.

Céklatzatziki

Dobd össze gyorsan, és jól hűtsd be! Csupán ennyi a teendőd ezzel a nagyszerű céklasalátával. Hummuszt és sült paprikát is tálalhatsz mellé.

Cékla carpaccio

Tudtátok, hogy a sült cékla mennyei carpaccio alapanyag? Ha még sosem próbáltátok ezt az egyszerű, de nagyszerű vegán verziót, mindenképp tegyétek meg!

Süss belőle chipset!

Szintén előétellé tehetjük a céklát, ha ropogós chipset készítünk belőle. Ehhez pucoljuk meg, majd egy uborkagyalu segítségével szeleteljük hajszálvékonyra. Forgassuk át egy tálban olajjal, sóval és a nekünk szimpatikus fűszerekkel.

Kiválóan illik hozzá a kömény, koriander, egy kis chili és bátor mennyiségű bors. Ha alaposan bevonta a fűszeres olaj az utolsó céklakarikát is, fektessük a zöldségtallérokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd tegyük 220℃-os sütőbe nagyjából 20-25 percre. Félúton fordítsuk meg a chipseket, és addig süssük, amíg számunkra elég ropogósak nem lesznek.

Készíthetünk hozzá egy friss mentás, joghurtos mártogatóst, de tálalhatjuk köretként, ehető díszítésként is.

Kend kenyérre!

Szendvicskrém is készülhet a céklából: ehhez csak annyi dolgunk lesz, hogy egészben, héjastul megsütjük a zöldséget alufóliába csomagolva. A csomagba öntsünk egy kis olajat is, hogy ne ragadjon. Ilyen módon teljesen puhára sül a cékla: 200℃-on nagyjából 30 perc kell majd neki.

A sütőből kivéve egy késsel húzzuk le a héját, majd a puha céklát tegyük aprítógépbe, és dolgozzuk össze olajjal, egy kevés ecettel és fűszerekkel. Ha szeretnénk, tehetünk bele joghurtot vagy tejfölt, friss mentát, koriandert, és gazdagíthatjuk csicseriborsóval is (kissé hummuszos jelleget adva neki).

Céklás humusz ropogós pitával

Kolléganőmtől kaptam egy nagy fej céklát. Ahhoz kevés volt, hogy savanyúságot készítsek belőle, de a céklás humuszt már régen ki akartam próbálni. Nemcsak a színe gyönyörű, de az ...

Fetás céklakrém

Candida diétám alatt sokféle kencét kipróbáltam szendvicsekhez, de ez a céklás verzió toronymagasan nyert. Külön öröm volt számomra, hogy édesapám is megszerette velem, és vacsorára ...

Idd meg!

Kerülhet a cékla egy smoothie vagy más zöldséges-gyümölcsös ital keverékébe is: használjuk együtt például almával, körtével, naranccsal. Ahhoz, hogy teljesen simára tudjuk turmixolni, egészen apró darabokban tegyük a gépbe. Akár gyümölcscentrifugába is tehetjük, így mondjuk elveszítjük a tápanyagok nagy részét.

Süsd süteménybe!

Főleg csokoládés, kakaós süteményekben működhet nagyon jól a cékla. Reszelhetjük a tésztába nyersen, vagy a korábban megismert módon puhára sütve is használhatjuk. Az enyhén édeskés zöldség meglepő, de nagyon találó extra lesz az édességeinkben.

Céklás-étcsokis brownie

Zöldséggel dúsítani a csokis süteményeket azért remek megoldás, mert a jócskán lejjebb tornázhatjuk vele a süti zsír- és szénhidráttartalmát, miközben a rosttartalmat pedig ...

Céklás-kakaós kuglóf

Nekünk nagyon ízlett ez a finom, puha kuglóf, a cékla ízét pedig szerintem nem is érezni. Reggelire, tízórai, uzsonnára tökéletes, bár igazából bármikor meg tudnék enni belőle ...

Céklatorta csokival

Cékla, mint süti alapanyag? Ha eddig csak az agyonfőzött, ecetes, szeletelt savanyúságot ismerted, akkor éppen itt az ideje, hogy az eddig haszontalannak, sőt egyenesen bosszantónak vélt ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Így használd a konyha kedvenc alapanyagait:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...