Bükfürdőn jártunk, hogy lerántsuk a leplet a helyi gasztronómiáról...imádtuk!

Az ország nyugati szegletébe utaztunk, Bükfürdőre, ám most nem gyógyvize miatt, hanem, hogy megmutassuk, mit egyetek, ha arra jártok. (x) 

Az ország nagy múltú termálfürdői közül Bükfürdő az egyik leghíresebb. Hatvanévnyi szoros kapcsolat fűzi össze a vizet és a várost. A gyógyvíz felfedezése igen kalandosan zajlott. 1957-ben kőolajkeresés közben derült ki, mi is történik a település alatt: egészen egyszerűen a felszínre robbant a termálvíz, és közel 70 méteres magasságban lőtt a magasba. Úgy tartja a szóbeszéd, hogy olyan hangzavart csapott, hogy a település lakói nem is értették egymás szavát.

Az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál található Bükfürdő ma már az ország negyedik legkedveltebb úti célja. Mi most megmutatjuk nektek, hol érdemes egy jót enni, ha Bükfürdőt választjátok!

Aurora Étterem:bár nem a fürdő szomszédságában van, de ha klasszikus, mégis nagy gonddal és szeretettel készült, rendes magyar ételt szeretnétek enni, mindenképp érdemes ellátogatni ide. Kedvencünk a Zsiványbuksza fantázianevű fogásuk volt, hiszen semmi se lehet rossz, ami sajttal és sonkával van töltve, majd ki van rántva.

Ha kellemesen lubickoltatok egyet a Bükfürdő Thermal & Spa valamelyik medencéjében, akkor érdemes a fürdő melletti egységek közül aPéter Büfében kajálni. A tulaj (Péter) maga is a pult mögött áll, és két kézzel szórja a lángosokat. Mert ugye a lángos - mint tudjuk - elengedhetetlen strandkellék, csak úgy, mint a gyékényszőnyeg. Péteréknél amúgy nem csak klasszikus, hanem modern fogásokat is próbálhattok: ajánljuk tőlük a humuszos szendvicset, amit még egy kis savanyított hagymával is feldobtak.

A Fürdő Étterem már jóval komolyabb kategóriát visz. A hegyi vadászházra hajazó belső térben hatalmas trófeák között olyan isteni őzgerincet ettünk, hogy egy-két könnycsepp tuti legördült közben az arcunkon.

Ezek után nagy mellénnyel sétáltunk be a Gyógy-Bor Napokra avagy a Büki Gasztrofesztiválra, ami a város legnagyobb nyári eseménye.A minőségi magyar borok, zenék és a helyi ízeket bemutató fesztivál a gasztronómia találkozási pontja. De nemcsak a környékről érkeztek résztvevők, mi például nagyon jót mulattunk egy erdélyi csapattal, akikkel karöltve székely különlegességekkel és egy jófajta cseresznyepálinkával is megismerkedtünk. Utóbbival kapcsolatunk pár perc alatt igen szoros lett...

Úgy hiszem, Bükfürdőn túlléptek a lángos-kolbász-sült hal szentháromságán. A nyugat-dunántúli fürdővárosra gondoljatok most már kulináris úti célként is!

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...