Így bizonyosodhatsz meg róla, hogy a kedvenc kofád valóban termelői vagy bio termést árul a piacon

Egyre nagyobb hangsúly kerül a tudatos vásárlásra, mindannyian szeretnénk tudni, hogy ami az asztalunkra kerül, honnan származik, és hogyan termesztették. Egy szupermarketben az ember talán könnyebben tájékozódik, mint a piacon, ahol nem olyan egyszerű megállapítani, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs termelői áru-e vagy megegyezik a bolti kínálattal. Ennek próbáltam most utánajárni, jöjjenek a válaszok.

Piacon vásárolni régen teljesen általános dolognak számított. Azonban a városi életforma sosem volt hajlandó megtűrni ezt a régi időkből megmaradt szokást, a szupermarketek és diszkontok hódítása egyre inkább kiszorította a köztudatból a piacokat. A történelemben viszont semmi sem állandó: új reneszánsz indult, és az idősek mellett egyre több fiatal is elkezdett rendszeresen a piacon vásárolni az elmúlt években.

Budapesti vásárkalauz: hol találjuk a termelői- és biotermékeket a piacon

Mi kerül a kosárba?

Ez a megnövekedett népszerűség azonban sok más folyamatot is elindított. A nagyobb forgalmat nem voltak képesek a kistermelők, őstermelők és biogazdálkodást végzők egyedül kiszolgálni, így az árusoknál megjelentek a boltokból ismerős, nagykereskedelmi és külföldről behozott zöldségek, gyümölcsök. Manapság nem könnyű különbséget tenni a kettő között, főleg, ha első alkalommal járunk valamelyik piacon. Ahhoz, hogy garantáltan termelői dolgok kerüljenek a kosárba, fogadjuk meg azt a néhány tanácsot, ami most következik.

A tanácsok elsősorban saját tapasztalataim alapján születtek (lassan két éve látogatok különböző budapesti piacokat), azonban hivatalos véleményt is kikértem a témához. A nagyobb budapesti piacokat megkeresve, a Fény utcai piac és a Budapest Vásárcsarnokai Kft. képviselőitől kaptam válaszokat a kérdéseimre.

Józan paraszti (esetleg városi) ész

Talán mondanom sem kell, hogy bizonyos esetekben nem fogunk termelői opciót találni. Valószínűleg egyikőnk sem úgy indul neki a bevásárlásnak, hogy magyar narancsot (kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a miénk), banánt vagy egyéb egzotikus zöldségeket, gyümölcsöket fog venni.

Nem vétek, ha ezekből a termékekből is hazaviszünk a piacról, de tudjuk, hogy valószínűleg ugyanaz, mint amit a legközelebbi boltban is kapnánk.

Ha termelőit nem is, bio-t talán találhatunk a piacon. A biotermékek azonosításához és vásárlásához a Fény utcai piacról a következő információt kaptam:

Biotermékek csak az erre kötelezően előírt engedély birtokában árusíthatóak. Jelenleg piacunkon nem találhatóak ilyen termékek.

Plusz információként a Budapest Vásárcsarnokai Kft. tudomásomra hozta, hogy az interneten is ellenőrizhető a bioterméket árusítók alkalmassága. Ezt a gyártó vagy forgalmazó neve és Minősítési Tanúsítványának száma alapján tehetjük meg, a HU-ÖKO-01 portálon.

Vásároljunk szezonálisan

Sokkal nagyobb eséllyel találunk magyar epret, dinnyét vagy körtét, ha mindegyiket a saját szezonjában vesszük, amikor a hazai termékek is bőségesen elérhetők. Amennyiben mégis ránktörne a vágy, hogy júniusban sütőtököt együnk, ne számítsunk arra, hogy termelői (vagy egyáltalán bármilyen) tököt találunk majd.

Mindig vásároljunk szezonálisan

Tapasztalatom szerint már egészen sok helyen kiírják a gyümölcs, zöldség származási országát, főleg akkor, ha magyar termékről van szó.

Járjunk nyitott szemmel

Szerencsére az őstermelői és kistermelői tevékenységnek szigorú szabályai vannak. Ezek természetesen az árusításra is vonatkoznak, ezért ritka, hogy valakit a tudta nélkül átvernek a piacon.

Az engedélyek kiállításához minden esetben a falugazdász jóváhagyása kell, csak ezzel a papírral végezhet valaki ilyen tevékenységet, mondta el a Fény utcai piac vezető piacfelügyelője.

Ennek a piacon is van nyoma, kiírásokon és táblákon megfigyelhetjük a termelői tevékenységet. „Az elárusítóasztaloknál kis táblákkal jelezzük, hogy őstermelő vagy vállalkozó folytatja-e a kereskedelmi tevékenységét” – szól a Fény utcai piac hivatalos válasza az ügyben.

A Budapest Vásárcsarnokai Kft. közleményében így nyilatkozott: „A kistermelőket jogszabály kötelezi arra, hogy a vásárlók felé jól látható módon írják ki a saját őstermelői/kistermelői tevékenységből származó termék feliratot, valamint az őstermelő/kistermelő FELIR azonosító számát”.

Én is gyakran látom a Lehel téri piacon az egyes termelők tábláit, így már könnyedén be tudtam azonosítani néhány megbízható árust, akiknél garantáltan hazait tudok venni minden héten.

Kérdezzünk bátran

A legjobb tanács egyben a legkézenfekvőbb is: ha nem vagyunk biztosak egy zöldség vagy gyümölcs eredetében, bátran kérdezzük meg az eladót.

A módszer két okból működik bombabiztosan. Ha hazai, termelői áruról van szó, az adott árus valószínűleg büszke lesz erre a tényre, ezért megéri neki hangsúlyozni, reklámozni, hogy igen, az ő zöldborsója magyar.

Járjunk nyitott szemmel a piacon

Viszont, ha valami nagykereskedelmi beszerzésből származik, és nem egy őstermelő kiskertjéből, az eladónak valószínűleg nem fűződik majd érdeke ahhoz, hogy hazaiként népszerűsítse. Másrészt szerencsére ezt nem is teheti meg, ugyanis a termelők árusítási tevékenységét a piacvezetés és a NÉBIH folyamatosan ellenőrzi.

A Fény utcai piac képviselője szerint a vásárlók fordulhatnak a NÉBIH-hez minden kérdéses esetben. Mégis a legtöbb esetben az eladókkal való konzultációt ajánlja ő is.

Természetesen közvetlenül az árusokkal is tisztázhatnak minden felmerülő kérdést

– írta válaszában.


Olvasd el többi cikkünket is a témában:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...