Klónozás miatt tűnhet el a polcokról kedvenc penészes sajtunk

Kongatják a vészharangot a penészes sajtok készítői: ugyan nem kell attól tartanunk, hogy holnaptól nem lehet majd kapni kedvenceinkből, mégis nagy veszély fenyegeti az olyan termékeket, mint a camembert vagy a brie. Az ügy hátterében pedig ijesztő módon a klónozás áll.

A jövőben veszélybe kerülhet az olyan penészes sajtok gyártása, mint a camembert, brie vagy épp a gorgonzola: jelezte a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS). A szakértők szerint a sajtkészítés során felhasznált penészgomba túlzott klónozása idővel olyannyira meggyengítette annak genetikus felépítését, hogy a későbbiekben alkalmatlanná válhat bármilyen camembert-jellegű és egyéb nemespenészes sajtféle beoltására.

Klónozás miatt tűnhet el a polcokról kedvenc penészes sajtunk

Mitől lesz penészes a camembert külseje?

Érdekes, hogy mindez még akkor kezdődött, amikor a sajtkészítők (fogyasztói igényeket kiszolgálva) a Penicillium biforme nevű gombafaj különböző törzseit lecserélték az érlelt tejtermékek receptúrájában. Ezek a törzsek ugyan egy fajba tartoztak, mégis eltért annyira genetikai felépítésük, hogy a szaporodásuk során változatos „utódok” jöttek létre. Egyszóval: a sajtkészítés során fennmaradt a biológiai sokféleség.

A bökkenő csak az volt, hogy az így kapott szürkés, zöldes és narancssárga penészkülső nem volt olyan szimpatikus a vásárlóknak – ezért történt a váltás, ekkor kezdték el a ma jól ismert fehér külsővel gyártani a sajtokat.

Azonban ez a fehér penész egy albínó gombafaj eredménye, ami nem képes más gombákkal ivarosan szaporodni: tehát a sajtkészítőknek folyamatosan klónozniuk kellett. Az pedig csak mostanra derült ki, hogy az újból és újból lemásolt génállomány egyre csak veszített erejéből, sőt, olyan hibákat is produkált, amelyek például akadályozni kezdték spóratermelő képességét.

Megmentheti bármi a camembert-t?

Mindezek persze nem jelentik a camembert azonnali halálát, annak előállítását azonban mindenképpen megnehezítik majd. A szakemberek a megoldást a régi, genetikailag sokszínűbb és stabilabb gombafajokhoz való visszatérésben látják – persze ehhez a vásárlók nyitottsága is kell majd, ha visszakerülnek a forgalomba az eltérő színű, állagú és ízű, de ugyanolyan finom penészes sajtok.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...