Bundás kenyér 4 változatban: Így eszik a magyarok kedvencét külföldön

Tojásba mártott, sült kenyér: ismerős a koncepció? Nekünk, magyaroknak egészen biztosan, sőt, néha annyira magunkénak érezzük a bundás kenyeret, hogy megfeledkezünk a világ többi részéről. Pontosabban arról, hogy ők is készítenek hasonló fogásokat: lássunk ezek közül most négyet!

Annak ellenére, hogy nem szívesen olvasunk a saját „magyar fogásaink” nemzetközi verzióiról, nem élhetünk szemellenzővel, valamint nem sajátíthatunk ki magunknak bizonyos ételeket. Leginkább azért nem, mert bizonyos fogások különböző országokban szétszórt verziói gyakran ugyanabból az ötletből indulnak ki, csupán a megvalósítás néz ki máshogyan. Erre talán a legjobb példa a bundás kenyér, ami általában a száraz kenyérszeletek megmentésére született. Szikkadt pékáru pedig mindenhol akad, ahol kenyeret sütnek, amit kidobás helyett a kreatív népek bundás kenyérré és egyéb fogásokká alakítanak, amióta világ a világ. Lessük meg ezeket a kenyérmentő receptúrákat, hátha találunk olyat, amit szívesen kipróbálnánk!

Bundás kenyér 4 változatban: Így eszik a magyarok kedvencét külföldön

Az örök ellentét: édesen vagy sósan?

Arra a kérdésre (ami szinte mindig felmerül, ha nemzetközi verziókról van szó), hogy akkor most a bundás kenyér édes vagy sós-e, egzakt választ nem tudok hozni. Helyette inkább egy kedves anekdotával szolgálhatok: amikor Dorka barátnőmmel brüsszeli látogatásunk során leültünk a hostel melegítős fiataloktól nyüzsgő kantinjába reggelizni, ő nagy boldogan egy tál bundás kenyérrel tért vissza az asztalhoz. Ha jól emlékszem még mondta is, hogy milyen érdekes, hogy itt, ebben a távoli országban is készítenek reggelire bundás kenyeret. Nem akartam előre elrontani a kedvét azáltal, hogy elárulom neki, valószínűleg nem az otthon megszokott verzióval fog jóllakni, inkább megvártam, míg az első falat után rám nézett, és legörbülő szájjal kijelentette, hogy „de hiszen ez édes”.

Az anekdota lényege?

A bundás kenyér se nem édes, se nem sós étel, legalábbis ezt nem lehet ilyen határozottan eldönteni. Jobb, ha elfogadjuk, hogy mindkét verzió létezik, és mi, magyarok éppenséggel a spektrum sósabbik oldala mellett tettük le a voksunkat.

Ha arányaiban néznénk, azt vennénk észre, hogy jóval több édes bundáskenyér-recept létezik a világon, mint sós – úgy tűnik, a többiek jobban szeretik a maguk száraz kenyerét némi cukorral ízesítve megementeni és elfogyasztani. Ehhez pedig mindenkinek joga van.

Az egy közös dolog a receptekben, hogy mindegyik tartalmaz ilyen vagy olyan formában és arányban tojást illetve tejet. Láthatjuk majd, egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy ezek keverékébe kéne mártani a szeleteket, vagy előbb a tejbe és aztán a tojásba: minden ország a maga saját verzióját alkalmazza. És éppen ettől lesz minden recept izgalmas.

Ahány ország, annyi kenyér

Szintén változó, hogy milyen pékáru adja a bundás kenyerek alapját. Természetesen mindig az lesz a nyerő kenyér, a legszívesebb használt termék, ami alapvetően jellemző az adott országra vagy ott a leggyakrabban fogyasztott kenyér.

Mindegyiknek megvan a maga előnye: a kalács alapból édesebb, illetve nagyobb mennyiségű tojásos keveréket képes felszívni, amitől szaftosabb lesz. A baguette és más lyukacsos, vastag héjjal rendelkező kenyerek ropogósabbra sülnek a serpenyőben vagy a sütőben, ezek izgalmasabb texturális élményt nyújtanak majd a tányéron.

Érdemes az alábbi recepteknél mindig a javasolt kenyérfajtát használni, ugyanis ezekkel lesz a legjobb a végeredmény. Persze – a bundás kenyér szellemisége előtt tisztelegve – bátran használhatunk épp olyan kenyérfajtát, ami otthon árválkodik szárazon a tárolóban.

Az amerikai klasszikus, ami valahogy mégis francia

Az amerikai bundás kenyér receptjéért kattints a képre!

Talán a legismertebb külföldi bundás kenyér az amerikai. Ezt még itthon is sokan fogyasztják reggelire, illetve, aki kivételesen nem sósra vágyik, az valószínűleg ezt a verziót készíti. A leggyakrabban édes kalácsból készül, amelynek szeleteit tojásos-tejes keverékbe kell mártani, majd vajban kisütni. A végeredmény: egy kívül ropogós és aranybarna, belül szaftos, „pudingos” szelet.

Elkészítésénél érdemes a tej-tojás arányra figyelni (minden 80 ml tejre számoljunk egy tojással), illetve a sütés hőmérsékletére.

