Sosem volt még ilyen egyszerű buggyantott tojást készíteni

A tojásos ételek közül talán a legnehezebben elkészíteni a buggyantott tojást. De, most mutatunk egy trükköt, amivel percek alatt megalkothatod álmaid buggyantott tojását!

A buggyantott tojás sokak számára igazi rejtély, hiszen elég komplikált az elkészítése, de legalábbis sok gyakorlást igényel, hogy valaki tökéletes buggyantott tojást tudjon a tányérra varázsolni. Ha nem szeretnél lemondani erről a finomságról, akkor jó hírünk van, mert akad egy trükk, amivel pofonegyszerűen, idegbaj nélkül elkészítheted.

Így készíts buggyantott tojást serpenyőben

Japán technika

Az említett tojáskülönlegesség egy hagyományos japán főzési technikával készül. Ez az úgy nevezett „onsen tamago", ami szó szerint meleg vízű fürdőben főtt tojást jelent. A régi időkben ugyanis tényleg előfordult, hogy így készítették el a tojást Japánban. Tehát mind a buggyantottat, mind az onsen tamagot vízben kell megfőzni, ám hasonlóságuk itt véget is ér. Az általunk ismert buggyantott tojáshoz képest a japán verzió fehérjéje selymesen folyós marad, a sárgája pedig egyben lesz.

Az onsen tamago elkészítéséhez a tojást a héjával együtt kell megfőzni, hogy pudinghoz hasonló, krémes textúrájú tojásfehérjét kapjunk.

Na de most jöjjön a technika!

A dél-koreai Szöulból származó Jasmine töltötte fel az Instagramra azt a videót, amiből végre kiderült, hogy miként lehet elkészíteni a tökéletes buggyantott tojást. A trükk lényege az, hogy a tojást nem nyersen tesszük a forró vízbe, hanem előfőzzük azt.

Így készül egy kis csavarral a buggyantott tojás

A recepthez nyugodtan használhatsz a hűtőből kivett tojást, nem szükséges, hogy szobahőmérsékletű legyen.

Az onsen tamago készítésekor kulcsfontosságú a víz megfelelő hőmérséklete, ezért ne legyen forróbb a víz, mint 70 °C.

Tehát először is forraljunk fel 900 milliliter vizet egy közepes méretű edényben (a víznek annyinak kell lennie, hogy teljesen ellepje a tojásokat). Adjunk hozzá 2-2 evőkanál sót és ecetet, ez ugyanis megkönnyíti majd a pucolást. Vegyük le az edényt a tűzről, és öntsük fel 160 milliliter langyos vízzel, hogy leüljön. Óvatosan tegyük bele a 4 tojást, és fedjük le az edényt. Hagyjuk a vízben 18 percig a tojásokat. Ettől válnak majd igazán selymesen puhává.

Most készítsük el a szószt. Tegyünk 60 milliliter dashit (japán halalaplé), 118 milliliter szójaszószt és 2 teáskanál mirint (rizsbor) egy serpenyőbe. Forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Fűszerezzük a tojásokat ízlés szerint. Nyakon önthetjük őket a szósszal, de fogyaszthatjuk levessel, rizzsel vagy akár önmagukban is.

Forrásaink voltak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos konyhai tipp vár rád:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...