A brokkoli minden gyerek rémálma, sőt, sokan még felnőtt korukra sem kedvelik meg ezt a zöldséget. Pedig a brokkoli igencsak gazdag rostokban és más hasznos tápanyagokban, így igazán jó hatással van a szervezetünkre. Ausztrál kutatók friss tanulmányából pedig az is kiderült, hogy hatékonyan csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát!
A Sydney-i Egyetem kutatói 23 olyan vegyületet vizsgáltak, melyek gyakran előfordulnak növényekben és zöldségekben. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy ezek az anyagok mennyire kötődnek a véralvadásban fontos szerepet játszó vérlemezkékhez.
A kutatók azt találták, hogy keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségekben – például a karfiolban és a brokkoliban – levő szulforafánnak (SFN) véralvadásgátló hatása van.
Egyre több figyelmet kap egyébként ez a vegyület az utóbbi időben, ugyanis úgy tűnik, nemcsak a véralvadásra van jó hatással, de segíthet a koleszterin csökkentésében is.
A tudósok úgy gondolják, hogy ez a vegyület akár megelőző kezelésként is bevethető azoknál, akiknél magas a stroke kialakulásának rizikója.
Hoztunk is pár receptet, ha ezek után te is ennél belőle:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: