7 új izgalmas gasztrohely Budapesten a nápolyi pizzától a csúcspékségig

Nem várt lendülettel nyílnak új helyek a fővárosban. Az alábbiakban ráadásul csak egy részüket vesszük sorra, ugyanis több izgalmas új helynek önálló cikket szentelünk. A december és január legfigyelemreméltóbb nyitásai következnek. Az összkép színes és izgalmas, lesz mit kipróbálni az elkövetkező időszakban!

  • Új kulthely születőben: ZEN Eatery

Három mosolygós fiatal srác tette bele a tudását, kulturális identitását és világlátottságát abba a kis étkezdébe, amit nemes egyszerűséggel ZEN-nek neveztek el. A Hunyadi téri piacól pár lépésre találjuk a menő kis újhullámos kifőzdét, amelynek étlapján naná, hogy kötelező a pho- és a ramenvariációk. Az eszement jó ízeken túl olyan gasztrogegek teszik emlékezetessé, mint a hamburgerbuci helyett baobuciba halmozott hamburger, a kommersz sajtburgerek ihlette tavaszi tekercs vagy a bevallottan a mekis almás pite ihlette ázsiai fúziós, yuzus őrület. Huszár Krisztián szakmai hatását le sem tagadhatják – nem mintha le akarnák! – , a ZEN által képviselt ázsiai multikulti crossover pedig egy kis fűszeres illatú frissességet lehel a Hunyadi tér levegőjébe.

ZEN Eatery / forrás

ZEN Eatery

Budapest VI. kerület, Hunyadi tér 10.

  • Lángos tejfölhabbal, Vászolyi rántott sajt: ADAM Bistro

Haraszti Zsolt szépen szerepelt a Bocuse d’Or versenyen, jól főzött a Sociétében, aztán a Terrában, és már igazán ideje volt, hogy újra teljes erővel beleálljon a séfszerepbe. Ez most olyannyira (szó szerint) szerelemprojektnek tűnik, hogy a vezetésben Haraszti Zsolt feleségét is ott találjuk. A csendes, úgynevezett soft opening már ősszel lezajlott, de most, télre kezd beérni a koncepció. Az üzlethelyiség ismerős lehet, ez bizony az egykori Zóna. A stílus nagyvilágias, mély tónusú színekkel, bronzos-aranyló fényekkel. A séf egyértelműen a magyar konyha előtt tiszteleg, de a mai technológiai tudással és világra nyitott megközelítéssel. Így születhet lángos Balaton-sajttal, tojásos galuska szarvasgombakrémmel és parmezánhabbal, malaccsászárból készített vadas tagliolini tésztával. Magyar konyha, olyan alapanyagokból, ahogyan azt igazán megérdemli!

ADAM / forrás

ADAM Bistro

Budapest I. kerület, Lánchíd u. 7-9.

  • Így kell biztosra menni: Smashy

Január 11-én hirdettek tesztüzemet, azóta pedig négyezres fordulatszámon pörög a konyha, izzik a rostlap, lapulnak a burgerpogácsák, izzva olvadnak bele a dupla sajtszeletek. A smash burgerek mibenléte ugyanis a kilapítva hirtelen sütött húsok (amik így már nem is pogácsaformájúak). Célzottan azt az árérzékeny fiatal réteget szólítják meg, akik azonnal ráharaptak az olcsón jó burgerekre, és fellőtték a TikTokra, ahol a kis videók maguktól tették a dolgukat. Összesen kétféle hamburger: a ház burgere és klasszikus sajtburger, sült krumpli, Coca Cola, víz, és ennyi. Ezt tudja az étlap, a Z-generáció pedig azonnal rázizzent.

Smashy Budapest

Budapest VIII. kerület, Baross u. 4.

  • Nápolyi pizzát mindenkinek! Passata 2.0

A szentendrei Passata története Pesten folytatódik, mégpedig egy igen jó húzással. A nem éppen a legkiválóbb ár-érték aránnyal működő helyekről nevezetes Váci utcában nyitott meg a Passata 2.0 azzal az egyszerűségében nagyszerű célkitűzéssel, hogy kiváló nápolyi pizzát adjanak elérhető áron. Az alapanyagokat és a hozzáértést persze meg kell fizetni, de 2024-ben a Váci utcában igazi jó nápolyi pizzát adni már 2390 forinttól egy ugyancsak erős állítás. A nápolyi klasszikusokat gourmet ízkombinációk egészítik ki, a tésztakorong széle pedig épp olyan leopárdpöttyös, ahogyan a dél-olasz pizza őshazájában is, mi pedig minden kétes street food és/vagy turistalehúzó hely helyett üdvözöljük a minőségi szereplőket. A Passata 2.0 a Váci utca Fővám tér felőli oldalára esik!

Passata 2.0 / forrás

Passata 2.0

Budapest V. kerület, Váci u 57.

  • SALT spin-off Budán

A Michelin-csillagos SALT Étterem pékségéről csak az nem hallott, akit messzire kerülnek a gasztrohírek. Egymás után bukkantak fel a hangzatos címek és bejelentkezések a Rózsadombról, és a SALT korábbi menüjében jól szerepelt hagymás-véres csiga is feltűnt a péküzlet polcain. Komfortosabb választás persze a a tepertős pogácsa, a croissant vagy a skandináv menőség, a kardamomos bullar, de ez az a hely, ahol bátran harapjunk bele a kínálat elsőre furcsán hangzó tételeibe is. Pop-up egységként tűnt fel a SALT Bakery, de ha – a jóféle kovászos kenyerekkel egyébként ellátott – Budán megveti a lábát a Michelin-csillagos étterem brandje, akár hosszú távon is duplázódhatnak a SALT kenyerei, péksüteményei és natúrbor-ajánlásai a Duna két oldalán. Tóth Szilárd és csapata nagyot menetelt 2023-ban, a séf első magyarként a The Best Chef TOP 100 listájára is felkerült novemberben, decemberben érkezett a pékség, várjuk a folytatást.

SALT Bakery / forrás

SALT Bakery

Budapest II. kerület, Tárogató út 68.

  • A VAJ Sas leszállt

Első olvasatra, de még másodikra is talányos együtt a VAJ és a Sas, habár kétségtelenül hangzatos. Nos, a város egyik legbrutálabb pékáruit szállító VAJ Pékség tovább terjeszkedik. A Rákóczi téren vívták ki a szakma és a közönség elismerését, a Hello Budában bukkantak fel ezután, és időközben Márk Szonja (ex-Édesem) cukrászt is leigazolták. Most a József Attila és Sas utca sarkán nyitottak akkora üzlethelyiséget, amit bizony „nem láttunk jönni”. A tesztüzemben pékség-kávézóként, majd reggelizőként is bejelentkező helyen minden lesz, amitől a VAJ kiérdemli a VAJ nevet. A legendás pisztáciás croissant, a világraszóló isler és piskótatekercs, a kecskesajtos danish, a citromtart… Nincs az a diétázó, aki itt önmegtartóztatna.

Vaj Sas / forrás

VAJ Sas

Budapest V. kerület, József Attila u. 18.

  • Amerikai diner hangulatban, Tarantinóhoz címezve

Van abban valami borongós, hogy a Michelin Guide által is jegyzett, szívvel-lélekkel vitt francia étterem, a Petrus helyén egy burgerező nyílik a Ferenc téren. A Quentin’s azonban sokat tesz azért, hogy az újjászülető Ferencváros közönsége a szívébe zárja, és nem csak a kultrendező előtti tisztelgéssel. Először is elérhető árakkal léptek be a burgerpiacra, a két alapburgerük már 2590 és 2690 forintért elérhető. Minden hamburger-elnevezésüket egy-egy Tarantino film ihlette, és persze a Vincent Vega poént is leütötték egy camembert sajtos, hummuszos, gombás összeállítással. Hozzák az amerikai módit, lazacos és pecsenyelibamájas tételekkel extrázva az étlapot. A milkshake itt kötelező!

Quentin's Burger / forrás

Quentin's Burger Budapest

Budapest IX. kerület, Ferenc tér 2-3.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Passata 2.0 / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...