A buggyantott tojás sokak számára igazi rejtély, hiszen elég komplikált az elkészítése, de legalábbis sok gyakorlást igényel, hogy valaki tökéletes buggyantott tojást tudjon a tányérra varázsolni. Ha nem szeretnél lemondani erről a finomságról, akkor jó hírünk van, mert akad egy trükk, amivel pofonegyszerűen, idegbaj nélkül elkészítheted.
Japán technika
Az említett tojáskülönlegesség egy hagyományos japán főzési technikával készül. Ez az úgy nevezett „onsen tamago", ami szó szerint meleg vízű fürdőben főtt tojást jelent. A régi időkben ugyanis tényleg előfordult, hogy így készítették el a tojást Japánban. Tehát mind a buggyantottat, mind az onsen tamagot vízben kell megfőzni, ám hasonlóságuk itt véget is ér. Az általunk ismert buggyantott tojáshoz képest a japán verzió fehérjéje selymesen folyós marad, a sárgája pedig egyben lesz.
Az onsen tamago elkészítéséhez a tojást a héjával együtt kell megfőzni, hogy pudinghoz hasonló, krémes textúrájú tojásfehérjét kapjunk.
Na de most jöjjön a technika!
A dél-koreai Szöulból származó Jasmine töltötte fel az Instagramra azt a videót, amiből végre kiderült, hogy miként lehet elkészíteni a tökéletes buggyantott tojást. A trükk lényege az, hogy a tojást nem nyersen tesszük a forró vízbe, hanem előfőzzük azt.
Így készül egy kis csavarral a buggyantott tojás
A recepthez nyugodtan használhatsz a hűtőből kivett tojást, nem szükséges, hogy szobahőmérsékletű legyen.
Az onsen tamago készítésekor kulcsfontosságú a víz megfelelő hőmérséklete, ezért ne legyen forróbb a víz, mint 70 °C.
Tehát először is forraljunk fel 900 milliliter vizet egy közepes méretű edényben (a víznek annyinak kell lennie, hogy teljesen ellepje a tojásokat). Adjunk hozzá 2-2 evőkanál sót és ecetet, ez ugyanis megkönnyíti majd a pucolást. Vegyük le az edényt a tűzről, és öntsük fel 160 milliliter langyos vízzel, hogy leüljön. Óvatosan tegyük bele a 4 tojást, és fedjük le az edényt. Hagyjuk a vízben 18 percig a tojásokat. Ettől válnak majd igazán selymesen puhává.
Most készítsük el a szószt. Tegyünk 60 milliliter dashit (japán halalaplé), 118 milliliter szójaszószt és 2 teáskanál mirint (rizsbor) egy serpenyőbe. Forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Fűszerezzük a tojásokat ízlés szerint. Nyakon önthetjük őket a szósszal, de fogyaszthatjuk levessel, rizzsel vagy akár önmagukban is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több okos konyhai tipp vár rád: