Lolo Mauron, a 92 éves agglegény Dél-Franciaországban,Saint-Rémy-de-Provence közelében él. Eddig semmi különös nem lenne a történetben, de Lolo a város melletti hegyek mészkövébe vájt barlangokban talált otthonra - az üregeket még a rómaiak alakították ki, és eredetileg kőfejtőként funkcionáltak.
Az idős úr a barlangokban rendezte be egészen szokatlan lakáséttermét is.
"Francia vagyok, a fejem búbjától az ujjam hegyéig" - meséli Lolo, aki ennek megfelelően igazi francia fogásokkal várja azokat a turistákat, akik aSaint Paul de Mausole kolostor meglátogatása után betévednek az excentrikus öregúrhoz egy 25 eurós menüre - a kolostor ódon falai között kezelték egykor Vincent Van Gogh-ot is.
Lolo "table d’hôte"-jában, vagyis informális éttermében csak akkor lehet enni, ha a szakács kész van az étellel, és itt nem válogathatnak a vendégek az étlapról. Az idős úr minden nap más, de fix menüvel várja a betérőket.
A vendéglő ötlete Lolo édesapjának a fejéből pattant ki. A nyolcvanas években eltévedt turisták kértek valami harapnivalót tőle - végül egy kis konzerv szardíniával meg kellett elégedniük. Ezután azonban az idősebb Mauron elkezdte kiépíteni a saját kis házias vendéglőjét.
Az üzlet jó ötletnek bizonyult a fia számára is: Lolo van, hogy 70 embert is megebédeltet egy nap, és egyedül dolgozik.
A farmház összes földszinti szobájában, de az udvaron is vannak asztalok, amelyek közül néhány kőből van kifaragva. Nem egy dülöngélő asztalt viaszosvászon-terítő borít, rajta apró Wolkswagen-bogarakkal. Lolo imádja az autókat, barlangrendszerében számos veterán autót őriz néhány muzeális értékű, öreg mezőgazdasági szerszám mellett. Nem egy pár kéri meg az öregurat, hogy egyik kocsija hozza-vigye őket az esküvőjükön, és Lolo legyen a sofőr - A séf roppant büszke ezekre a felkérésekre.
A barlangok már 400 éve a Mauronok tulajdonában vannak, és Lolonak esze ágában sincs megválni tőlük - sőt, ha teheti, még ő maga vásárol még földterületet a környéken. 1947-ben valaki egymillió frankot ajánlott az apjának, ha 3 házat építhet a barlangok mellé, de Lolo és az anyja ellenezték az üzletet, így nem lett belőle semmi. A lakásétterem tulajdonosa egyébként az édesanyja halála után tanult meg főzni, és most előszeretettel készít hallevest rákkal és kagylóval - noha ebbe időnként egy kis rozsda is kerül a lábasból -, de bundázott tőkehal és mille-feuille is szerepel a menün.
Lolo rendszeresen tószttal köszönti a világ minden részéről érkező vendégeit - a pohárba gyakran jóféle dobozos bor kerül.
via Dwell
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Gordon Ramsey hazájában az olajban sült Mars szelet a boldogság