A braciole egy olasz stílusú roulade (rolád), azaz egy isteni feltekert, töltött hús. Szicíliai nyelvjárásban involtininak (tekercseknek) vagy bruciuluninak is nevezik. A húst - általában marha-, borjú- vagy sertéshúst - vékonyra klopfolják, és prosciuttóval, zsemlemorzsával, sajttal és fűszernövényekkel töltik meg. Lehet grillezni, serpenyőben sütni vagy mártásban párolni.
Mivel az étel eredete az olasz konyhában gyökerezik, a braciole az olasz családi vacsorákon szinte mindig megtalálható. Készülhet vékony, különálló marhahússzeletekből, vagy egy nagy tekercs formájában. A maradék kerülhet szendvicsbe, de jól fagyasztható, sőt, újramelegítés után is kiváló.
Hogyan készül?
Ennek a receptnek az elkészítése egy picit több időt vesz igénybe, de az eredmény abszolút megéri, a braciole ugyanis tökéletes étel egy hétvégi közös főzőprojekthez, vasárnapi vacsorához, vagy ha egy lenyűgöző ételt szeretnél készíteni a vendégek számára.
A braciole elkészítéséhez első körben kb. 5mm vastagságúra kiklopfolt marhafelsál-szeletekre lesz szükség.
Először a húst prosciuttóval, majd a tetejére szórt morzsás töltelékkel rétegezzük, ami zsemlemorzsából, fenyőmagból vagy dióból, bőséges mennyiségű darált fokhagymából, friss petrezselyemből, reszelt parmezán sajtból és friss citromhéjból áll.
Tipp: a húst szorosan tekerjük fel, hogy a töltelék ki ne szökjön, miközben sül!
A tekercseket zsineggel vagy fogpiszkálóval rögzítjük, és egy nagy öntött vas serpenyőben lepirítjuk a húst, amíg mindenhol megbarnul, majd pikáns paradicsomszószban pároljuk készre, 2-3 akár 4 órán át. Tésztával, friss kenyérrel, parmezánnal és/vagy salátákkal találjuk.
A Braciola alla Marinara teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ínycsiklandozó recept vár rád: