Egy kis töri
A mexikói konyha több száz éves múltra visszatekintő receptekkel és hagyományokkal gazdagítja a világot, ételeihez pedig nélkülözhetetlen alapanyag a rák, ám nem volt ez mindig így. A 19. században a halászat nem volt még annyira jelentős gazdasági tevékenység, de ez a 20. század második évtizedében, a mexikói forradalom után drasztikusan megváltozott. A bizonytalanságtól megijedve a külföldi kereskedők közül sokan eladták üzleteiket, és elhagyták az országot, ezzel romokban hagyva a mexikói gazdaságot. A helyieknek azonban szerencséjük volt, amikor a '30-as években egy japán küldöttség azt javasolta, hogy kezdjenek bele a garnélarák halászatba. Addig ugyanis a garnélarákra nagyjából melléktermékként tekintették (nem is hiszem el), mára viszont a halászat egyik főszereplője és a gazdaság motorja lett.
Az eredeti Camarones Borrachos az egyik legautentikusabb mexikói rákfogás, és, ha minden igaz, a kaliforniai Inglewoodban található, '106 Seafood Underground' nevű étteremben készítették először, méghozzá egy lakóház hátsó udvarában üzemelő szabadtéri étkezdében. A séf, Sergio Eduardo Penuelas, aki feleségével, Maria Penuelas-szal vezeti a helyet, már több évtizede tartja a frontot a környéken, éttermébe pedig Amerika-szerte zarándokolnak el az isteni, tüzes mexikói fogásokért.
A séf az ízek és az tengeri összetevők gyakorlatias ismeretével a garnélarákot, a friss fokhagymát, a koriandert, a zúzott pirospaprikát egy bőséges adag tequilával valami elképesztő egyveleggé varázsolja.
A kis rákok magukba szívják a fűszereket, az alattuk lévő tüzes, vörös szósz pedig az egész étel lelkét adja. Én szerintem már azzal is megelégednék, ha csak a szószba áztatott rizst enném, annyira jól hangzik.
Penuelas vágott héjú garnélarákot használ, amely elképesztően ízletes, de nehezen beszerezhető. A recepthez kibelezi a friss garnélát, de rajta hagyja a héját, mivel rengeteg ízt tartalmaz, és megtartja a fűszeres szószhoz. Az ételhez olyan tequilát használ, ami "blanco" vagy "silver" felirattal van ellátva, lényeg, hogy legyen tiszta és színtelen, ne pedig pihentetett, érlelt fajta. Rizzsel, lime-mal, friss korianderrel tálalja és sok-sok szalvétával, mert szükség lesz rá.
Ha ezek után sem jött meg a kedvetek egy ilyen színes és vibráló fogáshoz, akkor legalább egy tequilát gurítsatok le!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Camarones Borrachos, azaz részeges rák - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Íme még több nem mindennapi fogás: