Nem csak a kávét divat elvinni egy kávézóból, sokszor nem tudjuk, vagy nem akarjuk helyben megenni az ételt sem, így csomagoltatjuk és haza, vagy a munkahelyünkre visszük. Most Brüsszel vezetett be egy szuper megoldást, amitől a szemétmennyiség lecsökkenését remélik.
A brüsszeli éttermek évente 32 000 tonna hulladékot generálnak, amelynek egyharmada a csomagolás.
Ez a megdöbbentő mennyiségű szemét évről évre emelkedik, mert az emberek egyre többször esznek inkább otthon. A Tiffin projekt célja ennek a fogyasztói magatartásnak a megváltoztatása és hulladék mennyiségének lecsökkentése, sőt jó esetben a megszüntetése. A természettudatosan gondolkodó lakókat kötik össze azokkal az éttermekkel, amik hajlandóak újrahasználható tartályokat elszállítani.
Az ötlet lényege, hogy az emberek feliratkoznak a Tiffin projektre, online megrendelik a rozsdamentes acél dobozukat, és a projektben résztvevő éttermekben 5 % kedvezményt kapnak, amennyiben az edényt magukkal viszik, amikor elviteles ételt vásárolnak. A két stílusban gyártott doboz nagyon gusztusos, szóval amellett hogy környezetbarátabb, sokkal étvágygerjesztőbb benne az étel, mint bármelyik műanyag, vagy hőtartós edényben. A fenntartható vendéglátásra törekvő város közösen dolgozik együtt az éttermekkel és a lakóival a jobb jövő érdekében. A projekt ráadásul arra ösztönzi a lakókat, hogy felfedezzék a kis, helyi éttermeket is, így a vállalkozások is jól járnak ezzel a megoldással.
Ezt olvastad már?
Mutáns műanyagzabáló enzimet fedeztek fel a tudósok, ami megeszi a PET-palackokat
A Tiffin-projekt ötlete egyébként nem új, 2011-ben Vancouver-ben született, ahol egy szakács indított el egy hasonló rendszert.
És mit tehetünk mi, ha nincs hasonló rendszer a városunkban? Kerítsünk időt arra, hogy helyben együk meg az ebédünket, vagy vigyünk magunkkal egy újra felhasználható doboz. Ha már megszoktuk, hogy mindenhová textilszatyorral közlekedünk és nem kérünk a nejlon tasakokból, akkor erre is rá tudjuk szoktatni magunkat.
Még több érdekes cikk a Gardenistáról itt.
Ezeket olvastad már?
Mutáns műanyagzabáló enzimet fedeztek fel a tudósok, ami megeszi a...
Mit szólnál, ha azt mondnánk, hogy van egy enzim, ami úgy fest, megeszi a PET-palackokat? A tudósok ráadásul merő véletlenségből még hatékonyabbá tették.
adminCukrász árulta el, mitől rossz a legtöbb eperfagyi
Elképesztő, hogy milyen kevés epret tesznek a fagylaltba egyes helyeken. Azt pedig, hogy miből van a legtöbb, nem is gondoltuk volna!
admin9 növény a kertedből, ami jót tesz neked
A kerted tele lehet gyógyító erejű növényekkel. Mutatjuk, melyik gyógynövény, milyen hatással bír a szervezetedre.
adminCsomagolásmentes bolt nyílt Budapesten - vásárolj befőttesüvegben!
Előremutató bolt nyílt Pesten - a 13. kerületben mindent saját tárolódobozodban vehetsz meg, nincs több környezetszennyező nejlonzacskó és csomagolás - és bűntudat sem.
admin