Brutálisan drágultak az alapzöldségek - ennyibe kerül a sárgarépa, a hagyma és a petrezselyem

Jelentősen emelkedett a sárgarépa, a petrezselyem és a hagyma ára, néhány gyümölcs azonban olcsóbb lett.

Tavalyhoz képest csaknem háromszorosába kerül a petrezselyem a boltokban és a piacokon - számol be riportjában az ATV. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján a sárgarépa, krumpli és hagyma is sokat drágult. Megnéztük, a piacokon most mennyi az egyes zöldségek átlagára, és a tavalyi árakat is feltüntettük (zárójelben):

  • Budapest - Vámház körút: sárgarépa 298 Ft(2018-ban: 198 Ft), petrezselyem: 798 Ft (498 Ft), vöröshagyma 320 Ft (148 Ft)
  • Budapest - Fehérvári út: sárgarépa: 498 Ft (298 Ft), petrezselyem 1499 Ft (598 Ft), vöröshagyma 398 Ft (298 Ft)
  • Debreceni fogyasztói piac: sárgarépa 450 Ft (180 Ft), petrezselyem 1350 Ft (550 Ft), vöröshagyma 300 Ft (150 Ft)
  • Szegedi fogyasztói piac:sárgarépa 330 Ft (150 Ft), petrezselyem 1350 Ft (450 Ft), vöröshagyma 380 Ft (330 Ft)

Csizmadia György, a Fruitmarketing Kft. szakértője szerint a drágulás egyik oka, hogy az idei év aszályos volt, az észak-európai időjárás komoly termésmennyiség-csökkenést eredményez ezeknél a zöldségeknél.

A gyümölcspiacon szerencsére jobb a helyzet. Almából egyenesen csúcstermés volt. Érdemes belőle sütit sütni:

A szakemberek egyébként arra számítanak, hogy május közepén, végén, amikor az új termések jönnek, az árak stabilizálódnak, és a vásárlók már olcsóbban juthatnak hozzá a sárgarépához, petrezselyemhez és hagymához. Addig azonban még sokat kell várnunk...

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...