Még durvább drágulás várhat kedvenc zöldségünkre jövőre

A szakértők nagyon borulátóak a burgonya árát illetően – a helyzet többek között a műtrágya drasztikus drágulásának is köszönhető.

Jövőre legkevesebb 30-40 százalékkal többe kerül majd a burgonya Szerbiában – idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó Ratko Vukićevićet, a gučai Agro-mobil burgonyatermesztő vállalat igazgatóját.

A szakértők nagyon borulátóak a burgonya árát illetően

A szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy nőnek a műtrágya-, a magkrumpli-, a növényvédőszer- és az üzemanyagárak is. Mindemellett a szárazság is gondot okoz a termelőknek.

Szerinte Vajdaságban, egyes parcellákon lesz jó termés, de csak azokon, amelyeken korai fajtákat ültettek, és ahol lehetőség volt az öntözésre. A rendelkezésre álló adatok alapján Szerbiában a burgonyaültetvények mindössze négy százalékát öntözik.

A szerbiai burgonyatermesztés rémálmát az jelentené, ha máshol az idén jó volna a termés, és emiatt elárasztaná a szerb piacot az olcsó import krumpli. Egy ilyen szerencsétlen helyzet már magát a szerbiai burgonyatermesztés jövőjét is veszélyeztetné

– mondta az igazgató.

Összesen 293 százalékkal drágult meg a burgonya egyetlen év alatt Szerbiában, közölte a Szerbiai Statisztikai Intézet. Az újkrumpli Szerbiában 120 és 150 dinár (410-850 forint) között mozog, a tavalyi burgonya viszont nem lett olcsóbb.

A szerb krumplidrágulás sajnos valószínűleg a mi árainkat is befolyásolja majd.


Még több izgalmas tartalom:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...