Végre megérkezett a tavasz, vágyunk ki a szabadba kirándulni vagy csak úgy a kertünkbe, a friss levegőre. Ilyenkor persze nem maradhatnak el a társasági összejövetelek, a figyelem a tűzhelyről a kerti grillre terelődik. Hogy idén mi lesz a trend a kültéri konyhában?Megtudhatod március 24-26-án a Gardenexpón, de addig is, itt egy kis ízelítő Gyepes Gabojsza gasztroblogger tollából, akia legújabb fittkaja őrületről is beszámol.
A szabadtéri sütés-főzés területén egyre inkább hódít egy kétségtelenül egészséges irányzat, vagyis: „együnk kevesebb húst, több halat és zöldséget”. Nagy népszerűségnek örvendenek a hüvelyesek, a csicseriborsó, a kukorica és a gombák, mint a húsok kiváltói, és ezzel együtt szinte mozgalommá vált a „pazaroljunk kevesebbet”, azaz használjuk fel a zöldségek, gyümölcsök minél több részét– számol be az újdonságokról ablogger.
“Fermentált élelmiszerek, jóféle kovászos kenyér, házi limonádék, szörpök és alkoholmentes koktélok nélkül idén elképzelhetetlen egy trendi szabadtéri sütögetés. És van itt még egy örvendetes hír: a gabonákból készült tésztákat egyre többen cserélik le spirálozott zöldségekre.”
Aki eddig esetleg nem tudta volna, 2017-nek sikerfűszere is van, mégpedig a szuper egészségeskurkuma. Emellett a szabadtéri sütés-főzések szereplőgárdája vadonatúj sztárral bővült: hódít a legújabb fittkaja őrület, a Buddha-tál, mely nem más, mint egy mély tálban felszolgált változatos, színes és egészséges ételekegyüttese. A tál kerek formája Buddha kerek hasára utal, állítólag innen az elnevezés – magyarázzaGabojsza. A variációk száma gyakorlatilag végtelen. Kerülhet bele párolt rizs, köles, bulgur vagy quinoa, mindenféle zöldség (nyersen, vagy párolva), olajos magvak, avokádó, olajbogyó, zöld fűszerek, öntet. És ami nagyon fontos, grillköretnek is tökéletes választás!
Íme, egynyers zöldséges Buddha-tálnégy főre, egyenesena blogger tollából:
- 2 szál sárgarépa
- 2 kis saláta cukkini
- fél kígyóuborka
- fél jégcsapretek
- 2-3 db salotta hagyma
- arasznyi darab póré
- 2 maréknyi rukkola saláta
- 1 piros és egy sárga kaliforniai paprika
- fehér és fekete szezámmag
Az öntethez:
- 1 bio citrom frissen reszelt héja
- 1 lime frissen facsart leve
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál friss bazsalikom
- 1 teáskanál mustár
- só és frissen őrölt bors
- olívaolaj
Elkészítés
- Először készítsd el az öntetet! Keverd össze az olívaolajat a mustárral, sózd, borsozd, keverd bele a lime levét, a citrom frissen reszelt héját, a reszelt fokhagymát és az aprított bazsalikom leveleket.
- Ezután mosd és tisztítsd meg a zöldségeket. A sárgarépát és cukkinit zöldség spirálozóval aprítsd, a hagymát, pórét, retket szeleteld vékonyan, a paprikákból és kígyóuborkából vágj keskeny hasábokat, majd ízlésesen rendezz el minden zöldséget a Buddha-tálban és szórd meg a szezámmagokkal.
- Tálalás előtt locsold meg az öntettel és kínáld grillezett hal, hús vagy zöldségek mellé.
Ha részletesebben is kíváncsi vagy akerti sütögetés legropogósabb trendjeire, te se maradj le a hétvégi Gardenexpóról. Egy hétvége alatt megtudhatod a legmenőbb szabadtéri partik titkát. Március 24-26.közötttalálkozunk aBudapest Sportarénában! Nehogy otthon maradj!