3 módszer a tökéletesen puha bulgurért

Alternatív gabonaféle, amely a durumbúza leszármazottja, ezért a felszívódása is kedvezőbb a sima fehér rizshez viszonyítva például. Miért jó még nekünk a bulgur, és hogy főzzük tökéletesre? Kiderül!

bulgur nagy kedvencünk, mert csodás, gyors, variábilis alternatív köret, az egészségesebb fajtából. Tulajdonképpen tört durumbúza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik.

A bulgur tulajdonképpen tört durumbúza

Hogy miért imádjuk a bulgurt?

  • az előzetes párolás miatt, amin a bulgur átesik, a búzadarával ellentétben alig kell hőkezelni és főzni, gyorsan elkészül
  • egy csésze bulgur a napi rostszükséglet 25%-át fedezi
  • gazdag B- és E-vitaminban és ásványi anyagokban (kálium, magnézium, vas, folsav)
  • fogyókúrázók, cukorbetegek, inzulinrezisztensek mellett kívül kismamáknak is ajánlott

Tabbouleh citromos csirkével

A tabbouleh az arab világ egyik közkedvelt salátája, ahány forrás, annyi eredetmegjelölés, de a legtöbb hivatkozás arra utal, hogy Libanonból származik ez az egyébként tradicionálisan ...

Karfiolos bulgursaláta

Azt szeretem a legjobban ebben a receptben, hogy még hidegen is isteni finom, így akár dobozba csomagolva, egy rohanós hétköznap ebédre is kiváló!

Gabona? Nem gabona?

Energia- és tápanyagtartalom szempontjából igen, gabona:

100 g-ja 340-380 kcal között mozog, 12-13 g fehérjét, 1,5 g zsírt és 76-77 g szénhidrátot tartalmaz.

Kiváló rizspótló, de jó hír, hogy szénhidráttartalmának felszívódása lassabb, glikémiás indexe alacsonyabb, mint a fehér rizsnek. Lehet belőle köret, rakott vagy töltött zöldség, saláta is.

Na de hogy készítsük el?

Több iskola is létezik, mi most három módszert mutatunk:

1.) Mint a tésztát

Önts egy adagnyi bulgurt egy edénybe, húzd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, sózd, forrald fel, majd közepes lángon főzd puhára, mint a tésztát. Kóstold, és ha puha, szűrd le. Kész!

2.) Mint a rizst

A bulgur elkészítése a rizséhez hasonlóan is történhet: 2-2,5-szeres mennyiségű sós vízben először felforralni, majd kis lángra venni, és lefedve készre főzni, amíg el nem párolog az összes víz róla – tapasztalatunk, hogy hamarabb elkészül, mint a rizs, kb. negyed óra.

Gombás bulgursaláta

Ennél egyszerűbb saláta szerintem nem is létezik! A legjobb benne, hogy a csiperkegombát nyersen használjuk fel, így még inkább kijön finom dióra emlékeztető íze.

3.) Pirítás, főzés

Ez a módszer némileg bonyolultabb, de így tuti isteni lesz: először kis olívaolajon pirítsd le egy serpenyőben a bulgurod, azután jöhet a rizshez hasonló (2. pontban leírt) vízben főzés. Miután lezártad a lángot alatta, tegyél egy konyharuhát a lábosra, bugyoláld bele, várj még negyed órát, és ezután fogyaszd!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több bulguros receptötlet:

Legújabb receptek

Rakott spenótos palacsinta

Dupla spenóttal (a tésztába és a töltelékbe is kerül), rengeteg sajttal és még több besamelmártással csábít jóllakásra ez a rakott palacsinta. A friss zöld levelekből egyszerű, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Répatortakocka sütés nélkül

A répatortát imádjuk, és húsvét környékén sokan elkészítjük. A szokásostól eltérően ezt most nem kell sütni, és ráadásul tej- és tojásmentes is. Szuper laktató süti, és ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!