A burgonyaköretek világában is beszélhetünk egyfajta hierarchiáról – ha azt vesszük figyelembe, hogy melyik krumplis recept mennyi munkát igényel és emellett milyen eleganciaszintet képes hozni, például szépen kialakul egy rangsor. Nyilván köznapokon beérjük az egyszerű petrezselymes (sőt, egyszerűen csak a főtt) krumplival, de azért vasárnapokra már csak-csak elkészül egy adag püré. A jeles alkalmak és ünnepek menüi pedig gyakran felvonultatnak egy kifejezetten elegáns burgonyaköretet, ami ugyan macerásabb, azonban a belefektetett időt és energiát kamatostul visszafizeti. Ismerjük meg ezeket mind!
Nézd meg galériánkban az igazán elegáns burgonyaköretek receptjeit!
5 eljárás, ami a szerény burgonyából elegáns köretet varázsol
Gratin
Az eljárás lényege, hogy az egészen vékonyra szelt, nyers(!) burgonyát tejszínben pároljuk álompuhára. Mindez a sütőben történik, ahol lassan, türelmesen, szinte csak melegítjük a zsíros tejtermékben nyugvó szeleteket. Kerülhet melléjük sajt, hagyma, de szalonna is, csakúgy, mint egy sor tetszőleges fűszer a szerecsendiótól egészen a kakukkfűig. Egy kiváló recept ITT található!
Fondantburgonya
Szinte elképesztő, hogy az egyszerű gumóban mennyi potenciál rejlik az állagok terén: ropogós is tud lenni, ha akar, vagy éppenséggel szájban olvadóan puha. A fondantburgonya ez utóbbi kategóriába tartozik – lényege, hogy a zöldségből kivágott, szép hengeralakú darabokat először vajban kétoldalt aranybarnára pirítunk, majd alaplével felöntve addig pároljuk fedő alatt, míg teljesen meg nem puhul. Az állag leírhatatlanul omlós és puha, szinte hihetetlen, hogy egy egyszerű darab burgonyából ilyen csoda készülhet.
Hercegnőburgonya
Szintén légiesen krémes, mellette viszont ropogós élményekkel is szolgálhat a hercegnőburgonya: a tojással és sajttal gazdagított krumplipürét habzsákból kell tepsire nyomnunk, a kis kupacok ugyanis a sütőben fognak aranybarnára és ropogósra sülni. A belsejük természetesen nem szárad ki, hanem fantasztikus állagbeli kontrasztot képvisel a külsővel szemben. Receptért IDE kell kattintani!
15 órás sült krumpli
Talán a legmunkásabb az összes felsorolt köret közül, de legalább ezt a tulajdonságát nem rejti véka alá: már a névből rájöhetünk, hogy bizony lesz itt tennivalónk bőven. Az egész folyamat burgonyák uborkagyalun való szeletelésével indul, utána a hajszálvékony lapok vajban sülnek össze és párolódnak puhára. Csak egy éjszakás préselés után érkezünk el a végső lépéshez: a szeleteléshez és az olajban sütéshez. Azonban amikor beleharapunk az egyik ropogós, lemezes, utánozhatatlan téglalapba, azonnal elfelejtjük majd a fáradalmakat és nem marad más, csak a tömény élvezet. Recept ITT található!
Krumplipüréhab
Mondhatnánk, hogy a krumplipüré már önmagában is elég dekadens, persze nem muszáj, hogy ez a tény megállítson minket. Bátran készíthetünk habot a püréből, ami rögtön magasgasztronómiai magasságokba emeli azt. A habhoz szükségünk lesz egy hígabb, zsírosabb – tejszínnel bőkezű módon felhúzott – burgonyapürére és egy klasszikus habszifonra. Jusson eszünkbe életünk leglégiesebb püréje, és azonnal felejtsük is el: a hab egyszer és mindenkorra elfoglalja majd a dobogó legfelső fokát. Receptért IDE kell kattintani.
További csodás burgonyaköret-receptek:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai ötletekért olvass tovább: