18 kockásterítős vendéglő, ahol még tudják, milyen a jó vasárnapi ebéd

Hová tűntek a családi vendéglők? Vannak még olyan helyek, ahová szívesen járnak a családok hétvégén, ha elmarad az otthoni főzés?

A „kockásterítős” szitokszóvá vált, a családi kisvendéglők mennyisége elenyésző ma már a fővárosban. Pedig minden bizonnyal lenne igény egy-egy fáradt, főzéstől inkább tartózkodó vasárnapon, hogy az egész család elmehessen elérhető áron egyet húslevesezni, rántott húsozni, becsavarni egy tisztességes Gundel palacsintát. Szóval dicsőséget a kockásterítősöknek, kisvendéglőknek, ahol nincs különösebb újragondolás, tányéron pöttyözés, csak annyit modernizálnak (például konyhatechnológiában vagy tálalásban), amennyi a műfajnak még jól áll, és amit a nagypapa nem fog szúrós tekintettel nézni. Megmutatjuk kerületről kerületre a még meglévő és akár újabb vendéglőket, de összeállításunkban lesznek lyukak. Őszintén reméljük, hogy pár év múlva ilyenkor már ezek sem lesznek üres foltok.

I. kerület: Róma Ételbár

Egy újrahúzott klasszikus, mai köntösben, de a régi hitvallással és „Cicasággal”. A Csalogány utca Rómájának egylapos menüjén még mindig szerepel, hogy II. osztályú üzlet, pedig rajongóinak biztos ő a number one. A fanok között pedig híres színészeket, politikusokat is találunk, mai napig.

Egy újrahúzott klasszikus / Fotó: Róma Ételbár

II. kerület: Fenyőgyöngye Vendéglő

A Szépvölgyi út végén már 1935 óta hívogatja a budai családokat a Fenyőgyöngye. Vállaltan a magyar kedvenceket készítik, egyértelműen kiadós adagokkal, hogy akár még vacsorára is jusson az elcsomagolt ebédből.

Hosszú az étlap, rajta sok elfeledett favorittal, mint például a rántott borjúláb, a kaszáslé, a szapári máj, a szalontüdő.

Vállaltan a magyar kedvenceket készítik / Fotó: Fenyőgyöngye Vendéglő

III. kerület: Kéhli Vendéglő

1899-ben szolgáltak fel először ételt az óbudai Kéhliben, ami többek közt Krúdy Gyula és Márai Sándor törzshelye volt. A történelmi jelentőségű épület és vendéglője mai napig keresett hely, ami gondol a hagyományőrzésre. Sűrű az élő zene, szuper a töltött káposzta, a juhtúrós sztrapacska és persze az összes kis piros fazékban tálalt kiadós leves.

1899-ben szolgáltak fel először ételt az óbudai Kéhliben / Fotó: Kéhli Vendéglő

IV. kerület: Kami Kisvendéglője

Fülepi Kálmán családias, a IV. kerület határában található vendéglője pontosan annyival modernebb a szokásos helyeknél, amitől kortárssá, portalanítottá válik ez a műfaj. A séf úgy készít klasszikusokat, hogy mellette ázsiai, franciás felütésű ételeket is találunk a menün. Kellemes hely, üdítő ízekkel.

Kellemes hely, üdítő ízekkel / Fotó: Kami Kisvendéglője

V. kerület: Dunacorso Étterem

A belváros persze megköveteli a kevésbé vidékies hangulatot: a Dunacorso pár körrel elegánsabb a kockásterítősöknél, viszont a családi vállalkozás stimmel, ahogy a konyha hagyományokra építkezése is. A panoráma már csak hab a tortán! Sűrűn találkozhatunk a teraszon élőzenével, a tányérokról pedig a régi idők ízeit kóstolhatjuk.

A tányérokról a régi idők ízeit kóstolhatjuk / Fotó: Dunacorso Étterem

VI. kerület: Vak Varjú Étterem

Étteremláncról beszélünk, abból is a pont annyira modernről, amit még a nagyapa is el tud fogadni morgolódás nélkül. A Vak Varjú étlapja tényleg családra hangolt: kicsi és megrögzöttől a nagyobb és kísérletezőn át az idős hagyománytisztelőig. A hangulatos Paulay Ede utcai helynél értik a nagyobb foglalásokat is, így szülinapra, ünnepekre is jól jöhet az ötlet.

A Vak Varjú étlapja tényleg családra hangolt / Fotó: Vak Varjú Étterem

VII. kerület: Gettó Gulyás

Ha azt gondolnánk, csalóka a lokáció, akkor tévedünk: miért ne lehetne egy jóféle vendéglő a Wesselényi utcában? A Gettó Gulyás kiállta a modern idők próbáját, már 6 éve kínál ebédmenüt és készül az esti vacsorákra.

Jelenleg pörköltek, tokányok, tartalmas egytálételek sorából választhatunk a csülökpörkölttől a gombáig.

A Gettó Gulyás kiállta a modern idők próbáját / Fotó: Gettó Gulyás

VIII. kerület: Rosenstein Vendéglő

Az élő legenda, a Rosenstein család hagyományőrző és értékteremtő intézménye, aminek nagyszámú törzsközönsége mellett mindig akad világhírű látogatója is. Tibi bácsi és fia, Robi úgy bánnak a kóser és nem kóser magyar/zsidó konyhával, ahogyan kevesen a városban. Tartalmas étlapjukról nehéz egyből választani, de az biztos, hogy a kedd a szalontüdőé, a szerda a töltött káposzta dicsérete, csütörtökön pacalpörköltért (is) járunk hozzájuk, pénteken a legendás sólet, szombaton kacsasült a fix Rosenstein klasszikus.

Az élő legenda / Fotó: Rosenstein Vendéglő

X. kerület: Zila Vendéglő

Kőbánya kisvendéglője, amelynek története 1977-ben egy pecsenyesütővel kezdődött. Ma egy masszív kerthelyiséggel rendelkező, ünnepségekre, rendezvényekre is ideális étteremként működik, az étlapon 100-féle magyar és nemzetközi fogással. A törzsvendégek köre adott, miattuk sok étel le sem kerülhetne az étlapról. Áraik megfizethetőek, az adagok pedig minden esetben laktatóak.

Kőbánya kisvendéglője / Fotó: Zila Vendéglő

XI. kerület: Jardinette

A Jardinette is épp csak annyira lett a jelenre hangolva, hogy semmiképp ne legyen poros vagy retro. Ízeiben, miliőjében és ars poeticájában mégis a régi vendéglős világ dicső éráját hozza. Kint is bent is jó időzni, immár lassan 21 éve, töretlenül.

Amit mindig szívesen kérünk: hagymás rostélyos, harcsapörkölt túrós csuszával, almás pite és madártej.

Kint is bent is jó időzni / Fotó: Jardinette

XII. kerület: Makk VII Vendéglő (a makkhetes)

Maga az ideális kockásterítős. A Makkhetes Németvölgyben olyan hangulatot és érzést közvetít, amit kevés hely Budapesten. Amióta kicsit megreformálták, modernizáltak rajta, azóta ráadásul emelkedett a színvonal, semmiféle erőlködésről nincs szó. Bárcsak mindenhova jutna egy ilyen hely! Szuper a Hortobágyijuk, a Jókai bablevesben és a cigánypecsenyében sem csalódtunk még.

Maga az ideális kockásterítős / Fotó: Makk VII Vendéglő (a makkhetes)

XIII. kerület: Kiskakukk

Valójában már intézménnyé lett, ahová minden korosztályból szívesen járnak. Nem állítjuk, hogy nincs nála kifinomultabb, de egyszerűen megmaradt a bája, időnként betérünk hozzájuk. 1913-ban nyitott ki először, tehát egy veteránról beszélünk, és aki még esetleg mégsem járt itt, a szebb időket élt neoncégérüket biztosan ismeri, mint Újlipócia egyik ikonját.

