Borstalanság

Az érzékeny gyomrúaknak vagy a gyerekeknek gondot okozhatnak az erős fűszerek. Ilyen például a bors is. Megoldás lehet, ha kevesebbet használunk belőle vagy kihagyjuk a receptből. Persze akkor megváltozik az ízhatás.

Borsikafű

Van egy megfontolandó javaslat: maradjon az íz, de ne legyen az ételben bors. Ezt hogyan lehet megoldani? Vissza kell mennünk pár száz évet, merthogy nem volt mindig alapfűszer a bors. Már meg is érkeztünk a borspótló borselődhöz, a régi magyar ételek egyik alapvető fűszeréhez, a borsikafűhöz. Nevezhetjük csombornak, csombordnak (e két néven hívják Erdélyben, és nagyon kedvelik), kerti méhfűnek, hurkafűnek, borsfűnek is. (Még több neve is van, bővebbet róla a NoSalty

borsikafű

címszó alatt.)

Íze és az illata is hasonló a borshoz, de nem olyan erős, nem terheli meg a gyomrot. Épp ellenkezőleg, gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő hatású, fokozza a hasnyálmirigy működését. A felfúvódást gátolja, ezért a hüvelyesekből, káposztából készült ételekhez kiváló. (Németül Bohnenkrautnak, babfűszernek hívják.) A már felsorolt jó tulajdonságai miatt bátran fűszerezhetünk vele diétás és gyerekételeket is. A burgonyás, gombás főzelékeken, mártásokon kívül kolbászkészítésnél és vadak pácolásánál is bevethető. Cserépben jól nevelhető, néhány hetes kihagyásokkal elültetve magjait, télen-nyáron friss fűszert „arathatunk”. Ha mindez nem győzött meg mindenkit a borsikafű sokoldalúságáról és hasznosságáról, íme, még egy érdekesség: a neve latinul Satureja hortensis, és a saturea szatírt jelent – és ez nem véletlen, mert az ókorban a nemi vágy serkentőjeként is számon tartották.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...