Braciola, az olasz hústekercs prosciuttóval, sajttal és fűszeres morzsával sül

A marha braciole (más néven braciola) egy klasszikus olasz étel, amelynek számos változata létezik, de bárhogyan is készül, egy igazán kiadós, finom, olasz házias ételt kapunk, amit mindenki imádni fog!

A braciole egy olasz stílusú roulade (rolád), azaz egy isteni feltekert, töltött hús. Szicíliai nyelvjárásban involtininak (tekercseknek) vagy bruciuluninak is nevezik. A húst - általában marha-, borjú- vagy sertéshúst - vékonyra klopfolják, és prosciuttóval, zsemlemorzsával, sajttal és fűszernövényekkel töltik meg. Lehet grillezni, serpenyőben sütni vagy mártásban párolni.

Braciola alla Marinara teljes receptjét a képen találod! / Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Mivel az étel eredete az olasz konyhában gyökerezik, a braciole az olasz családi vacsorákon szinte mindig megtalálható. Készülhet vékony, különálló marhahússzeletekből, vagy egy nagy tekercs formájában. A maradék kerülhet szendvicsbe, de jól fagyasztható, sőt, újramelegítés után is kiváló.

Braciola alla Marinara teljes receptjét a képen találod! / Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Hogyan készül?

Ennek a receptnek az elkészítése egy picit több időt vesz igénybe, de az eredmény abszolút megéri, a braciole ugyanis tökéletes étel egy hétvégi közös főzőprojekthez, vasárnapi vacsorához, vagy ha egy lenyűgöző ételt szeretnél készíteni a vendégek számára.

A braciole elkészítéséhez első körben kb. 5mm vastagságúra kiklopfolt marhafelsál-szeletekre lesz szükség.

Először a húst prosciuttóval, majd a tetejére szórt morzsás töltelékkel rétegezzük, ami zsemlemorzsából, fenyőmagból vagy dióból, bőséges mennyiségű darált fokhagymából, friss petrezselyemből, reszelt parmezán sajtból és friss citromhéjból áll.

Tipp: a húst szorosan tekerjük fel, hogy a töltelék ki ne szökjön, miközben sül!

Braciola alla Marinara, teljes recept a képen! / Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

A tekercseket zsineggel vagy fogpiszkálóval rögzítjük, és egy nagy öntött vas serpenyőben lepirítjuk a húst, amíg mindenhol megbarnul, majd pikáns paradicsomszószban pároljuk készre, 2-3 akár 4 órán át. Tésztával, friss kenyérrel, parmezánnal és/vagy salátákkal találjuk.

A Braciola alla Marinara teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ínycsiklandozó recept vár rád:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...