8 bevállalós budapesti hely, ahol egyféle ételre építenek

Jól tudjuk minden halászléfőző- és sushi-nagymestertől, hogy egyetlen étel tökéletesítése szent feladat, és az eredmény csak jó lehet. Ezért szeretjük a ramenezőket, a pho levesbárokat, a steakezőket, hamburgerezőket és a tapasbárokat is, ahol egy műfajból hozzák ki a legtöbbet. De a bevett zsánereken kívül vannak más helyek is, ahol egy ételre építenek? Vannak bizony, 8 helyet ajánlunk, ahol minden egy bűvös étel körül forog!

  • Ennél cifrább streetfood-sztoriról nem tudunk Budapesten: Edy’s French Taco

A french taco egy multikulti street food hibrid, és ígérjük, több idegen szót nem fogunk ebbe a mondatba belesűríteni. Tehát. Franciaországban született meg többféle utcai étel szerelemgyereként ez a műfaj. Tortillalap borítja a szaftos belsőt, aminek a török eredetű döner kebab és az olasz panini is az ihletője, és bár a taco nevet viseli, sokkal inkább a mexikói burrito vagy quesadilla jegyeit viseli. Ha eddig még nem volna önmagában is elég cifra ez a történet: a Franciaországban letelepedett arab bevándorlók által kitalált étel világszerte nagy népszerűségre tett szert, egy magyar srác, Edy pedig Vietnámban ismerkedett meg vele, majd a szerelembe esés után elhozta Budapestre. A minden jóval megtöltött tortillalapokba Edynél a sajt-hús-zöldség hozzávalókon kívül shakshuka, vagyis izraeli lecsó is kerülhet, a hús helyett pedig kérhetjük falafellel is. Végül meggrillezik, és állandó társa a sült krumpli – angol nevén french fries, hogy a nemzetközi helyzetet tovább fokozzuk. Ezek után csodálkozunk, hogy spanyol aioli (fokhagymás), algériai és Szamuráj nevezetű szószok közül választhatunk? Edy a french tacóknak szentelte ételbárját a Hajós utcában.

Edy’s French Taco / forrás

Edy’s French Taco

Budapest VI. kerület, Hajós u. 19.

  • Zseniális ötlet: Alaplé Bár

Az alaplé annál jobb, minél hosszabban főzzük, és testünk-lelkünk hálás lesz érte. Bár magunk is rotyogtathatjuk, odafigyelést igényel ez a műfaj: az Alaplé Bárban sem megúszásra játszanak, 15 órán keresztül főzik a csirke- és Angus-marha húsleveket, és zöldségalapú opciót is kínálnak. Vehetünk alap-alapleveket és ízesítetteket is – a betyárostól a keletiesen át a siitake gombás “kalaposig” – , majd elkortyolhatjuk, vagy ki is kanalazhatjuk a nedűt. A frissen főzött leveken kívül hőkezelt termékeket is kínálnak, ezek szobahőmérsékleten 3 hónapig eltarthatóak. Olvassatok utána az alaplevek egészségügyi előnyeinek, mondjuk itt, mert igazi természetes orvosság!

Alaplé Bár / forrás

Alaplé Bár

Budapest I. kerület, Lövőház utca 12.

Budapest VI. kerület, Nagymező u. 10.

  • Bíró Lajos disznólkodásai: Buja Disznó(-k)

A Hold Utcai Piacon robbantotta be Bíró Lajos a brandet, és bár a piac azóta bezárt, a Buja Disznó(-k) maradt. Az óriás rántott hús, rántott disznófül, rántott csirkecomb és kacsamáj jelenti az origót, és habár Magyarország egyik legismertebb séfje szeret elkalandozni, többek között Ázsiába, az osztrák sógorokhoz és a magyar paraszti konyha világába, a rántott hús kanonizálása a modern magyar gasztronómiában mégiscsak igen nagy részben Bíró Lajosnak köszönhető. Ő az, aki mindig tanul, kíváncsi, kísérletező és előre megy, de soha nem vetette meg azokat a szívünkhöz közel álló ételeket, amiket sokáig nem akart felvállalni a minőségi gasztronómia. Bíró Lajos rendületlenül süt, főz, és az utóbbi időszakban egymás után bukkantak fel az új Buja Disznó(-k).

Buja Disznó(-k) Liget / forrás

Buja Disznó(-k) Fény Utcai Piac – Budapest II. kerület, Lövőház u. 12.

Buja Disznó(-k) Liget – Budapest XIV. kerület Állatkerti krt. 3. Pavilon kert "C" pavilon, Budapest, Hungary

Buja Disznó(-k) Hello Buda, Budapest II. kerület, Törökvész út 93.

Buja Disznó(-k) Czakó Kert, Budapest I. kerület, Czakó u. 15.

