Bundázd a kenyeret!

Bundás kenyeret sütni már olyan „snassz” – gondolhatod sokszor, és van is igazság ebben az előítéletben, hiszen az olajszag sokakat eltántorít a sült, tojásos kenyér készítésétől.

Szeretjük-szeretjük, de annyi zsiradékot szív magába a sütés során, ráadásul a magas koleszterinszint rémképe miatt végül lemondunk róla és müzlit öntünk a reggeliző tálkánkba. Pedig a bundás kenyér – bár tény, hogy inkább hétvégi alkalmakra tartogatott finomság – lehet egészségesebb is, sőt akár még a vegánok is imitálhatnak maguknak hasonló szendvicset! Mi sem egyszerűbb, mint kikerülni az addig elhagyhatatlannak hitt olajos sütést: tegyük sütőbe a bundázott kenyérszeleteket! Így nemcsak kalóriákat spórolunk, hanem akár rétegezhetjük is a tojásban megforgatott kenyérszeleteket – kerülhet közéjük sajt, sonka, ízlés szerint zöldségek, s máris egészen új értelmet nyer ez a klasszikus. Jó tudni, hogy a bundás kenyér egyáltalán nem igényli, hogy a pékáru frissen vásárolt legyen, sőt. Nyugodtan felhasználhatjuk a maradék szikkadt zsemléket, kenyereket, így legalább nem vesznek kárba. A tojásban viszont ne sokáig fürdessük a gabonaszeleteket, mert – lévén meglehetősen ki vannak száradva gabonaszeleteket, mert – lévén meglehetősen ki vannak száradva – könnyen magukba szívnak jelentős mennyiséget belőle, így a többi szeletre már nem biztos, hogy marad alapanyagunk. Úgy is megoldhatjuk a gazdagítást, ha a felvert tojásba aprítunk zöldségeket: medve- vagy újhagymát, snidlinget, fűszereket.

3 kényeztető reggeli menü >>

Töltött bundáskenyér

Amikor a bundáskenyér meg a szendvics már unalmas reggelire, akkor a kettőt  kombináljuk! A sütőben való sütés, az meg maga a menyország, mert nincs olajszag. :)

Itt-ott még mindig lehet sütőtököt kapni, ne feledkezzünk meg erről a harsány színű ásványianyag-bombáról: a hozzá passzoló fűszerekkel és tojással vegyítve vonjuk be vele a szeleteket. De az sem lehetetlen, ha tojás nélkül képzeljük el a bundás kenyeret. Egyik remek receptünk csicseriborsóliszttel és sörélesztővel készít tojásszerű masszát, amit aztán kurkumával színez. Aki pedig még nem próbálta, ez egyszer megismerkedhetne az édes verziókkal is: a bundás kenyér cukorral is készíthető, fűszerekkel, narancshéjjal (csakis kezeletlen), isteni szombat reggeli illatfelhő fogja bejárni a lakást – olajszag helyett. Egyébként vajat is használhatunk: két deka elég belőle, a lényeg az, hogy a serpenyő teljes felületét kenjük meg vele, mintha palacsintát sütnénk. Persze a sütőben sütés még mindig optimális, hiszen akkor egyáltalán nem kell fölösleges zsiradékot használnunk. Boldog, bundás kenyeres reggeleket mindenkinek!

7 sós krém reggelire >>

Forró italok reggelire >>

A Reggeli és vacsora rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...