Csak így érhetjük el ugyanis a fent leírt isteni állagot – közepes lángon süssük a bundás kenyereket, hogy a kalács és az alatta olvadó vaj se égjen oda.

Figyeljünk oda, nehogy megégjen a vaj!

Külön érdekesség, hogy az USA-ban (és más angol nyelvterületeken is) erre az édes bundás kenyérre french toast (szó szerint francia pirítós) néven hivatkoznak. Sokan úgy gondolják, hogy ez a nyalánkság francia eredetére utal, azonban ez ámítás (a legelső bundás kenyereket az ókori rómaiak készíthették, pan dulcis néven) – az angol elnevezést egy New York-i vendéglősnek, Joseph French-nek köszönhetjük, aki a 17. században saját magáról akarta elnevezni az édes bundás kenyér ősét, csak lefelejtette a birtkojelző aposztrófot.

Itt az amerikai bundás kenyér teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Az „elveszett” francia bundás kenyér nyomában

A francia bundás kenyér receptjéért kattints a képre!

Az előző bekezdésben olvasottak ellenére azonban igenis létezik a „francia pirítós”, pontosabban a bundás kenyér franciák által készített verziója. Ez pain perdu néven fut, ami a legjobban talán „elveszett kenyérként” fordítható. Persze a kenyeret nem kell keresgélni a konyhában, elveszettsége inkább abban nyilvánul meg, hogy ha nem bundás kenyeret készítenénk belőle, akkor valószínűleg kárba menne. Ugyanis a legtöbbször másnapos, száraz-szikkadt kenyérből vagy baguette-ből sül a bundás.

Kétféle verziója létezik: süthetjük egyszerűen vajas serpenyőben szeletenként is, vagy még egyszerűbben, a sütőben. Ilyenkor szinte egy tepsi rakott bundás kenyér kerül majd az asztalra, ami belül krémes, felül pedig ropogós.

A tojásos keverékből önthetünk többet is a szeletekre, így pudingos lesz a rakottas alja

Érdemes tényleg száraz kenyérből készíteni, és elég időt adni a szeleteknek, hogy jól megszívják magukat a tojásos-tejes keverékkel. Így lesz igazán szaftos a rakott bundás kenyerünk belseje.

Itt a francia bundás kenyér teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Bundás kenyér spanyolul: böjtös, mégis dekadens

A spanyol bundás kenyér receptjéért kattints a képre!

Európában maradva, Spanyolország felé kalandozva is fogunk bundás kenyeret találni. A torrijas tradicionálisan egy böjti étel, amit gyakran készítenek a nagyhét során. Persze nem kell holmi szegényes fogásra gondolni: a spanyol bundás kenyér jóval dekadensebb, mint amilyennek tűnik.

Ez elsősorban a tejes áztatásnak köszönhető, ettől ugyanis szaftos és lágy marad minden olajban kisütött, tojásba mártott kenyérszelet.

A spanyolok úgy voltak vele, hogy ha már egyszer száraz kenyeret kénytelenek enni, nem fogják azt holmi unalmas módon, szegényesen készíteni – helyette az áztatásra használt tejet fahéjjal és friss citromhéjjal ízesítik, ettől az egész fogás borzasztóan friss és aromás lesz.

Adjunk elég időt a szeleteknek az átázásra!

A friss kenyérszeletek ráadásul még melegen meghemperegnek egy nagy adag fahéjas kristálycukorba, ami szinte odasül a tojásos, sült kenyerek bundájára.

Itt a spanyol bundás kenyér teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Emeletes kenyérmonstrum a hongkongi teázók menüjéről

A hongkongi bundás kenyér receptjéért kattints a képre!

Ázsia egy olyan terület, ami folyamatosan két világból táplálkozik: sokat építenek a tiszteletben tartott múltra és a hagyományaikra, azonban nagyon könnyedén reagálnak mindenféle új, nyugatról érkező hatásra is. Bundáskenyér-téren is ez történt, amikor nyugati hatásra népszerűvé vált először az amerikai stílusú fehér kenyér, majd a belőle készített emeletes monstrum.

A hongkongi stílusban készített bundás három szelet fehér toast kenyérből áll (bár egyes receptek japán módszerrel készült milk breadet, foszlós, kalácsszerű pékárut használnak hozzá), amit mogyoróvajjal, mogyorókrémmel vagy lekvárral ragasztanak össze.

A héjat érdemes levágni, hogy jobban magába szívja a tojást a kenyér

Az így kapott téglatest utána tojásos mártáson és olajban sütésen megy keresztül, majd azon melegében, aranybarnán kerül a tányérokra. Tálaláskor általában sűrített tejet csorgatnak rá és egy kocka vajjal koronázzák. Meglepő módon ez a fajta bundás kenyér (főleg a mogyoróvaj és az egyszerű tojásos külső miatt) nem túlzottan édes, egyedül a sűrített tej erősíti ezt a vonalat – így azoknak, akik egy kevésbé cukros verzióra vágynak, kiváló választás lehet.

Itt a hongkongi bundás kenyér teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és receptek: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmas gasztroötletek és -projektek várnak:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...