„Búvár” sós rudat anyák napjára

Örvendeztessük meg az anyukákat egy kis meglepetéssel! A virág és a versike mellett nagy sikere lesz ennek a nagyon finom, sós, ám kicsit furcsa módon készülő süteménynek.

Sokféle sós-sajtos rudat sütöttem már, de szó, ami szó, magam is meglepődtem ennek a változatnak az elkészítési módján. Többször sikert arattam vele, pedig viszonylag új darabja receptgyűjteményemnek. Elmondom a történetét, hogyan is akadtam rá!

Sós rúd a víz alól recept

Úgy hozta a sors, hogy egy házba költöztem régi, kedves ismerősömmel. Éva, aki szintén nagymama, szíves-örömest süt-főz unokáinak, annak ellenére, hogy makacs allergiája miatt ő maga szinte sohasem ehet az elkészült finomságokból. Nem élvezheti ugyan munkája eredményének ízeit, de mivel élet- és ételszeretete a régi, boldogan elmeséli, éppen mivel lepi meg a családot. Van miből válogatnia, hiszen a Rómában töltött éveknek köszönhetően olasz ételek is bővítik a repertoárt.

Időnként, mint az nagymamák között lenni szokott, mi is megosztunk egymással egy-egy könnyű vagy akár különleges receptet. Nos, erre a sós rúdra, amiről szó van, mindkét jelző helytálló. Bevallom, esetében nem az egyszerű elkészítés vonzott, inkább az a furcsaság, hogy víz alatt kell pihentetni. Ezt a tényt kétkedve fogadtam, arra számítottam, hogy szétmállott tésztaázalékot találok majd a tálban a vízi kaland után. Sebaj, gondoltam, 500 forintot megér a kísérlet, több is veszett Mohácsnál!

Erről szó sem volt! A végeredményben nem csalódtam, sőt! Nagyon finom, porhanyós, de nem morzsálódó rudacskák kerültek az asztalra. Szívből ajánlom nagymamatársaimnak az elkészítését, az unokák is biztos érdekesnek találják majd a „búvár” tésztát.

"Hangyás" rudacska

A fotóra nézve nem nehéz kitalálni, honnan az elnevezés. A "nem lehet abbahagyni" kategóriájú ropogtatni való. A recept a Keresztmamámtól származik (karácsonykor, ebéd után, mindig ...

Krémsajtos rudak

Kolléganőm ajánlotta figyelmembe ezt a krémsajtot, amit kimérve lehet kapni a nagyobb üzletekben. Vettem is, igaz, akkor még nem tudtam, mit fogok kihozni belőle. Sajtos rúd lett... és ...

Ha éppen nem lenne unokánk a közelben, gyúrjuk össze mi az alapanyagokat. Mivel a nagymamai háztartás szinte elképzelhetetlen ételszállításra alkalmas dobozok nélkül, ragadjunk meg egyet, töltsük meg vízzel, pottyantsuk bele a tésztacipót, aztán kerekedjünk fel, látogassuk meg mi az unokát, és süssük meg vele együtt anyák napjára a sós sütit! A legtöbb gyerek imádja a derelyevágót használni – így a vízi tészta mellett még a szabdalás is jó szórakozás lehet.

Még egy kérdés válaszra vár, mégpedig az, hogy vajon miért kell a tésztát vízbe tenni? Nos, azt én sem tudom – de töröm rajta a fejem…

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...