A zöldfűszer, ami segíti az emésztést, és gyengédebb, mint a bors

Alig használjuk, pedig érdemes megőrizni a magyar konyha emlékezetében, mert csodás hatású zöldfűszer: könnyíti a nehéz ételek emésztését, puffadásgátló, gyengédebb, mint a fekete bors, nemivágy-fokozó, nem is drága, és bárhol beszerezhető. Ez a borsikafű.

Oregánó, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, petrezselyem: a leggyakrabban használt zöldfűszerek, melyeket főként szárítva használunk. Na de mi a helyzet a borsikafűvel, azaz a csomborral?

Borsikafű, azaz csombor

Könnyed a gyomornak, az emésztésnek

Tudtad, hogy a borsikafű csökkenti a hüvelyesek, káposztás ételek felfúvó, puffasztó hatását? Vagy hogy a zsíros ételek emésztését is könnyíti?

És arról hallottál, hogy diétás táplálkozásban, például gyomornehézségek, hisztaminintolerancia esetén bátran ajánlott, hiszen a borshoz képest kíméletesebb a hatása?

Gyulladás és köhögés ellen is

Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumellenes hatása miatt a borsikafű eredményesen alkalmazható köhögés, gyomor- és bélhurut esetén. Alultápláltság, kóros soványság, tavaszi fáradtság idején a borsikafű vitamin- és ásványianyag- tartalma feltölti a szervezet raktárait, javítja az étvágyat, fokozza az energiát, életerőt. Görcsoldó és nemivágy-fokozó hatása is ismert!

Borsikafű tea elkészítése

Forrázzunk le 1-3 evőkanálnyi levelet 3-4 dl vízzel, és 10-15 percig lefedve hagyjuk állni. Szűrjük le, és még langyosan fogyasszuk. Gyomorpanaszokra alkalmazva étkezés előtt fél órával ajánlott meginni, napi 3-4 csészével.

Ezekben a receptekben is megbújt a csombor:

Nyári cukkinilecsó

Mivel én kevésbé szeretem a paprikát, a cukkiniből készült lecsó lett az "én lecsóm". Kevés paradicsom, kevés zöldpaprika mellett sok cukkiniből készítjük vörös- és ...

Jordán za'ataros pogácsa

A za’atar egy jordán fűszerkeverék, de több arab országban is használják. Íze kissé fanyarkás. Főleg olívaolajjal elkeverve, manakeeshre (pita szerű kenyérre) kenve ...

Fűszerolaj is lehet belőle

Néhány szál friss borsikafüvet tehetünk az ét- vagy olívaolajunkba is: ha pár napig állni hagyjuk, finom, pikáns ízű fűszerolajat kapunk, amelyet salátaolajnak, húspácokhoz is használhatunk.

Nyár végén virágzik

Virágzásának kezdetén, augusztus-szeptember időszakban gyűjtsük be. A növény egész föld feletti részét az első elágazás fölött vágjuk le. Száraz, szellős helyen, szétterítve, óvatosan forgatva, mozgatva szárítsuk, illetve kisebb csokrokba kötve, fejjel lefelé lógatva tároljuk. 

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai ötlet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...