Így tesztelheted, jól megsült-e már a brownie

Bár a brownie könnyen elkészíthető sütemény, mindenki máshogy szereti: van, aki a kicsit tömörebb, szárazabb, átsült sütemény híve, míg más azt csípi, ha a desszert külseje ropogós, belsejében pedig még szinte folyik a csoki. Mutatunk egy egyszerű megoldást, amivel biztosra mehetsz, hogy jó lett a brownie-d.

A tűpróba mind húsok, mind sütemények készítésekor praktikus megoldás - így van ez mai főszereplőnk, a brownie esetében is. Van, aki fémből készült hústűvel, kötőtűvel, más annak híján fogpiszkálóval teszteli az ételek minőségét. Attól függően, mennyi morzsa vagy tészta ragad a tűre/fogpiszkálóra eldönthetjük, mennyi időt kell még adni az ételnek ahhoz, hogy elkészüljön, érdemes azonban tudni, hogy nem mindegy, hol szúrunk, kiváltképpen igaz ez a brownie esetében.

Néhány jó kis receptet is találsz a cikk végén!

Ahogy a Mashed.com elmagyarázza, a brownie-kat két helyen – a szélük közelében és a közepükön – kell kiszúrni.

Amikor a brownie szélénél szúrunk, a fogpiszkálónak csak néhány morzsát kell leszednie (ha egyáltalán nincs morzsa, az azt jelentheti, hogy a brownie túlsült). Amikor azonban a közepébe szúrunk, egy kissé ragacsos kell, hogy maradjon a tű. Ez azért van, mert a brownie-k még néhány percig sülnek, miután kivetted őket a sütőből.

A brownie esetében érdemes a tűpróbát még a sütési idő lejárta előtt néhány perccel alkalmazni, és tényleg ajánlott két szúrással ellenőrizni a tészta állagát. Ha a sütemény széle már átsült, középen pedig még kicsit ragacsos, akár korábban is kiveheted a desszertet a sütőből, egy tiszta konyhai kendővel lefedve pedig még adhatsz egy kis időt a brownie közepének, hogy szilárduljon.

Hústű és fogpiszkáló helyett a haladó szakácsok húshőmérőt is használhatnak, a brownie belsejében a hőmérsékletnek 73°C és 100°C között kell lennie, ekkor már nagy valószínűséggel kész is a sütemény.

Az sem mindegy feltétlenül, miben sütöd a brownie-t. A sötétebb fémtepsik gyorsabban, míg az sütésre alkalmas üvegtálak lassabban melegszenek át. Az alumíniumból készült tepsik ideálisak ahhoz, hogy a brownie-k egész adagja egyenletesen süljön meg.

Nem vagy biztos benne, hogy a brownie-k az ízlésvilágodnak megfelelően sültek meg? Tartsd észben, hogy mindig jobb, ha a túlsütés helyett az alulsütést választod, a legtöbb ember ugyanis szereti a még kissé rágós brownie-t, ezzel szemben sokkal kevesebben kedvelik a száraz, égett süteményt.

Forrásunk volt.


Ezek a praktikák is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek