Budaörsön világraszóló csirkepaprikás és mennyei reggelik várnak – Nézzünk körül Wudersch-ben!

Helyrajzilag már nem Buda, lelkületében sokkal inkább. Budaörs vendéglátását meghatározza a hosszan kivezető Budapesti út, az utóbbi években pedig több olyan gasztroműhely is nyílt az Újbudával határos településen, amit akkor is érdemes kipróbálnunk, ha egyébként nem akad dolgunk a 2040-es irányítószám alatt.

2009-ben Budaörs volt a leggazdagabb magyar település (a GfK általános vásárlóerő indexe szerint), míg 2020-ban a második, tavaly pedig a negyedik leggazdagabb volt a piackutató intézet országos felmérésében. A város története szédítően messze nyúlik vissza, a tatárjárás utáni országújjáépítés idejében, IV. Béla uralkodása alatt említik legkorábban. A sváb településen az autentikus kisebbség ma is beszéli a közép-bajor nyelvjárást, ennek köszönhető a bevezető tábláról is jól ismert Wudersch fordítása Budaörsnek, akárcsak a szintén jelenlévő horvát kisebbség Vundeš elnevezése. A Budai-hegység és a Csíki-hegyek által körülölelt Budaörs a maga rendezettségével és jólétével hűen képviseli sváb identitását, az utóbbi időszakban pedig gasztronómiai szempontból is egyre izgalmasabb.

Ínyencélet a puritán gasztroudvarban: Major – Korty és Falat

A részben fedett udvar Budaörs jellegzetes, egyszintes, sátortetős régi házai között. Semmi csicsa, csupa natúrszín és fehér, lampionsor, egy kicsi pékség, delikátesz, sőt még táskák, pólók is kaphatók. Minden nap egészen sokáig várnak reggelivel: az ebédidőbe csúszva, nyitástól egészen 13 óráig kérhetjük a melegszendvicset, shakshukát (izraeli lecsót), omlettet vagy akár egy egyszerű vajas-lekváros kenyeret, ami a kiváló Mayer lekvárokkal és a skandináv stílusú pékség, a NOR/MA csúcsminőségű kovászos kenyerén érkezik.

Az ebéd és a vacsora is szűkre szabott étlappal zajlik, ami mindig jó jel. Shakshuka-variációk és pulled pork helyett tépett csirkés tortilla, és a lényeg: pizzák, köztük nápolyi stílusú és calzone, olyan extra megközelítésekben, mint a koviubis (hoppá) és a fermentált fekete fokhagymás. A Cloud9 menő fagylaltjával és az élvezeteket kimaxoló mascarponés-nutellás calzonéval is zárhatjuk az evés-ivást.

Major – Korty és Falat

Budaörs, Clementis László u. 22.

Belefeledkezni a reggelibe: CSIRI

Egy 155 éves présház új élete a 21. században: délutánba nyúló, kényeztető reggelik, buborékos koktélok, értő borválogatás és egy kis kiszakadás a hétköznapokból. A CSIRI érdekes üzleti modellt választott brunch-helyként, hétvégén – a klasszikus brunch-napokon – ugyanis nem tartanak nyitva, minden hétköznap azonban reggel 8-tól egészen délután 3-ig dőzsölhetünk nálunk.

Nem megúszásra játszanak, a nemzetközi brunch-étlapok kedvenceire számíthatunk az Eggs Benedicttől a baconös-juharszirupos amerikai palacsintán át a bécsi virsliig vagy az egészséges reggelikig. Ha nem szerénykedünk, koktélozunk is, és beválasztunk egy olyan tételt, mint a cheddar sajttal-snidlinggel töltött bundáskenyér sok tejföllel vagy a pulled pork bagel, aztán pihegünk egy kicsit.

CSIRI

Budaörs, Présház u. 2.

Íztobzódás a RUTIN Gasztrolubickolóban

Sokat elárul az étterem saját műfajmeghatározása: gasztrolubickolásra invitál Budaörs jelenlegi legmenőbb ínyencétterme. A feltörekvő ifjú séf, Pallag Dávid (interjúnkat itt olvashatjátok vele) látszólag otthonos komfortételeket készít, lecsót, csirkepaprikást nokedlivel és töltött paprikát például, de ezeket a fogásokat biztosan nem fogjuk a rutinosok után csinálni.

A Rutin csirkepaprikása (Fotó: Facebook.com)

Egy egyszerű hideg sárgadinnyeleves is korianderolajjal és házi, gyömbéres, kaffir lime-os dresszinggel érkezik, a lecsót pedig kolbászolaj, lardo-fátyol (a lardo egy kiváló érlelt olasz szalonna), padlizsán, padron paprika és a „tökéletes tojás" kíséri. Itt semmi nem az, amit már máshol kóstoltunk, mégis minden étel nagyon ismerős, intenzív, és vissza akarunk még jönni. Péntekenként élőzenés jazzestekkel dobják fel a vacsorát.

RUTIN Gasztrolubickoló

Budaörs, Budapesti út 51.

Budaörs avantgárd: ICON Buda

„Két fiatal szakember, 4 asztal, 10 szék" – mutatkozik be egyszerűen és célratörően az ICON, amiből máris kitalálhatjuk, hogy egy igazi fine dining étteremben járunk. A klasszikus formula szerint csak este, és kizárólag degusztációs menüre tartanak nyitva.

Bár a csúcsgasztronómia bátran táplálkozik a világ legjobb minőségű alapanyagaiból, ők büszkék rá, hogy az általuk használt Wagyu-marha is hazai, a sertéshús pedig mangalica (természetesen). Erős japán és délkelet-ázsiai impressziók jelennek meg az étlapon: sashimivel, rámennel, illetve yuzu citrommal, kaffirlime-levéllel és citromnáddal az alapanyagok között. Privát vacsorákat is vállalnak egyedi ételsorral. Különleges alkalmakra abszolút ajánlott kis gourmet-műhely.

ICON Buda

Budaörs, Budapesti út 106.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pásztor Rozina

Címlap: Facebook.com/ Rutin Budaörs


Ezeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...