Így sül a casatiello, az olasz húsvéti kenyér, avagy Jézus töviskoszorúja

Most Dél-Olaszország vidékére invitálunk benneteket, ahol megismerkedhettek Jézus ehető töviskoszorújával, a Casatielloval.

A Casatiello egy hagyományos dél-olasz húsvéti kenyérfajta, ami Campania régiójának kulináris tradícióját képviseli. A megjelenése szimbolikus jelentéssel bír, azaz köralakú formája Krisztus koszorújának a jelképe, a rajta lévő, keresztben tésztával burkolt tojások pedig Jézus feltámadását elevenítik meg. A tészta nagypéntek estéjére készül el, majd az éjszakát a hűtőben tölti lassú kelesztéssel, s végül szombat reggelre sül meg.

Az említett „kalács” két fajtája ismert, egyik a sós, a másik a kevésbé elterjedt édes változat. Az általunk is elkészített sós verziót a térségre jellemző sajtok, érlelt felvágottak, valamint az elengedhetetlen őrölt fekete bors tarkítják.

A tökéletes töltelék titka a ízletes, mégis kellően sós Pecorino Romano, a lágyabb scamorza sajt, az enyhén füstölt nápolyi szalámi és az érlelt pancetta szalonna.

A hozzávalók fajtáival bátran kísérletezzünk, mivel ezek sokszínűsége adja meg igazán az étkünk különleges mivoltát.

A tészta lágy állagának a különlegessége a hozzáadott zsiradékok és a hosszas fermentáció, ezáltal még ízletesebb és bársonyosabb lesz a textúrája, a külseje pedig kifejezetten ropogós lesz. Jellemzően 65%-os hidratációval, és lassú kelesztéssel készül. Tehát ez egy közepesen lágy tészta, ami könnyen kezelhető, nem túl ragadós. Zsiradékok közül a legelterjedtebb a sertészsír, de a vaj és az olívaolaj is egy közkedvelt alternatíva.

A jellegzetes koszorúformát a megkelt tészta kinyújtásával kezdjük, amit az apró kockákra vágott hozzávalókkal szórunk meg, majd mindezt feltekerjük, és egy kör alakot hozunk létre.

Ehhez az olasz nagymamák egy speciális edényt használnak, ami talán a kuglóf edényére hasonlít leginkább.

Ha nincs ilyenünk, akkor se essünk kétségbe, fogjunk egy kerek tepsit, és a közepébe helyezzünk egy hőálló kerek formát, hogy a kelés során ne veszítsük el a piténk alakját. Végül a tetejére felkerülnek a már említett, keresztalakú tésztába bélelt tojások.

Önmagában, előételként vagy köretként is egy igazán fenséges fogása a húsvéti lakomának, ami tökéletes kombinációja és példája a hagyománynak, valamint a gasztronómiának is.

A 'Casatiello, Olaszország húsvéti kenyere' receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók, videó és recept: Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ha még több Azta'Pasta tartalomra vágynál:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...