Botrány van abból, hogy a húsmentes kolbászt is lehet kolbásznak hívni

A fogyasztók becsapását és az állattenyésztők jogait emlegetik az európai agrárszervezetek, amiért már hivatalosan is lehet kolbásznak vagy steaknek hívni azt, amiben szemernyi hús sincs.

Az Európai Parlament friss döntése alapján már egy növényi alapú, húsmentes élelmiszert is nevezhetnek kolbásznak, burgernek vagy steaknek - ez viszont sokaknak nem tetszik, leginkább az agrárszervezeteknek, akik tiltakozó kampányt is indítottak "Ez nem steak" néven.

Kiakadtak

Az Európai Unión belül heves vita bontakozott ki, hogy mit nevezhetünk húsnak, mit steaknek, tejnek, vajnak, mivel alapvetően mindenki egy dologra asszociál, amikor meghallja ezeket a termékneveket, ugyanakkor egyre elterjedtebb az, hogy növényi eredetű alapanyagokból állítanak elő ezekhez a termékekhez hasonló készítményeket - írja az agrotrend Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke véleményére hivatkozva.

Vegán bolognai

Sokféle megoldás van arra a neten, hogy a bolognai szószt vegánosítsa az ember, de ha engem kérdeztek, a füstölt tofus az igazi. Ezzel lehet ugyanis leginkább megidézni a hús gazdag és ...

Vegán majonéz

"I am a woman on a mission"! Olyan szósz- és mártásrecepteket keresek, amelyeket frissen el tudok készíteni, mert az az érzésem, hogy a tartósítószer nem a legszexibb hozzávaló... Ez a ...

Az ellenzők szerint ez versenyhátrányt jelenthet, és tisztességtelen mind marketing szempontból, mind a vevőkkel szemben, ha az elnevezéssel esetlegesen megtévesztik őket a növényi termék gyártói - a fogyasztó ugyanis azt hiheti, hogy az általa vett kolbász az valóban hústermék, annak tápértékeivel, összetevőivel együtt.

Itt a Veganuár! Tippek a dietetikustól, ha te is kipróbálnád a vegán életet

A rendelet ellenzői szerint az Európai Parlament döntése mögött az állattenyésztést elítélő civil szervezetek állnak, akik szerint világszerte célkitűzés kellene legyen a húsfogyasztás, az e célból való állattartás, ezzel együtt pedig a klímaváltozás visszaszorítása, és az ökológiai lábnyom csökkentése. A valóban nemes cél kizárólagosságát viszont az agrárszervezetek megkérdőjelezik, hiszen szerintük nem feltétlen egészséges egy adott tápanyagcsoportot teljes mértékben kizárni, és különben is, 2012 óta az Európai Unióban vannak a legszigorúbb állatjóléti, állatvédelmi szabályok, éppen ezért kellett például a ketrecrendszereket egy úgynevezett EU-konform megoldásra cserélni.

Kinek van igaza?

Mindennél előbbre való a Föld megmentése, az állatvédelem, illetve a klímaváltozás elleni harc, vagy az arany középutat kéne megtalálni? Titeket zavar, ha egy húspótló termék címkéjén a növényi "kolbász" vagy "burger" szó szerepel?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...