Brutálisan nőttek a zöldségárak - rég volt ekkora drágulás

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál. Jelentősen emelkedett a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára.

Nagyot emelkedett az élelmiszerek ára az elmúlt év márciusához képest - derül ki a KSH által közölt legfrissebb adatokból. Az elemzők 3,5 százalékos emelkedést vártak a februári 3,1 százalék után. A tavaly októberi 3,8 százalékos inflációs adatot leszámítva a fogyasztói árak 2013 januárja óta nem emelkedtek ilyen mértékben egy év alatt.

Egy hónap alatt 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a januári 0,3 és a februári 0,6 százalék után.

Az élelmiszerek drágulása márciusban 5,4 százalékra gyorsult a januári 4,2 és a februári 5,2 százalékról. Ezen belül az idényáras élelmiszerek ára átlagosan 21,1 százalékkal emelkedett, de például a

  • burgonya 82,7, a friss zöldségek 36,7 százalékkal drágultak,
  • míg a gyümölcsök 5,4 százalékkal olcsóbbak lettek.
  • A liszt ára 12,3 százalékkal, a péksüteményeké 9,8,a kenyéré 6,7 százalékkal magasabb,
  • a tojásé 12,5, a tejé 7,2, a cukoré 3,9 százalékkal alacsonyabb lett márciusban, mint egy éve volt.

Receptajánló:

Tiramisu amarettóval

Egy olyan tiramisu recept, amely házi piskótából készül és a forró cukorszirup miatt a szalmonellától sem kell félni!

A járműüzemanyagok ára éves összevetésben márciusban emelkedett idén először, 3,7 százalékkal, de az előző hónaphoz képest 4,2 százalékos volt a drágulás. A ruházati cikkek áremelkedése a februári 2,1 százalékosról 1,1 százalékosra mérséklődött.

Egy hónap alatt februárhoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké 2,0, a sajté 1,8, a liszté 1,7 százalékkal. A dohányáruk 1,3 százalékkal kerültek többe. A szolgáltatások ára 0,5 százalékkal nőtt, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 1,7 százalékkal kellett többet fizetni.

Ezeket olvastad már?

via MTI

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...