Búcsúztasd a nyarat tábortűzzel!

És szalonnasütéssel. Kötelező nyári program, ha eddig nem ejtetted meg, itt az idő tüzet rakni! Nyársfaragás, szalonnaválasztás, miegymás, és a desszert most sem maradhat el.

Csillagfényes nyári éjszakán körbeülni a ropogó tüzet, felidézni a legszebb nyári élményeket, nyársat faragni, szalonnát irdalni a parázsra várva, és a végén beleharapni a legfinomabb zsíros kenyérbe, kevés jobb programot tudunk elképzelni.

Alapok

  • szélmentes nyáreste (A tábortűz legnagyobb ellensége a szél, szeles időben kénytelenek leszünk elnapolni a tábortüzet.)
  • jó társaság (Egyértelmű, hogy a legkedvesebb családtagokkal, barátokkal érdemes a tűz körül összegyűlni.)
  • tűzrakó és tűzrakás (A tűzrakás fortélyairól bővebben itt olvashatsz.)
  • nyársak (Mi az akác- vagy mogyoróvesszőből házilag, bicskával faragott nyársakra esküszünk. Persze profi, recézett végű nyársakat be lehet szerezni a barkács áruházakban, de az élmény úgy nem ugyanaz. Szerintünk.)

Hozzávalók

  1. Szalonna: Hogy milyen szalonnát választunk, leginkább azon múlik, mit kedvelünk jobban, a zsíros kenyeret vagy a sült szalonnát. Ha az előbbit, mindenképpen zsírszalonnát fűzzünk a nyársra, ha a sült szalonna a cél, húsosabb szalonnát tartsunk a parázs fölé. Az is egyéni preferencia kérdése, ki milyen vastag szelet, darab szalonnával óhajt megbirkózni, általános szabály nincs. Egy biztos, minden esetben irdaljuk be a szalonnát.
  2. Fehér kenyér: Ez itt most nem a fogyókúra ideje, a teljes kiőrlésű, barna, magos stb. kenyereket hagyjuk otthon. Szigorúan fehér kenyérre csöpögtessük a szalonna kisülő zsírját.
  3. Hagyma: Vékony szeletekre vágva kötelező kísérője a sült szalonnának és a zsíros kenyérnek.

A lényeg

A szalonnát mindig parázs felett süssük, lassan, folyamatosan forgatva. Sose tartsuk bele a lobogó tűzbe, puszta türelmetlenségből, mert szétég és élvezhetetlen lesz, ráadásul úgy nagyon káros az egészségre is.

Bézik és deluxe – nálad melyik a nyerő?

Vannak, akik nem elégszenek meg a szalonna, hagyma, kenyér alap hármasával, többre vágynak a bézik verziónál. A deluxe szalonnasütők kolbászt is húznak a nyársra a szalonna mellé, és elvárnak némi zöldséget is a hagymán kívül. Kínáljunk nekik paradicsomot, paprikát, uborkát, és dugjunk a parázsba fóliába csomagolt krumplikat. Garantáltan levesszük őket a lábukról a parázsban sült burgonyával.

Az elmaradhatatlan desszert

Szalonnasütéskor adja magát az édesség: nyárson készült „főétel” után nyárson sült „desszert” dukál. Süssünk pillecukrot! Fűzzük nyársra a mályvacukrokat, tartsuk a parázs fölé, és pár perc alatt süssük meg, míg belül nyúlós-ragacsos nem lesz. Ha valakinek ez sem lenne elég, húzzon elő a hátizsákból egy csomag kekszet, egy tábla csokit, és készítsen egy S’more-t. Tiszta Amerika.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...