2023-ban megválasztják Budapest tortáját

A pályázóknak kötelező alapanyagokat is fel kell használniuk a pályaművekben. A szervezők június 30-ig várják a nevezéseket.

„Június végéig lehet még nevezni a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára meghirdetett Budapest 150 Torta pályázatra" – írja a Sokszínű Vidék.

2023-ban megválasztják Budapest tortáját

Kötelező alapanyagokat is fel kell használni a pályaművekben

A Budapest 150 nevű verseny szabályzata értelmében az alábbi minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a pályaművekben:

  • A Pest csoport alapanyagai a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában megtalálható hozzávalók közül kerültek ki. Ezek közé tartozik: a csokoládé, a gránátalma, az ananász, a pisztácia, a narancs és a füge.
  • A Buda csoport hozzávalói a Budapesten és környékén termő jellegzetes alapanyagok, mint a szőlő, a mandula, a sárgabarack, a mogyoró, a gesztenye és a dió.
  • Az Óbuda csoportba pedig az 1870-es és 1880-as évek olyan jellegzetes fűszerei kerültek, mint a vanília, a rózsa, az ánizs, az ibolya, a kávé és a citrom.

Hatlapos Eszterházy-torta

A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, ...

Répatorta glutén- és tejmentesen

Répatortát a legtöbben húsvétkor készítünk, pedig a év bármely szakában érdemes sütni, hiszen sárgarépa mindig kapható, az ilyen egyszerűen összedobható receptekre pedig szükség ...

Fordított epertorta

Nincs csodásabb alapanyag az epernél, ami az egyik legjobb dolog a késő tavaszban. Mi imádjuk, mindenféle formában: most egy egy fordított epertortát készítettünk, ami a legnagyszerűbb ...

A kötelező elemeken felül az ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra ajánl: nugátok, likőrök, eper, málna, grillázs, marcipán, író, őszibarack, birsalma, ribizli, cseresznye vagy meggy.

A következő alapanyagok használata azonban tilos: aromák, ét-, tej- és fehér bevonók, növényi hab, margarin, egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagok, modell burkolóanyag és mesterséges ételszínezékek.

A pályázatra jelentkezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások és vendéglátóipari szakképző iskolák. Magánszemélyek nevezését azonban nem tudják fogadni. A pályázók maximum két termékkel nevezhetnek.

A nyertes pályamunkát november 17-én, Budapest egyesítésének évfordulóján kóstolhatja meg először a közönség.

„A pályázatra június 30-ig várják a nevezéseket. A nevezés részleteiről a www.cukraszat.net oldalon lehet tájékozódni" – olvasható a cikkben.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Bejgli fatörzs

Gyorsan összedobható karácsonyi desszert, ízlés szerint arany, ezüst cukorgyöngyökkel, marcipán tobozzal, apró mézeskalácsfigurákkal még ünnepibbé varázsolhatjuk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...