Brutálisan drágulhat a kenyér - mitévők legyünk?

Az ágazat kétszámjegyű áremelkedéssel számol.

Kevés étkezési búza terem, ezért emelkedik a liszt ára, így valószínűleg a kenyérért is többet kell majd fizetni. A Népszava azt írja, az áremelés nélkül ellehetetlenülnének a sütőipari cégek. Az ágazatban régóta szeretnék elérni, hogy a kenyér is kerüljön beaz 5%-os áfakörbe, hogy csökkenjen a szürke- és feketegazdaság aránya a sütőiparban, de a kormányban eddig süket fülekre találtak a kérdéseik.

A lap szerint a magyar pékek helyzetét nemcsak adóelkerülő riválisaik és az élelmiszerláncok nehezítik, hanem az is, hogy a kenyér előállítása egyre többe kerül.A gyenge forint nem tesz jót az ágazatnak, mivel felhajtja a főleg külföldről beszerzett adalékanyagok árát, az üzemanyagok drágulása pedig a szállítási költségeket emeli.

Süss kenyeret házilag:

Teljes kiőrlésű kenyér

Bár viszonylag sok pékség van a környékünkön, a teljes kiőrlésű kenyérrel nagyon ritkán sikerül összefutnom. Ha meg mégis, akkor olyan árban adják, mintha aranypelyheket sütnének ...

Jénais kenyér

Egy kedves internetes ismerősömtől kaptam a receptet, és azóta nem vettem bolti kenyeret. Még soha nem tudtuk megvárni, hogy kihűljön :).

Cukkinikenyér Kittitől

Nem kalács, nem kenyér, de valami péksütiszerű finomságra vágytunk. A neten barangolva találtam rá erre a receptre, ami elsőre nagyon furcsának tűnt, de a sejtésem beigazolódott: isteni ...

De a kenyér alapanyaga mégiscsak a gabona, és a liszt.A búza ára nagyjából 10 százalékkal magasabb a tavalyinál.Bár egyelőre nincsenek még pontos adatok a búzatermés mennyiségéről, minőségéről, de ha a malmi búza ára emelkedik, az hatással lesz a liszt árára – említette a napilapnak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. Ehhez mérten az ágazat akár kétszámjegyes áremelkedést is elképzelhetőnek tart.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...