3 módszer a tökéletesen puha bulgurért

Alternatív gabonaféle, amely a durumbúza leszármazottja, ezért a felszívódása is kedvezőbb a sima fehér rizshez viszonyítva például. Miért jó még nekünk a bulgur, és hogy főzzük tökéletesre? Kiderül!

bulgur nagy kedvencünk, mert csodás, gyors, variábilis alternatív köret, az egészségesebb fajtából. Tulajdonképpen tört durumbúza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik.

A bulgur tulajdonképpen tört durumbúza

Hogy miért imádjuk a bulgurt?

  • az előzetes párolás miatt, amin a bulgur átesik, a búzadarával ellentétben alig kell hőkezelni és főzni, gyorsan elkészül
  • egy csésze bulgur a napi rostszükséglet 25%-át fedezi
  • gazdag B- és E-vitaminban és ásványi anyagokban (kálium, magnézium, vas, folsav)
  • fogyókúrázók, cukorbetegek, inzulinrezisztensek mellett kívül kismamáknak is ajánlott

Tabbouleh citromos csirkével

A tabbouleh az arab világ egyik közkedvelt salátája, ahány forrás, annyi eredetmegjelölés, de a legtöbb hivatkozás arra utal, hogy Libanonból származik ez az egyébként tradicionálisan ...

Karfiolos bulgursaláta

Azt szeretem a legjobban ebben a receptben, hogy még hidegen is isteni finom, így akár dobozba csomagolva, egy rohanós hétköznap ebédre is kiváló!

Gabona? Nem gabona?

Energia- és tápanyagtartalom szempontjából igen, gabona:

100 g-ja 340-380 kcal között mozog, 12-13 g fehérjét, 1,5 g zsírt és 76-77 g szénhidrátot tartalmaz.

Kiváló rizspótló, de jó hír, hogy szénhidráttartalmának felszívódása lassabb, glikémiás indexe alacsonyabb, mint a fehér rizsnek. Lehet belőle köret, rakott vagy töltött zöldség, saláta is.

Na de hogy készítsük el?

Több iskola is létezik, mi most három módszert mutatunk:

1.) Mint a tésztát

Önts egy adagnyi bulgurt egy edénybe, húzd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, sózd, forrald fel, majd közepes lángon főzd puhára, mint a tésztát. Kóstold, és ha puha, szűrd le. Kész!

2.) Mint a rizst

A bulgur elkészítése a rizséhez hasonlóan is történhet: 2-2,5-szeres mennyiségű sós vízben először felforralni, majd kis lángra venni, és lefedve készre főzni, amíg el nem párolog az összes víz róla – tapasztalatunk, hogy hamarabb elkészül, mint a rizs, kb. negyed óra.

Gombás bulgursaláta

Ennél egyszerűbb saláta szerintem nem is létezik! A legjobb benne, hogy a csiperkegombát nyersen használjuk fel, így még inkább kijön finom dióra emlékeztető íze.

3.) Pirítás, főzés

Ez a módszer némileg bonyolultabb, de így tuti isteni lesz: először kis olívaolajon pirítsd le egy serpenyőben a bulgurod, azután jöhet a rizshez hasonló (2. pontban leírt) vízben főzés. Miután lezártad a lángot alatta, tegyél egy konyharuhát a lábosra, bugyoláld bele, várj még negyed órát, és ezután fogyaszd!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több bulguros receptötlet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...