Magyar büszkeségünk: híres gyümölcs került EU-oltalom alá

A híres magyar gyümölcs, a Budaörsi őszibarack is bekerült az Európai Unió által létrehozott oltalmi programba. Ez nagyban kedvez a termelőknek, lássuk, miért!

Az Európai Bizottság a mai napon felvette a földrajzi árujelzővel ellátott termékek listájára a Budaörsi őszibarackot. A nemesített magyar fajta ezzel sokat nyerhet: a kereskedelemben nőni fog a gyümölcs hozzáadott értéke, ezzel a termelők kiemelten jól járnak. De mit is kell tudni a Budaörsi őszibarackról?

Magyar büszkeségünk: híres gyümölcs került EU-oltalom alá

A fajta jellemzői

A névben szereplő település környékén a gyümölcs termesztése és nemesítése a 19. század végén indult. A Budaörs mellett honosított fafajták termése elsősorban a terület adottságai és a szaktudás miatt számít különlegesnek.

Déli fekvésű dombok lejtőin terem ez a zamatos barack, napi szinten viszonylag sok napsütéses órát élvezhet. Emellett a hőingadozás miatt is kapja jellemző pirosas héját.

Illata intenzív, íze enyhén savanykás, de többnyire édes. Ezeket a tulajdonságait mind a talaj összetétele okozza: szerves anyagokban nagyon gazdag a föld, amiben a Budaörsi őszibarack terem.

Maga a gyümölcshús puha, zamatosan lédús, ezt ugyan befolyásolhatja az érés alatt lehullott csapadék mennyisége.

Minőségének magas szintjét a termesztési kultúrával illetve a felhalmozott szaktudással érik el. Ez utóbbi megnyilvánul abban, hogy a fák ritkítását kézzel végzik, és az egyes gyümölcsök érettségét is tapintással ellenőrzik. Természetesen a szedés is kézi, a fontosabb folyamatok így mind gépek nélkül történnek.

Miért hasznos a földrajzi árujelző?

Amikor a jelzővel ellátnak egy terméket, az Európai Unió oltalma alá kerül. Gazdasági előnyt jelent, ha ilyen besorolást kap valami: a 2020-ban közzétett uniós statisztika megmutatja, hogy az ilyen áruk átlagosan kétszer olyan magas áron adhatók el a piacon, mint a jelzést nem viselők.

Jelenleg még 17 ilyen magyar termék vár arra, hogy az Unió hasonló kiemelésben részesítse.


Még több magyar büszkeségünk:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...