Az Európai Bizottság a mai napon felvette a földrajzi árujelzővel ellátott termékek listájára a Budaörsi őszibarackot. A nemesített magyar fajta ezzel sokat nyerhet: a kereskedelemben nőni fog a gyümölcs hozzáadott értéke, ezzel a termelők kiemelten jól járnak. De mit is kell tudni a Budaörsi őszibarackról?
A fajta jellemzői
A névben szereplő település környékén a gyümölcs termesztése és nemesítése a 19. század végén indult. A Budaörs mellett honosított fafajták termése elsősorban a terület adottságai és a szaktudás miatt számít különlegesnek.
Déli fekvésű dombok lejtőin terem ez a zamatos barack, napi szinten viszonylag sok napsütéses órát élvezhet. Emellett a hőingadozás miatt is kapja jellemző pirosas héját.
Illata intenzív, íze enyhén savanykás, de többnyire édes. Ezeket a tulajdonságait mind a talaj összetétele okozza: szerves anyagokban nagyon gazdag a föld, amiben a Budaörsi őszibarack terem.
Maga a gyümölcshús puha, zamatosan lédús, ezt ugyan befolyásolhatja az érés alatt lehullott csapadék mennyisége.
Minőségének magas szintjét a termesztési kultúrával illetve a felhalmozott szaktudással érik el. Ez utóbbi megnyilvánul abban, hogy a fák ritkítását kézzel végzik, és az egyes gyümölcsök érettségét is tapintással ellenőrzik. Természetesen a szedés is kézi, a fontosabb folyamatok így mind gépek nélkül történnek.
Miért hasznos a földrajzi árujelző?
Amikor a jelzővel ellátnak egy terméket, az Európai Unió oltalma alá kerül. Gazdasági előnyt jelent, ha ilyen besorolást kap valami: a 2020-ban közzétett uniós statisztika megmutatja, hogy az ilyen áruk átlagosan kétszer olyan magas áron adhatók el a piacon, mint a jelzést nem viselők.
Jelenleg még 17 ilyen magyar termék vár arra, hogy az Unió hasonló kiemelésben részesítse.
Még több magyar büszkeségünk: