Serpenyőben sül a brownie, ami a cukor helyett fügétől édes

A brownie egy (a magyar konyhában talán újvonalasnak számító) nagy kedvenc, amit gazdag, néha túlzó csokoládés ízéről és ragacsos állagáról ismerhető fel. A legtöbb receptben ehhez végtelen mennyiségű cukor kell. De nem itt. Itt csak füge van.

Brownie-t sütni cukor nélkül bizony egy nagy kihívás, főleg akkor, ha süteményt készítő illető nem nagy híve a mesterséges édesítőszereknek és mindenféle cukorpótlóknak. Mivel a csokis csoda sikeréhez szükség van valamennyi édességre, érdemes keresni egy olyan hozzávalót, ami képes ezt megadni a brownie-nak anélkül, hogy ténylegesen cukrot kéne hozzáadnunk. Egy olyan hozzávalót, mint például a füge.

A fügebrownie receptjét ITT találod!

Fügeszezonban minden fügés

Ilyenkor augusztus elején megérkeznek a terebélyes bokrokra az első zamatos, friss fügeszemek, és ezzel elindul az a nagyjából egy hónapig tartó időszak, amikor az embernek több fügéje van otthon, mint amennyivel kezdeni tudna bármit is.

A lekvárok, chutneyk és magában megevések után, ha még mindig maradna egy halom gyümölcs, akkor vegyük az irányt a sütemények felé.

Süteményeken belül pedig konkrétan a brownie felé, amelynek csokoládés ízéhez és ragacsos állagához nagyon jól illik a karakteres gyümölcs. Ráadásul kiválóan helyettesíthetjük vele a cukrot, mert kellően édes lesz a gyümölcs, ha sűrűre és karamellizáltra főzzük.

Teljes kiőrléssel a siker felé

Az átlagos brownie-kba általában egyszerű fehérliszt kerül, azonban sokkal gazdagabbá tehetjük a sütemény állagát, ha ehelyett teljes kiőrlésű vagy graham lisztet használunk. Ezektől a lisztektől szaftosabb marad a kisült édesség, és nem szárad ki olyan gyorsan.

A fügebrownie receptjét ITT találod!

Tepsi helyett serpenyő

Azonban nemcsak a füge használata és a különleges liszt számít újításnak a receptben, hanem az is, hogy a bekevert massza nem tepsiben kerül a sütőbe. A hagyományos formát érdemes egy masszív öntöttvas serpenyővel felváltani.

Ebben egyrészt a prezentálás is sokkal izgalmasabb lesz (közvetlenül az edényből kanalazhatjuk majd a még langyos, ragacsos, gombóc fagylaltokkal ellátott brownie-t), másrészt a sütemény szélei enyhén ropogósra sülnek, miközben a belseje ragacsos és szaftos marad.

A fügebrownie receptjét ITT találod!

Készítsünk cukormentes fügebrownie-t!

Hozzávalók: 250 g füge, 115 g vaj, 2 db tojás, 1 tk vaníliaaroma, 40 g teljes kiőrlésű liszt, 35 g cukrozatlan kakaópor, 0.5 tk szódabikarbóna, 1 csipet só, 85 g cukormentes csokoládé

A fügék szárát levágjuk, majd felnegyedeljük őket (1-2 fügét félreteszünk a díszítéshez), és egy kis lábosban sűrű pépet főzünk belőlük. Közepes-alacsony lángon, nagyjából 10 percig főzzük, amíg sűrű állaga és barna színe nem lesz.

A fügebrownie receptjét ITT találod!

A vajat és csokoládét összeolvasztjuk a mikróban. A lisztet, kakaóport, szódabikarbónát és sót egy tálban elkeverjük. Hozzáadjuk a kihűlt fügét, a kihűlt csokoládés keveréket, a felvert tojásokat és a vaníliaaromát.

A brownie masszáját összeforgatjuk. Egy öntöttvas serpenyőt (vagy olyan edényt, amit be tudunk tenni a sütőbe) kivajazunk, majd elegyengetjük benne a masszát. A tetejére teszünk a fügéből és a csokoládéból is. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20 perc alatt készre sütjük.

A brownie-t hagyjuk 5 percet hűlni, majd a serpenyőben tálaljuk, vanília fagylalttal vagy tejszínhabbal, durva szemű sóval megszórva.

A fügebrownie receptjét ITT találod!

A cukormentes fügebrownie serpenyőben teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, nyári íz és recept:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...