Borbolya, a gyulladáscsökkentő bogyó: csodaszer a kertben!

Apró, pici, piros bogyók, melyek millió pozitív élettani hatással rendelkeznek. Nem, ez nem a goji, ez a borbolya!

Régen, nagyanyáink idejében sok helyen a falusi kertek dísze volt, és úgy hívták: közönséges mahónia, más néven borbolya. Te ismered? Nem elég, hogy gyönyörű, de bogyója egészséges is!

A borbolya, amit nagyanyáink még jól ismertek

A borbolya (Berberis) egy tövises cserje, mely Európa, Ázsia, Afrika, Észak- és Dél-Amerika mérsékelt és szubtrópusi éghajlatain őshonos. Szépséges narancsága virágai vannak, amelyek többnyire fürtökbe rendeződnek. Bogyói kicsik, többféle színben is pompázhatnak, formájuk gömbalakú vagy hosszúkás. A népgyógyászatban a gyógynövény leveleit, a gyökérkérget és a termést is hasznosítják.

A borbolya élettani hatásai

  • a borbolya gazdag C-vitaminban
  • a benne található berberin gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik
  • meggátolja a fertőzések kialakulását, antibakteriális hatású
  • a sebfertőző baktériumokat is képes elpusztítani
  • fel tudja venni a harcot a hasmenéssel
  • bevethető a hüvelyi és a húgyúti fertőzésekkel szemben
  • görcsoldóként máj- és epebántalmak esetén is javallott
  • a benne lévő keserűanyagok az emésztésre vannak rendkívül kedvező hatással
  • étvágyjavító hatása is van

A borbolya fó termelője Irán, ahol legfőképp aszalt gyümölcsként árulják, vagy lekvárt készítenek belőle. Citrompótlóként is remek, olyannyira savanyú. Termése cukrot, almasavat, pektint is tartalmaz, jellemzően édes gyümölcsökhöz, mustba, lekvárba és szörpökhöz használhatjuk fel. Hasonlít a kökényhez: ha bogyóját megcsípi a dér, már nem olyan savanyú, mint előtte.

Házi lekvárok és finomságok:

Házi bodzabogyólekvár

Tegyük el a július kincsét, az ingyen bodzabogyót, amiből meglepően finom és karakteres gyümölcslekvár főzhető. Íze a bogyós gyümölcsökéhez hasonlítható, így kiválóan illik a ...

Házi fügelekvár

Mint ahogy a legtöbb gyümölcsöt, a fügét is változatosan lehet elkészíteni. Ha sok fügénk van, és már nem tudunk mit kezdeni vele, remek választás egy sűrű-ragacsos fügelekvár, ami ...

Figyelem: nagyobb mennyiségben nem javasolt a borbolya fogyasztása, mert görcsöket, vérnyomáscsökkenést és hányást okozhat. Akik szív- és érrendszeri vagy légzőszervi megbetegedésben szenvednek, kerüljék a borbolya mindennemű fogyasztását.

Forrásunk volt.


A kertünk további kincsei:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...