Még durvább drágulás várhat kedvenc zöldségünkre jövőre

A szakértők nagyon borulátóak a burgonya árát illetően – a helyzet többek között a műtrágya drasztikus drágulásának is köszönhető.

Jövőre legkevesebb 30-40 százalékkal többe kerül majd a burgonya Szerbiában – idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó Ratko Vukićevićet, a gučai Agro-mobil burgonyatermesztő vállalat igazgatóját.

A szakértők nagyon borulátóak a burgonya árát illetően

A szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy nőnek a műtrágya-, a magkrumpli-, a növényvédőszer- és az üzemanyagárak is. Mindemellett a szárazság is gondot okoz a termelőknek.

Szerinte Vajdaságban, egyes parcellákon lesz jó termés, de csak azokon, amelyeken korai fajtákat ültettek, és ahol lehetőség volt az öntözésre. A rendelkezésre álló adatok alapján Szerbiában a burgonyaültetvények mindössze négy százalékát öntözik.

A szerbiai burgonyatermesztés rémálmát az jelentené, ha máshol az idén jó volna a termés, és emiatt elárasztaná a szerb piacot az olcsó import krumpli. Egy ilyen szerencsétlen helyzet már magát a szerbiai burgonyatermesztés jövőjét is veszélyeztetné

– mondta az igazgató.

Összesen 293 százalékkal drágult meg a burgonya egyetlen év alatt Szerbiában, közölte a Szerbiai Statisztikai Intézet. Az újkrumpli Szerbiában 120 és 150 dinár (410-850 forint) között mozog, a tavalyi burgonya viszont nem lett olcsóbb.

A szerb krumplidrágulás sajnos valószínűleg a mi árainkat is befolyásolja majd.


Még több izgalmas tartalom:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...