Az olaszok összehajtogatták a pizzát, így született a calzone

Készüljetek fel egy észbontó kalandra a calzonetökéletesség birodalmában! Cikkünkben fejest ugrunk a házi készítésű calzonék közé, mert nincs is jobb, mint belemélyeszteni a fogakat egy jókora sajtos, tésztás finomságba. Nem igaz?

Nos, ha a calzonékról van szó, a receptlehetőségek tárháza végtelen. De mi most a hagyományos vonal mentén fogunk kalandozni. Tartsatok velünk!

Az autentikus calzone receptjéért kattints a képre!

Egy kis töri

A calzone alapvetően egy összecsukott pizza, mivel pizzatésztából készül, húsokkal, szószokkal, sajtokkal és zöldségekkel töltve. Ezután félhold alakúra hajtogatják, sütőben megsütik, és marinaraszósszal tálalják, vagy lecsorgatják vele a calzone tetejét. És bármennyire is laktató, ennek az olasz klasszikusnak lenyűgöző története van, amely éppoly gazdag, mint a szósz, amelyet az elkészítéséhez használunk. Íme minden, amit a calzone történetéről tudni kell, amely egészen a 18. századi Olaszországig nyúlik vissza.

Az autentikus calzone receptjéért kattints a képre!

Nápolyból indult

Az 1700-as évek Nápolyából származó calzonét az utcán árulták, és konkrétan street foodnak szánták.

Ebben az időben a calzonét úgy készítették, hogy a sütés előtt egyszerűen félbehajtottak egy nyers pizzát. Ha jól készül, a külső héj ropogósra sül, míg a ricotta és mozzarellatöltelék meleg és ragacsos marad.

Az olasz calzonék hagyományosan elég kicsik voltak, és mai napig azok, így a rohanó emberek számára megkönnyítik az elfogyasztást anélkül, hogy kést és villát kéne használniuk. Ellentétben a tésztával. Ami meglepő, hogy a calzone olaszul "nadrágot" jelent, ami vélhetően arra céloz, hogy ez egy "sétálós" kaja.

Az autentikus calzone receptjéért kattints a képre!

Amerikában kötött ki

Az elmúlt évtizedekben a calzone nagyon népszerűvé vált, főleg az Egyesült Államokban, leginkább az olasz-amerikai bevándorlóknak köszönhetően. Az olasz változatokkal ellentétben az amerikai stílusú calzonék elég nagyok ahhoz, hogy két vagy több ember is elfogyaszthassa őket. A tetejükre pedig fokhagymát, olívaolajat és petrezselymet szokás tenni, valamint egy kis mártogatós szószt.

Irány a Cal-zóna

Miután elolvastátok a történetét, valószínűleg már vágytok is egy sajtos calzonéra ebédre vagy vacsorára. Úgyhogy jöjjön is a tökéletes tésztarecept a calzonéhoz:

  • 1 kg finomliszt
  • 1 csipet instant élesztő
  • 720 ml víz
  • 32 g só
  • 3 ek olívaolaj
  1. Kombináljuk a száraz hozzávalókat egy tálban, és keverjük össze.
  2. Lassan adjuk hozzá a vizet és az olívaolajat, majd fakanállal alaposan keverjük össze.
  3. Vegyük ki a tálból, és gyúrjuk 2-3 percig, hogy eldolgozzuk az esetleges csomókat.
  4. Tegyük a tésztát egy tálba, és fedjük le műanyag fóliával.
  5. És tegyük egy éjszakát a hűtőbe állni.
  6. Lisztezzük meg enyhén a munkafelületet, vegyük ki a tésztát, és helyezzük a lisztezett munkafelületre.
  7. Osszuk a tésztát egyenlő adagokra és formázzunk belőlük gombócokat. Helyezzük az egyik tésztát a kezünk közé, és két oldalát hajtsuk középre. Forgassuk meg 90°-kal és hajtsuk középre, folytassuk ezt a folyamatot, amíg egy golyó nem alakul ki. Helyezzük a sima oldalát a tenyerünkbe, és gyorsan csípjük össze az alját.
  8. Tegyük a tésztákat olajozott, műanyag dobozba és tegyük a hűtőszekrénybe 48 órára, vagy ha szeretnénk őket elkészíteni, hagyjuk szobahőmérsékleten állni 1 órát felhasználás előtt.
  9. Felhasználás előtt legalább 1 órával vegyük ki a hűtőből.

Az autentikus calzone teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ínycsiklandozó olasz recept vár rád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...