8 étterem Budapesten, ahol jó választás a brassói

Húsos tokányból számos fajtát ismer a magyar konyha. De a brassói az brassói. Sok fokhagymával, a sertés legnemesebb részéből, szűzből az igazi, bár eredetileg marhából készült. 8 fővárosi éttermet ajánlunk, ahol az állandó kínálat része.

Sokan mind a mai napig azért nem szeretnek étteremben brassóit kérni, mert ez az egyszerű húsétel igen kellemetlen vendéglői hagyományokkal bír. Évtizedekkel ezelőtt bevett szokás volt a mócsingos nyesedékhúsból készíteni, még rosszabb forgatókönyv volt az ilyen-olyan maradékhúsok újrahasznosítása a brassóiban. Ezzel a felvezetővel nem a kedveteket szeretnénk elvenni a régóta nemzeti kedvencnek számító erdélyi ételtől – épp ellenkezőleg!

Milyen az igazi brassói? – következzen 8 budapesti megfejtés az egyszerűségében nagyszerű húsételre, ami tepsis burgonyával az igazi:

  • Két kis extra a Semmi Extrában

Az óbudai Semmi Extra gondol a növényevőkre is. Elkészítették tofuból is a jó öreg brassóit, és végülis miért is ne? A szója jól beszívja a kevés, de átható fűszert, és valóban szaftos a brassóijuk. Az „igazi" pedig konfitált sertéstarjából készül, az alacsony hőfokon, zsiradékban puhított hús sokak számára nagyobb favorit, mint a szűz.

Semmi Extra / forrás

Semmi Extra

Budapest 1036, Lajos u. 46.

  • Újra és újra visszamegyünk érte: Frici Papa Kifőzdéje

A gasztrosznobériával nem vádolható Frici Papában egy kicsit megállt az idő, a jellegzetes hagymás illatok pedig részben épp a mindig étlapon brassóinak is köszönhetők. Nincs mese, itt tényleg házi a házi sült krumpli, de randira ne a Király utcai kultikus étkezde sertésbrassóija után menjünk.

Frici Papa Kifőzdéje / forrás

Frici Papa Kifőzdéje

Budapest 1076, Király u. 55.

  • So 80's a Tabánban

A best of 80's szlogen nem hazudik, a Tabáni Kakas egy fogalom Budán. Ízig-vérig családi vendéglő neonfelirattal és neonkakasos címerrel, egy olyan hely, ahol még mindig 3000 forint alatt (2990!) kaphatunk egy tál „fokhagymás borsos brassóit", ahogyan ők hirdetik.

Tabáni Kakas / forrás

Tabáni Kakas Vendéglő

Budapest 1013, Attila út 27.

  • Trattoriában is rábukkantunk

A nagykörúti étteremben pörög az olasz konyha, a házi készítésű pastáik és kemencés pizzáik révén szerette meg Budapest a Velencéről elnevezett trattoriát, immár harminc évvel ezelőtt. Az elmúlt évek lenyomataként bevezetett Home office ételsoruk részeként kínálnak brassóit is, szuperkedvező áron, 1450-ért, menüben

Trattoria Venezia / forrás

Trattoria Venezia

Budapest 1085, József körút 85.

  • Naná, hogy a Róma Ételbárban is

Az 1950-es években nyitott Kádár Étkezde immár végleg bezárt, a szintén elbúcsúzott, majd újraélesztett Csalogány utcai Róma Ételbárban viszont ismét kérhetjük tojássárgájával vagy maceszgombóccal a húslevest, a mátrai borzaskát vagy a marhapörköltet túrós csuszával. A brassóit sertésszűzből, pirított kockaburgonyával készítik.

Róma Ételbár / forrás

Róma Ételbár

Budapest 1015, Csalogány u. 20.

  • Kétszer sült krumplival a Leroyban

A Leroyt a nemzetközi konyhája, ázsiai levesei, sushii és wokos ételei révén kedvelte meg a közönség, de olyan örök slágerekkel is kedveskednek a magyar közönségnek, mint az óriás bécsi szelet, az egyszerű rántott csirkemáj vagy a kétszer sült krumplival körített brassói szűzből.

Leroy Mom Park / forrás

Leroy MOM Park

Budapest 1123, Alkotás u. 53.

  • A legpazarabb panorámával: Búsuló Juhász

Az ünnepek éttermeként ismerte meg a hazai közönség a gellérthegyi Búsuló Juhászt, és turisták tömegei kóstoltak itt először ikonikus magyar ételeket. Danó Zoltán séf a magyar konyha innovatív megközelítését nyújtja, a brassóija viszont klasszikusan, sertésszűzből készül.

Búsuló Juhász / forrás

Búsuló Juhász

Budapest 1118, Kelenhegyi út 58.

  • Rósejbnivel a Marischka Étterem

Mit nekünk a lazacburger és a tatár beefsteak, ha van brassói. A Budai Vár közelében nyílt elegáns étteremben a magyar konyha klasszikusai élednek újra. Marischka a magyar néplélek másik kedvencével, rósejbnivel köríti a sertésszűzből készült brassóit.

Marischka Étterem / forrás

Marischka Étterem

Budapest 1012, Attila út 99.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapfotó: Róma Ételbár


Még több étteremajánló:

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...