Pánikra semmi ok, ha bent a lakásban vagyunk kénytelenek fogadni a vendégsereget, csupán szervezés kérdése, hogy kellemesen teljenek az eszem-iszom percei a zárt térben is.
Amit ma megtehetsz, ne halaszd…
Itt különösen igaz az előre készülődés szabálya: a vendégséget megelőző nap készítsünk el(ő) mindent, amit csak tudunk.
- A grillezésről, a húsokat átjáró füstös ízről most sajnos le kell mondanunk, de még szerencse, hogy helyette ezerféle fogás közül válogathatunk: jól működnek ilyenkor a falatnyi fasírtok, zöldségfasírtok (megkímélhetjük magunkat a bő olajban való sütéstől is, süssük sütőben), a szépen szeletelhető töltött vagy rakott húsok, húsroládok, a nyárson sültek (főként, ha mini változatban készítjük el őket).
- A hús-krumpli, hús-rizs kombó helyett inkább válasszuk köretként a könnyű salátákat. A vega vendégekre gondolva készüljünk egy-két tartalmasabb (sajttal, tojással, magvakkal stb. gazdagított) zöldségkavalkáddal is.
- Édesség nélkül most sem zárulhat a lakoma: egy finom parfé vagy semifreddo, egy fagyitorta biztos siker, kellemesen lehűti a megtelt gyomrokat. És persze a vendégség napján már ezzel sincs gond, a mélyhűtőben várja sorsát.
Sütés nélküli desszert 5 perc alatt >>
Tálalás
Javasoljuk a svédasztalos megoldást, mert:
- így mindenki kedvére csipegethet, állva vagy ülve;
- így nem kell szaladgálni a tálcákkal, tálakkal a vendégekhez vagy egyesével kitálalni az ételt;
- így nem kell azon aggódni, hogyan férünk el ennyien az asztalnál;
- valljuk be, nem is túl jó a nagy melegben összepréselődve falatozni az asztal körül.
Vesd be a kádat!
Inni muszáj. A melegben leginkább hideget. Egy normál háztartás hűtőjében nehezen férne el egy egész vendégsereg számára elegendő italmennyiség. Itt jön képbe a fürdőkádunk: töltsük meg jéggel, és állítsuk bele a hűtésre váró italokat. Őrült megoldás? Lehet, de annál praktikusabb!