  • Nem bízták a véletlenre: A Rántott Húsos

A nemzetközi gasztronómia útvesztői és új műfajok felfedezése helyett a biztosra szavazott A Rántott Húsos. A belvárosban, a Madách téren akasztották ki először a piros-fehér cégért, ma pedig a Duna túloldalán, Óbudán sülnek a kabátos húsok. Ezek nem a Bíró Lajos-féle gigászi darabok, hanem a hétköznapi étkezésekre vannak kitalálva – habár a sajtos-tejfölös darab után elkél némi pihegés. Igazán korrekt sertéskaraj lapul a bunda alatt, vékony, de nem papírvékony, és nem rágós. Egy szürke csütörtökön is a vasárnapi ebédek hangulatát hozza el, ha krumplipürével és tejfölös uborkasalátával kérjük. A rántott csirkecsíkok és a rántott sajt sem fog csalódást okozni náluk!

A Rántott Húsos / forrás

A Rántott Húsos

Budapest III. kerület, Lajos utca 93-99 E.

Éhes vagy? A válasz: Krumpli.

A Móricz Zsigmond körtéri apró ételbár egy gyógyírt kínál minden búnkra, bajunkra: az ő válaszuk a krumpli. Naná, hogy frissen kisütve, hazai terményből, de belga-holland módi szerint, papírtölcsérben a kezünkbe adva. Sült édesburgonyahasábokat is kérhetünk, majd 9-féle szószból választhatunk. Már 990 forintért hozzájuthatunk egy adag szószos sült krumplihoz, és az egyetlen krumplin kívüli tétel, a hotdog még ennél is olcsóbb, 890 forint. Szeptemberben nyitott a Krumpli., de megjósoljuk, hogy a környékbeli kisdiákok és egyetemisták zabálni fogják. Kis érdekesség, hogy korábban, a 2-es szám alatt működött már krumplizó a körtéren Pár perc krumpli néven.

Krumpli. / forrás

Krumpli.

Budapest XI. kerület, Móricz Zsigmond körtér 16.

  • A világ egy roppanós rizsgolyó: AranciniBenedetti

Budapest jelenlegi egyetlen arancinizője a Frankel Leó útra hozta el Szicíliát. A dél-olasz street food mellett vonzó érvek teljes sora szól: minden arancinijük gluténmentes és egy részük laktózmentes is. A sült rizsgolyók sók jót rejtenek: pármai sonkát, marharagut, fontina és pecorino sajtot többek között, a sajtos-tejszínes porcini-, azaz vargányatöltelékesből pedig végtelen számút meg tudnánk enni. Édes arancinik is sülnek a kis ételbárban, duplamálnással és nutellás-banánossal is zárhatjuk a rizsgolyó partit. Egy-két vegán leves és kézműves olasz tészta alkotja az arancinik kísérőzenekarát.

AranciniBenedetti / forrás

AranciniBenedetti

Budapest II. kerület, Frankel Leó út 21.

  • A zabálnivaló főzelékbár: Hokedli

A Hokedli egy zsebkendőnyi kis ételbár a Nagymező utcában, ahol delente sorok jelzik, hogy valami nagyon jót osztanak odabent. A Sinkó Bori alapította kis étkezde egy mostoha sorsú magyar specialitást, a főzeléket emelte a fókuszba, sőt piedesztálra: minden menzás rémálmot feledtetnek a Hokedli ínyenc főzelékei és remek húsos és zöldséges feltétei. Levesekkel és desszertekkel is készülnek minden nap, de a Hokedliben vétek nem főzelékezni, hiszen mind a mai napig olyan kevés helyen lehet igazán igényesen elkészített főzeléket kapni. A napi menü valóban az aznap frissen beszerzett alapanyagokból készül, így naponta változik a kínálat is. A környékbeli dolgozók mentsvára ez a hely.

Hokedli / forrás

Hokedli

Budapest VI. kerület, Nagymező u 10.

  • Jövőre 10 éves a Chez Dodo

Végezetül nem maradhat ki Szalai Dóri pasztellvilága sem a felsorolásunkból. “Dodó” szerelme a macaron, még azokból az időkből, amikor a mandulalisztes finomság még újdonságnak számított Magyarországon. Egykor éjszakai otthonsütések során fejlesztette ki Dóri “a” tökéletes macaront, desszertbutikja pedig egy igazi sikersztori, ami bizonyítja, hogy a prémium alapanyagokból készített, kifinomult ízvilágú kézműves desszerteknek igenis van itthon felvevőpiaca. Időközben a macaronokon kívül többféle francia desszerttel is előálltak, annyi sok rémes büfés mignon-élmény után például a Chez Dodo mignonkollekciójával is ismerkedhetünk.

Chez Dodo / forrás

Chez Dodo macaron manufaktúra

Budapest V. kerület, Sas u 7.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: A Rántott Húsos

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...