Meglepő, de ez az 1 összetevő új értelmet ad ennek a megosztó zöldségnek

A brokkoli már önmagában is egészséges, de tovább fokozhatjuk a pozitív hatásait, sőt finomabbá is tehetjük, ha ezt az egyszerű trükköt követjük.

A főzés mint folyamat köztudottan csökkenti az alapanyagok tápértékét, részben a hőkezelés, részben a pH-érték, részben pedig a sótartalom megváltoztatása által. Sőt, egyes zöldségek – különösen a káposztafélék – esetében az is jellemző, hogy elvesznek belőlük azok az egészséges tápanyagok, amelyek képesek megvédeni az embert a különböző betegségektől.

Meglepő, de ez az 1 összetevő új értelmet ad ennek a megosztó zöldségnek

Szerencsére azonban léteznek megoldások arra, hogy visszaadjunk néhány ilyen tápanyagot ezeknek a zöldségeknek. A brokkolihoz például mustármagot kell adni a főzés után – de hogyan és miért működik ez a meglepő trükk?

Egy fontos enzim lép működésbe

Dr. Patrick Shih, a Berkeley Egyetem adjunktusa szerint a brokkoli sok veleszületett tápanyagát visszanyeri, ha őrölt mustármaggal készítik, mindez pedig a mirozináz nevű enzimnek köszönhető. Ez természetesen megtalálható a brokkoliban, de a zöldség megfőzésével lebomlik.

Az egészségügyi vegyületek akkor keletkeznek, amikor egy inert molekula – mint például a glükozinolát, ami a brokkoliban is megtalálható – érintkezésbe lép a mirozinázzal. A mirozináz a glükozinolátokat többféle vegyületté alakítja át, amelyek közül soknak vannak egészségügyi hatásai.

- magyarázza Dr. Shih.

Brokkoli alapú pizza Grétitől

A brokkolit sokféleképpen elkészíthetjük. Ez a recept egy merőben új lehetőséget kínál, liszt helyett alkalmazza a gyönyörű zöldséget. Habár kívülről nem látható szép színe, ...

Amikor tehát a zöldségeinket megfőzzük, a magas hőmérséklet miatt a mirozináz jellemző tulajdonságai elpusztulnak, mi pedig elveszítjük a brokkoliban és hasonló zöldségekben található vegyületeket. Pedig ezek megvédhetnek minket a ráktól, a cukorbetegségtől, a vese-, szív- és érrendszeri betegségektől, a neurodegeneratív rendellenességektől, valamint egyes szembetegségektől is.

Miért épp a mustármag?

De mi köze van az őrölt mustármagnak a mirozinázhoz és a brokkoliban lévő egészséges vegyületekhez? Dr. Shih szerint az őrölt mustármag saját kémiai tulajdonságainak köszönhetően képes visszaadni a brokkolinak a mirozinázt, így visszaállítja a zöldségben annak híres egészségügyi előnyeit.

Erre azért képest, mert a mustármagokat sokszor elég alacsony hőmérsékleten dehidratálják, így a benne található mirozináz megmarad. Ha pedig vizet adunk hozzá, felébrednek ezek az enzimek. Amennyiben tovább megyünk, és a brokkoli főzővizéhez adjuk, képes lesz kölcsönhatásba lépni a zöldséggel, ami feléleszti a benne található egészséges vegyületeket.

Más szóval: ha őrölt mustármagot adunk a brokkolihoz közvetlenül a főzés befejezése után, visszaállítjuk a mirozináz-szintet, ami a főzési folyamat során természetesen elveszik. Ennek köszönhetően az őrölt mustármaggal elkészített brokkoli egészségesebb lesz – nem utolsósorban pedig az ízének is jót tesz. Ha pedig még finomabbá tennénk, olívaolajjal, sóval vagy éppen fokhagymával is ízesíthetjük.

Forrásunk volt.


Még több okos konyhai tippet olvashatsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...