Sokan mind a mai napig azért nem szeretnek étteremben brassóit kérni, mert ez az egyszerű húsétel igen kellemetlen vendéglői hagyományokkal bír. Évtizedekkel ezelőtt bevett szokás volt a mócsingos nyesedékhúsból készíteni, még rosszabb forgatókönyv volt az ilyen-olyan maradékhúsok újrahasznosítása a brassóiban. Ezzel a felvezetővel nem a kedveteket szeretnénk elvenni a régóta nemzeti kedvencnek számító erdélyi ételtől – épp ellenkezőleg!
Milyen az igazi brassói? – következzen 8 budapesti megfejtés az egyszerűségében nagyszerű húsételre, ami tepsis burgonyával az igazi:
- Két kis extra a Semmi Extrában
Az óbudai Semmi Extra gondol a növényevőkre is. Elkészítették tofuból is a jó öreg brassóit, és végülis miért is ne? A szója jól beszívja a kevés, de átható fűszert, és valóban szaftos a brassóijuk. Az „igazi" pedig konfitált sertéstarjából készül, az alacsony hőfokon, zsiradékban puhított hús sokak számára nagyobb favorit, mint a szűz.
Budapest 1036, Lajos u. 46.
- Újra és újra visszamegyünk érte: Frici Papa Kifőzdéje
A gasztrosznobériával nem vádolható Frici Papában egy kicsit megállt az idő, a jellegzetes hagymás illatok pedig részben épp a mindig étlapon brassóinak is köszönhetők. Nincs mese, itt tényleg házi a házi sült krumpli, de randira ne a Király utcai kultikus étkezde sertésbrassóija után menjünk.
Budapest 1076, Király u. 55.
- So 80's a Tabánban
A best of 80's szlogen nem hazudik, a Tabáni Kakas egy fogalom Budán. Ízig-vérig családi vendéglő neonfelirattal és neonkakasos címerrel, egy olyan hely, ahol még mindig 3000 forint alatt (2990!) kaphatunk egy tál „fokhagymás borsos brassóit", ahogyan ők hirdetik.
Budapest 1013, Attila út 27.
- Trattoriában is rábukkantunk
A nagykörúti étteremben pörög az olasz konyha, a házi készítésű pastáik és kemencés pizzáik révén szerette meg Budapest a Velencéről elnevezett trattoriát, immár harminc évvel ezelőtt. Az elmúlt évek lenyomataként bevezetett Home office ételsoruk részeként kínálnak brassóit is, szuperkedvező áron, 1450-ért, menüben
Budapest 1085, József körút 85.
- Naná, hogy a Róma Ételbárban is
Az 1950-es években nyitott Kádár Étkezde immár végleg bezárt, a szintén elbúcsúzott, majd újraélesztett Csalogány utcai Róma Ételbárban viszont ismét kérhetjük tojássárgájával vagy maceszgombóccal a húslevest, a mátrai borzaskát vagy a marhapörköltet túrós csuszával. A brassóit sertésszűzből, pirított kockaburgonyával készítik.
Budapest 1015, Csalogány u. 20.
- Kétszer sült krumplival a Leroyban
A Leroyt a nemzetközi konyhája, ázsiai levesei, sushii és wokos ételei révén kedvelte meg a közönség, de olyan örök slágerekkel is kedveskednek a magyar közönségnek, mint az óriás bécsi szelet, az egyszerű rántott csirkemáj vagy a kétszer sült krumplival körített brassói szűzből.
Budapest 1123, Alkotás u. 53.
- A legpazarabb panorámával: Búsuló Juhász
Az ünnepek éttermeként ismerte meg a hazai közönség a gellérthegyi Búsuló Juhászt, és turisták tömegei kóstoltak itt először ikonikus magyar ételeket. Danó Zoltán séf a magyar konyha innovatív megközelítését nyújtja, a brassóija viszont klasszikusan, sertésszűzből készül.
Budapest 1118, Kelenhegyi út 58.
- Rósejbnivel a Marischka Étterem
Mit nekünk a lazacburger és a tatár beefsteak, ha van brassói. A Budai Vár közelében nyílt elegáns étteremben a magyar konyha klasszikusai élednek újra. Marischka a magyar néplélek másik kedvencével, rósejbnivel köríti a sertésszűzből készült brassóit.
Budapest 1012, Attila út 99.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapfotó: Róma Ételbár
Még több étteremajánló: