Így legyen a KRUMPLI az ünnepi vacsora kedvenc szereplője

A burgonyából készült megannyi köretvariáció az egekbe emelheti az ünnepi családi ebédet vagy vacsorát, ha alapvetően nincs sok időnk és az anyagi lehetőségeink is végesek ahhoz, hogy sokféle, különlegesebb alapanyag után rohangáljunk a boltokban. Mutatunk pár krumplis köretet, amivel nagyot lehet villantani karácsonykor.

Nem mindig tudjuk megoldani, hogy a drágább és különlegesebb húsok mellé még speciális köreteket is készítsünk, van, hogy csak egy utolsó gyors körre tudunk beugrani a boltba, mielőtt jönnek a barátok vagy rokonok a karácsonyi falatozásra. A burgonyaköret ilyenkor is tökéletes választás, mert rengetegféle ízű és állagú finomságot takarhat, kivétel nélkül mindenki szokta szeretni valamilyen formában, és általában nem jár nagy macerával egyik belőle készült étel elkészítése sem. Mutatunk öt módot és csavart, amivel ünnepivé lehet varázsolni ezt a hétköznapi alapanyagot is. Burgonyaköretek, ide!

Krumplipüré – de nem úgy

A krumplipüré általában a gyerekek és a felnőttek kedvence, nem lehet belőle túl sokat készíteni, sőt ha mégis marad belőle, új és még finomabb ételek születhetnek belőle újjá. Egyrészt a vaj mennyiségével tudjuk szabályozni, hogy mennyire legyen krémes a pürénk, minél több kerül bele, annál fényesebb és zsírosabb lesz, a püré állagát pedig – függetlenül attól, hogy mennyi vaj és esetleg tejszín vagy tej kerül bele – mindig krumplinyomóval állítsuk be, semmiképp se használjunk botmixert vagy habverőt erre a célra, mert a krumpli magas keményítőtartalma miatt pillanatok alatt ragadós, sőt ragasztós állagot kapunk, ha túlságosan eldolgozzuk a burgonyát. Még több tipp itt!

Hogy az átlag pürénél egyel ünnepibb legyen a készülő étel, adjunk a burgonyához például sült hagymát vagy zsírban/olajban konfitált fokhagymát. Sőt, az apróra vágott zöldfűszerek is remekül érvényesülnek a krumpliban!

Rukkola, petrezselyem, bazsalikom, zsálya, ezek mind csodás ízeket hoznak elő a vajas, krémes krumplival, sőt a spenót vagy bébispenót is nagyon jól illik hozzá. A bébispenótot nem kell hőkezelni, mielőtt a püréhez adnánk, ha spenótot használunk, jobb egy kevés vajon vagy olajon megfuttatni, sőt a fagyasztott spenótleveleket is beletehetjük, ekkor természetesen engedjük előbb fel és tegyük pár percre forró vízbe, majd szűrjük le, és nyomkodjuk ki belőle a vizet.

Gombócból sosem elég

A krumpligombóc az egyszerű, paraszti konyha egyik legfontosabb fogása, levesbetétként, köretként és édes vagy sós töltelékkel töltve a világ minden táján fontos része a nemzeti gasztrokultúrának. A krumpligombócot kínálhatjuk mindenféle mártásos ételekhez, legyenek azok paradicsomos, húsos vagy épp zöldséges raguk, pörköltek. És mivel a gombóc és a gnocchi gyakorlatilag ugyanaz, csak más alakban kifőzve, ha van türelmünk, villával és késsel szaggathatunk a tésztából falatnyi gnocchikat is, amiket három perc alatt forró vízben kifőzünk, majd vajon vagy olajon átforgartunk. 

Hercegnő burgonya – elegáns és mégis könnyű

Bár a legtöbb családban a maradék krumplipüré kifejezés ismeretlen forgalom, előfordulhatnak olyan kivételes esetek, amikor mégis több készül belőle, mint amire számítottunk, hogy elfogy. Ilyenkor adjunk egy tojást (és esetleg egy kanál lisztet) a masszához, és formázzunk belőle apró kroketteket, amiket forró olajban vagy a sütőben ropogósra sütünk.

A másik, tört krumplin alapuló köret a hercegnő burgonya, amely nevében és kinézetében kifejezetten elegáns étel, valójában formázott és kisütött püréről van szó, amit pofonegyszerű elkészíteni, kívül ropogós, belül krémesen lágy, ellenállhatatlan köret.

A tört krumplihoz adjunk tojást és vajat, sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg őrölt szerecsendióval, majd ha van, habzsákba töltve formázzunk belőle kis halmokat egy tepsire.

Ha nincs habzsákunk, kanállal és villával is szépen meg tudjuk formázni a falatnyi halmokat, amiket aztán valamilyen karakteres sajttal szórjuk meg. Tizenöt perc elég neki a forró sütőben, hogy szép ropogósra piruljon, belül pedig csodásan krémes legyen.

Hasselback burgonya – amivel mindenkit lenyűgözünk

A Hasselback krumpli elkészítése kíván némi gyakorlatot, de amint rájövünk a megfelelő technikára, pillanatok alatt igazi villantós köretet tudunk belőle készíteni. A titok egy igazán éles kés és két fakanál. A megtisztított egész krumplit tegyük a vágódeszkára, gondoskodjunk róla, hogy a deszka nem mozdul el (ha mozognak, terítsünk egy nedves konyharuhát a deszka alá), szorítsuk a krumplit a két fakanál nyele közé, és a késsel kezdjük el beirdalni, minél szorosabban.

Hasselback-burgonya, recept a képen!

Ügyeljünk arra, hogy mindig csak a fakanál nyeléig engedjük a kést belevágni a krumpliba, így az alja egyben marad, nem esnek szét a vékony szeletek. Locsoljuk meg olajjal, sózzuk, borsozzuk és tegyük a sütőbe, fél óra alatt aranybarnára és ropogósra sül és gyönyörűen szétnyílik. A sütés utolsó harmadában megszórhatjuk reszelt sajttal és még esetleg nagy szemű sóval.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ötletek karácsonyra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek