Serpenyőben sül a brownie, ami a cukor helyett fügétől édes

A brownie egy (a magyar konyhában talán újvonalasnak számító) nagy kedvenc, amit gazdag, néha túlzó csokoládés ízéről és ragacsos állagáról ismerhető fel. A legtöbb receptben ehhez végtelen mennyiségű cukor kell. De nem itt. Itt csak füge van.

Brownie-t sütni cukor nélkül bizony egy nagy kihívás, főleg akkor, ha süteményt készítő illető nem nagy híve a mesterséges édesítőszereknek és mindenféle cukorpótlóknak. Mivel a csokis csoda sikeréhez szükség van valamennyi édességre, érdemes keresni egy olyan hozzávalót, ami képes ezt megadni a brownie-nak anélkül, hogy ténylegesen cukrot kéne hozzáadnunk. Egy olyan hozzávalót, mint például a füge.

A fügebrownie receptjét ITT találod!

Fügeszezonban minden fügés

Ilyenkor augusztus elején megérkeznek a terebélyes bokrokra az első zamatos, friss fügeszemek, és ezzel elindul az a nagyjából egy hónapig tartó időszak, amikor az embernek több fügéje van otthon, mint amennyivel kezdeni tudna bármit is.

A lekvárok, chutneyk és magában megevések után, ha még mindig maradna egy halom gyümölcs, akkor vegyük az irányt a sütemények felé.

Süteményeken belül pedig konkrétan a brownie felé, amelynek csokoládés ízéhez és ragacsos állagához nagyon jól illik a karakteres gyümölcs. Ráadásul kiválóan helyettesíthetjük vele a cukrot, mert kellően édes lesz a gyümölcs, ha sűrűre és karamellizáltra főzzük.

Teljes kiőrléssel a siker felé

Az átlagos brownie-kba általában egyszerű fehérliszt kerül, azonban sokkal gazdagabbá tehetjük a sütemény állagát, ha ehelyett teljes kiőrlésű vagy graham lisztet használunk. Ezektől a lisztektől szaftosabb marad a kisült édesség, és nem szárad ki olyan gyorsan.

A fügebrownie receptjét ITT találod!

Tepsi helyett serpenyő

Azonban nemcsak a füge használata és a különleges liszt számít újításnak a receptben, hanem az is, hogy a bekevert massza nem tepsiben kerül a sütőbe. A hagyományos formát érdemes egy masszív öntöttvas serpenyővel felváltani.

Ebben egyrészt a prezentálás is sokkal izgalmasabb lesz (közvetlenül az edényből kanalazhatjuk majd a még langyos, ragacsos, gombóc fagylaltokkal ellátott brownie-t), másrészt a sütemény szélei enyhén ropogósra sülnek, miközben a belseje ragacsos és szaftos marad.

A fügebrownie receptjét ITT találod!

Készítsünk cukormentes fügebrownie-t!

Hozzávalók: 250 g füge, 115 g vaj, 2 db tojás, 1 tk vaníliaaroma, 40 g teljes kiőrlésű liszt, 35 g cukrozatlan kakaópor, 0.5 tk szódabikarbóna, 1 csipet só, 85 g cukormentes csokoládé

A fügék szárát levágjuk, majd felnegyedeljük őket (1-2 fügét félreteszünk a díszítéshez), és egy kis lábosban sűrű pépet főzünk belőlük. Közepes-alacsony lángon, nagyjából 10 percig főzzük, amíg sűrű állaga és barna színe nem lesz.

A fügebrownie receptjét ITT találod!

A vajat és csokoládét összeolvasztjuk a mikróban. A lisztet, kakaóport, szódabikarbónát és sót egy tálban elkeverjük. Hozzáadjuk a kihűlt fügét, a kihűlt csokoládés keveréket, a felvert tojásokat és a vaníliaaromát.

A brownie masszáját összeforgatjuk. Egy öntöttvas serpenyőt (vagy olyan edényt, amit be tudunk tenni a sütőbe) kivajazunk, majd elegyengetjük benne a masszát. A tetejére teszünk a fügéből és a csokoládéból is. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20 perc alatt készre sütjük.

A brownie-t hagyjuk 5 percet hűlni, majd a serpenyőben tálaljuk, vanília fagylalttal vagy tejszínhabbal, durva szemű sóval megszórva.

A fügebrownie receptjét ITT találod!

A cukormentes fügebrownie serpenyőben teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, nyári íz és recept:

Címlapról ajánljuk