Boszorkánymenü Szent Iván éjjelén

Ti már tudjátok, milyen finom ételt, italt készítetek Szent Iván, azaz a boszorkányok éjszakájára? Azt a röpke pár órát ugyanis hajnalig – a hagyomány szerint – ébren illik tölteni.

Alma és cseresznye, kötelező!

Tüzek gyúlnak világszerte az év legrövidebb éjjelén, június 23-án, amikor a nyári napforduló, Szent Iván, Keresztelő Szent János, a szerelmesek, a boszorkányok éjszakáját ünnepeljük. Ki-ki vérmérséklete, elvei szerint választhat, melyiket érzi magáénak. Úgy tartja a fáma, ezen az éjszakán minden megtörténhet, a szerelmesek egymásra találnak, a kívánságok teljesülnek, csak égjen a tűz, hogy legyőzze a fény a sötétséget.

Régen sem étlen-szomjan töltötték el ezt a varázslatos éjszakát a lobogó tűz mellett, legyünk hűek a hagyományokhoz, együnk, igyunk, vigadozzunk mi is. Elő hát a piknikkosarakkal, pakoljuk meg mindenféle jóval, de mindenképpen legyen benne almás, cseresznyés fogás. (A nyáréji tűzben sült almának és más gyümölcsöknek gyógyító erőt tulajdonítottak. A cseresznye agyermekáldást segítette, meg hogy szép legyen a megszületendő.)

Cseresznyés pite

Már hetek óta cseresznyés pite után áhitoztam, mikor jött a szomszéd, hogy szedjünk nála cseresznyét, ha van kedvünk. Hogyne lett volna. :) Anyósom almáspite receptjét ...

Zöldségek, sültek – és a színek is fontosak

Mivel minden a nyári bőségről, a jó termésről szól, készítsünk fogásokat friss zöldségekből, salátákból, legyen kenyér (amiben zab vagy méz van, az az igazi), sajt, sütni való kolbász, csirke-, tyúk- vagy kakassült, fűszeres, csípős falat a kosárban. Az érzéki, vágykeltő ételekről pedig a szerelmesek ne feledkezzenek meg! Avokádós, mangós, tejszínes-gyümölcsös, mézes ételek közül válogassanak. A színek is szerepet kapnak, a piros,narancssárga,sárgamindenképpen növeli varázserőnket.

Ki ne maradjon a Nap itala!

Italok közül legfontosabb a sör (a Nap itala), ebből is a mézsör az igazi, de vörösbor, friss gyümölcslevek, bólék, mentás, bodzás és mindenféle más, fűszer- és gyógynövényeket tartalmazó hűsítők a nyerők. Aki pedig diólikőrt szeretne készíteni, az ezen az éjszakán szedett zölddióból tegye, mert az ugyanis ekkor a leglédúsabb – legalábbis az olasz hagyományok szerint.

Még több italrecept itt >>

Ennyi előkészület után reméljük, mindenki álma teljesül majd, vagy legalább meglátja a Tündérkirályt – ha mégsem, valami hiba csúszott a varázslásba. Sebaj, jövőre újra lehet kezdeni.

Ha valaki saját készítésű mézsörre vágyik, a Sulineten találtunk egy receptet.

Mézsör készítése

Hozzávalók

  • 1,5 kg méz
  • 10 l víz
  • 25-50 dkg cukor
  • fűszerek (fahéj, szegfűszeg, vanília, gyömbér)
  • esetleg gyümölcsök (citrom, alma)
  • 1 szelet pirítós
  • 5 dkg élesztő

Elkészítése

  1. A vizet felforraljuk, elkeverjük benne a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre).
  2. Elzárjuk a tüzet és a nedűt tetszés szerint fűszerezzük, illetve gyümölcsözzük (a hozzávalóknál felsoroltakból lehet választani).
  3. Megvárjuk, míg a lé kézmelegre hűl (min. 1 óra), ekkor megpirítjuk a kenyeret, amelyre (szintén langyos állapotban) rákenjük az élesztőt.
  4. Az élesztős pirítóst az ital felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban), majd eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt és palackozzuk (mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt, a dugón fúrjunk lyukat).
  5. 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helyiségben tárolni, valamint a palackból a keletkező gázokat kiengedni). Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hűteni a mézsört.
  6. Legfeljebb fél évig tárolható, szóval mielébb meg kell inni! (Minél nagyobb a cukor/méz tartalma, annál tovább áll el.)
{ CKÉP = 61977, 4 }

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...