Valójában már intézménnyé lett / Fotó: Kiskakukk

XIV. kerület: Szaletly

A Stefánián egykor olyan nagypolgári vendéglőkben múlatták az időt pesti családok, melyeknek már sajnos nyoma sincsen. Illetve megérkezett új szereplőként a Szaletly, felébresztve a hagyományokat, reformálva a választékot. Árfekvésben magasabbat, színvonalban pedig kiemelkedőt várjunk tőlük: nyitás óta Bernát Dániel a karmester a Szaletly konyháján. Zugló már rég megérdemelt egy ilyen vendéglőt!

Zugló már rég megérdemelt egy ilyen vendéglőt / Fotó: Szaletly

XV. kerület: Palotagyöngye Kertvendéglő

A környék megbízható étterme, ahová családi ebédeket, szülinapokat, évfordulókat, sőt még esküvőket is szívesen szerveznek. A kiszolgálás nagyon barátságos, de mégsem tolakodó, ha már másodjára járunk náluk, biztos meg fognak ismerni.

A magyaros felhozatal mellett nemzetközi fogásokat is találunk, így aki cigánypecsenye és sztrapacska helyett valami másra vágyna, az is jóllakhat.

A környék megbízható étterme / Fotó: Palotagyöngye Kertvendéglő

XVI. kerület: Kis Tirol

Szuper példája annak, hogy egy kerületi vendéglő mennyire sokat tud adni a helyieknek. A Kis Tirol lassan 20 éve vár mindenkit, aki szereti a hüttés hangulatot, a jóféle söröket és a szívélyes, családias vendéglátást. A választék bajor-magyar, így még változatosabb is az átlagosnál. A ropogós csülköt kár lenne kihagyni!

A Kis Tirol lassan 20 éve vár mindenkit / Fotó: Kis Tirol

XVII. kerület: Lidi Mama Konyhája

Rákoskeresztúr kertvárosi részén találjuk a Lidi Mamát, kiadós fogásokkal, sok-sok frissensülttel és lapcsánkán érkező combos fogásokkal. Inkább magyaros a kínálat, de azért a nemzetközi konyhákból is találunk náluk ismerős elemeket. Rendezvényekkel is szeretettel foglalkoznak, különtermet is tudnak biztosítani egy családi ünnepséghez.

Inkább magyaros a kínálat / Fotó: Lidi Mama Konyhája

XVIII. kerület: Kakas Étterem

Egy csárdából vált a főváros gasztroforradalma előtt is innovatív éttermévé a Kakas, amit csodás kertje és mindig klassz ízei miatt kedvel a környék és a környező kerületek ínyencebb közönsége. Leveseikre és vadételeikre különösen felhívnánk a figyelmet, de a Kakasban kért bőségtálak is színvonalasak, ha szeretjük a műfajt és együtt lakmároznánk.

Leveseikre és vadételeikre különösen felhívnánk a figyelmet / Fotó: Kakas Étterem

XXII. kerület: Promontor Kertvendéglő

Szintén egy helyi kedvenc, amiben aligha szoktak csalódni a lokálpatrióták, Budafok szeretettel jár a Promontorba egész évben, kiemelten pedig a nyári szezonban. Egy majdnem százéves épületben találjuk a kisvendéglőt, ahol keverednek a nemzetközi kedvencek és a magyaros fogások. A szakértelem és a vendégszeretet nem hiányzik tőlük, bátran térjünk be szomszédos kerületekből is!

Szintén egy helyi kedvenc / Fotó: Promontor Kertvendéglő

A IX., XIX., XX. és XXI. kerületben sajnos nem tudnánk jó szívvel általunk jól ismert és kipróbált kisvendéglőt ajánlani.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Róma Ételbár


Ismerj meg még több szuper helyet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...