A zöldfűszer, ami segíti az emésztést, és gyengédebb, mint a bors

Alig használjuk, pedig érdemes megőrizni a magyar konyha emlékezetében, mert csodás hatású zöldfűszer: könnyíti a nehéz ételek emésztését, puffadásgátló, gyengédebb, mint a fekete bors, nemivágy-fokozó, nem is drága, és bárhol beszerezhető. Ez a borsikafű.

Oregánó, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, petrezselyem: a leggyakrabban használt zöldfűszerek, melyeket főként szárítva használunk. Na de mi a helyzet a borsikafűvel, azaz a csomborral?

Borsikafű, azaz csombor

Könnyed a gyomornak, az emésztésnek

Tudtad, hogy a borsikafű csökkenti a hüvelyesek, káposztás ételek felfúvó, puffasztó hatását? Vagy hogy a zsíros ételek emésztését is könnyíti?

És arról hallottál, hogy diétás táplálkozásban, például gyomornehézségek, hisztaminintolerancia esetén bátran ajánlott, hiszen a borshoz képest kíméletesebb a hatása?

Gyulladás és köhögés ellen is

Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumellenes hatása miatt a borsikafű eredményesen alkalmazható köhögés, gyomor- és bélhurut esetén. Alultápláltság, kóros soványság, tavaszi fáradtság idején a borsikafű vitamin- és ásványianyag- tartalma feltölti a szervezet raktárait, javítja az étvágyat, fokozza az energiát, életerőt. Görcsoldó és nemivágy-fokozó hatása is ismert!

Borsikafű tea elkészítése

Forrázzunk le 1-3 evőkanálnyi levelet 3-4 dl vízzel, és 10-15 percig lefedve hagyjuk állni. Szűrjük le, és még langyosan fogyasszuk. Gyomorpanaszokra alkalmazva étkezés előtt fél órával ajánlott meginni, napi 3-4 csészével.

Ezekben a receptekben is megbújt a csombor:

Fűszerolaj is lehet belőle

Néhány szál friss borsikafüvet tehetünk az ét- vagy olívaolajunkba is: ha pár napig állni hagyjuk, finom, pikáns ízű fűszerolajat kapunk, amelyet salátaolajnak, húspácokhoz is használhatunk.

Nyár végén virágzik

Virágzásának kezdetén, augusztus-szeptember időszakban gyűjtsük be. A növény egész föld feletti részét az első elágazás fölött vágjuk le. Száraz, szellős helyen, szétterítve, óvatosan forgatva, mozgatva szárítsuk, illetve kisebb csokrokba kötve, fejjel lefelé lógatva tároljuk. 

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai ötlet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk