Magyar büszkeségünk: híres gyümölcs került EU-oltalom alá

A híres magyar gyümölcs, a Budaörsi őszibarack is bekerült az Európai Unió által létrehozott oltalmi programba. Ez nagyban kedvez a termelőknek, lássuk, miért!

Az Európai Bizottság a mai napon felvette a földrajzi árujelzővel ellátott termékek listájára a Budaörsi őszibarackot. A nemesített magyar fajta ezzel sokat nyerhet: a kereskedelemben nőni fog a gyümölcs hozzáadott értéke, ezzel a termelők kiemelten jól járnak. De mit is kell tudni a Budaörsi őszibarackról?

Magyar büszkeségünk: híres gyümölcs került EU-oltalom alá

A fajta jellemzői

A névben szereplő település környékén a gyümölcs termesztése és nemesítése a 19. század végén indult. A Budaörs mellett honosított fafajták termése elsősorban a terület adottságai és a szaktudás miatt számít különlegesnek.

Déli fekvésű dombok lejtőin terem ez a zamatos barack, napi szinten viszonylag sok napsütéses órát élvezhet. Emellett a hőingadozás miatt is kapja jellemző pirosas héját.

Illata intenzív, íze enyhén savanykás, de többnyire édes. Ezeket a tulajdonságait mind a talaj összetétele okozza: szerves anyagokban nagyon gazdag a föld, amiben a Budaörsi őszibarack terem.

Maga a gyümölcshús puha, zamatosan lédús, ezt ugyan befolyásolhatja az érés alatt lehullott csapadék mennyisége.

Minőségének magas szintjét a termesztési kultúrával illetve a felhalmozott szaktudással érik el. Ez utóbbi megnyilvánul abban, hogy a fák ritkítását kézzel végzik, és az egyes gyümölcsök érettségét is tapintással ellenőrzik. Természetesen a szedés is kézi, a fontosabb folyamatok így mind gépek nélkül történnek.

Miért hasznos a földrajzi árujelző?

Amikor a jelzővel ellátnak egy terméket, az Európai Unió oltalma alá kerül. Gazdasági előnyt jelent, ha ilyen besorolást kap valami: a 2020-ban közzétett uniós statisztika megmutatja, hogy az ilyen áruk átlagosan kétszer olyan magas áron adhatók el a piacon, mint a jelzést nem viselők.

Jelenleg még 17 ilyen magyar termék vár arra, hogy az Unió hasonló kiemelésben részesítse.


Még több magyar büszkeségünk:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...