Bundázd a kenyeret!

Bundás kenyeret sütni már olyan „snassz” – gondolhatod sokszor, és van is igazság ebben az előítéletben, hiszen az olajszag sokakat eltántorít a sült, tojásos kenyér készítésétől.

Szeretjük-szeretjük, de annyi zsiradékot szív magába a sütés során, ráadásul a magas koleszterinszint rémképe miatt végül lemondunk róla és müzlit öntünk a reggeliző tálkánkba. Pedig a bundás kenyér – bár tény, hogy inkább hétvégi alkalmakra tartogatott finomság – lehet egészségesebb is, sőt akár még a vegánok is imitálhatnak maguknak hasonló szendvicset! Mi sem egyszerűbb, mint kikerülni az addig elhagyhatatlannak hitt olajos sütést: tegyük sütőbe a bundázott kenyérszeleteket! Így nemcsak kalóriákat spórolunk, hanem akár rétegezhetjük is a tojásban megforgatott kenyérszeleteket – kerülhet közéjük sajt, sonka, ízlés szerint zöldségek, s máris egészen új értelmet nyer ez a klasszikus. Jó tudni, hogy a bundás kenyér egyáltalán nem igényli, hogy a pékáru frissen vásárolt legyen, sőt. Nyugodtan felhasználhatjuk a maradék szikkadt zsemléket, kenyereket, így legalább nem vesznek kárba. A tojásban viszont ne sokáig fürdessük a gabonaszeleteket, mert – lévén meglehetősen ki vannak száradva gabonaszeleteket, mert – lévén meglehetősen ki vannak száradva – könnyen magukba szívnak jelentős mennyiséget belőle, így a többi szeletre már nem biztos, hogy marad alapanyagunk. Úgy is megoldhatjuk a gazdagítást, ha a felvert tojásba aprítunk zöldségeket: medve- vagy újhagymát, snidlinget, fűszereket.

3 kényeztető reggeli menü >>

Töltött bundáskenyér

Amikor a bundáskenyér meg a szendvics már unalmas reggelire, akkor a kettőt  kombináljuk! A sütőben való sütés, az meg maga a menyország, mert nincs olajszag. :)

Itt-ott még mindig lehet sütőtököt kapni, ne feledkezzünk meg erről a harsány színű ásványianyag-bombáról: a hozzá passzoló fűszerekkel és tojással vegyítve vonjuk be vele a szeleteket. De az sem lehetetlen, ha tojás nélkül képzeljük el a bundás kenyeret. Egyik remek receptünk csicseriborsóliszttel és sörélesztővel készít tojásszerű masszát, amit aztán kurkumával színez. Aki pedig még nem próbálta, ez egyszer megismerkedhetne az édes verziókkal is: a bundás kenyér cukorral is készíthető, fűszerekkel, narancshéjjal (csakis kezeletlen), isteni szombat reggeli illatfelhő fogja bejárni a lakást – olajszag helyett. Egyébként vajat is használhatunk: két deka elég belőle, a lényeg az, hogy a serpenyő teljes felületét kenjük meg vele, mintha palacsintát sütnénk. Persze a sütőben sütés még mindig optimális, hiszen akkor egyáltalán nem kell fölösleges zsiradékot használnunk. Boldog, bundás kenyeres reggeleket mindenkinek!

7 sós krém reggelire >>

Forró italok reggelire >>

A Reggeli és vacsora rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...