Búcsút inthetünk az igazi retró lángosnak? - A Nébih csaphat le a szabálysértőkre

Áprilistól változtatni kell a lángos sütésén. Ezentúl 175 fokos bő zsiradékban, olajban kell sütni a lángost, aranysárgára.

Áprilistól alacsonyabb hőfokon kell sütni a lángost, hogy csökkentsék az étel akrilamid tartalmát.A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) április 14-től kifejezetten ügyel majd arra, hogy a gyártók féken tartsák az akrilamidszintet az ételekben - számoltak be az M1 Kosár című műsorában.

Mi az akrilamid?

Az akrilamid szénhidráttartalmú élelmiszerekben természetes módon keletkezik, azok magas hőmérsékleten (120°C felett) történő hevítésekor – mint például sütés, pörkölés, grillezés – alacsony nedvességtartalom mellett.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal 2015-ben tudományos véleményt adott ki az élelmiszerekben jelen lévő akrilamidról, ami lehetségesen megnöveli a rák kialakulásának kockázatát a fogyasztók minden korcsoportjában. Éppen ezért "egy 2017-es közösségi vagy bizottsági rendelet szabályozza az élelmiszerek akrilamid csökkentésére vonatkozó technológiai folyamatokat, illetve bizonyos termékek esetében határértéket is megállapít" - mondta el a televíziónak Zoltay Anna, a Nébih vendéglátás és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője. Hozzátette, ezentúl175 fokos bő zsiradékban, olajban kell sütni a lángost, aranysárgára.

Otthon készítenél lángost? Itt van néhány recept:

Retró strandos lángos

A strandos lángos az egy életérzés. Mindenkit érint, nem lehet kikerülni. Olyan, mint az István a király zenéje, akkor is tudjuk, ha utoljára hat évesen hallgattuk, mint a TV maci, akit ...

Az akrilamidot lehetetlen teljesen eltávolítani az étrendből, de csökkenteni lehet a bevitelét, az otthoni főzési szokások módosításával és a változatos étrenddel. Az összetevők kiválasztása és az alkalmazott sütési, főzési hőmérséklet befolyásolja a különböző élelmiszerek akrilamid tartalmát.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...