Bor, kert, nyár - Csopak Budapestre költözik

Aki kicsit képben van a hazai borkörképpel, ismeri a Jásdi Pince borait. Azt már kevesebben tudják, hogy Jásdi Attila Budapestre is elhozza Csopakot - lakásétterem formájában.

A Jásdi Pince története 1997-ben kezdődött - ekkor vette meg Jásdi István azt a csopaki kúriát és présházat a hozzá tartozó szőlővel együtt, ahol ma a Jásdi Pince működik. Több helyen hallhattunk már róla, hogyan kezdett gazdálkodásba az akkor ötven éves ex-kereskedő, és hogyan tette az egykori Ranolder birtokot az ország egyik legsikeresebb pincéjévé. Azt viszont kevesebben tudják, hogy fia, Jásdi Attila is követi a példáját, már ami a nyughatatlanságot, az új kihívások keresését, és természetesen a borászatot is illeti.

Napos, meleg nyári délutánon érkeztünk meg Jásdi Attila budai minivillájába. Bor-bár-kert ízlelgetjük az elnevezést, de a környezetet nézve keresve sem lehetett volna alkalmasabb nevet kitalálni a lakásétteremnek. A sűrű, parkszerű, fás kert első látásra is tökéletes helyszín a nyári baráti vacsorákhoz - innen jött az ötlet, hogy Attila ne csak a közvetlen barátait, de kvázi idegeneket is vendégül lásson. Előttünk fél órával ért fel Csopakról, ahonnan a késői ebéd alapanyagait is magával hozta. Amíg a szép darab balatoni fogast filézi, beszélgetünk arról, hogyan is lett ügyvédként saját lakásétterme - persze csak az után, hogy kipróbáltuk a régi boroshordókból, alapvetően gyerekei számára épített kerti házikót, amely az egyik fa tetején áll.

Jásdi Attilának, akárcsak édesapjának, eredetileg semmi köze nem volt sem a főzéshez, sem a borász szakmához. Bölcsész, majd jogász diplomát szerzett, ma is ügyvédként praktizál - a borral még akkor sem kezdett foglalkozni, miután édesapja megvette a veszprémi püspök valamikori szőlőjét, csupán négy-öt éve vesz részt az azóta híressé vált családi üzletben. Amellett, hogy Pesten a terjesztést intézi, kisebb feladatokat is átvállalt, de így is nagyon sok időt tölt lent Csopakon -minden évben "belenyúl" valamibe a bor előállítása során - az időbeosztástól függően a szüret valamelyik pontján mindig részt vesz.

Mint mondja, szerencsések, mert a bor nagy részét helyben eladják, ettől függetlenül szükség van arra is, hogy nívós pesti éttermekben is megtalálhatóak legyenek a Jásdi borok. Haltisztítás és salátakészítés közben mesél arról, hogyan csöppentek a borász szakmába azon kívül, hogy a szüleinek véletlenül megtetszett Ranolder János egykori birtoka. Szerinte a szerencse is közrejátszott abban, hogy kezdő borászként, 17 szüret alatt biztos helyük legyen a magyar borász szakmában.

Mint mondja, a szakma körülbelül 25 éve kezdett el újra éledni, és nyilván van egy "kis" súlya annak, ha egy borász családjában hosszú évtizedek óta borral foglalkoznak, de a valódi boros tudás elveszett az előző rendszerben. Szerepet játszott az is, hogy 1999-ben rögtön az első szüretük pazarul sikerült - mint mondja, az az év az elmúlt évtizedek legjobb fehérboros éve volt. A szerencsén kívül persze alázat is kellett hozzá - szerinte nem sok olyan család van, ahol ötven fölött bele mernek vágni valami újba, és hajlandóak is tanulni.

Közben elkészül az ebéd - Attila három hete érlelt marokkói sós citrom mellé hozott Csopakról balatoni fogast, amihez kerti salátát készített, és ez mind kitűnően passzol a pár éve még lenézett, ma az egyik legjobb - ha nem a legjobb - fehérborhoz, az olaszrizlinghez. Mint kiderült, a főzés régi szerelme, régen Csopakon főzött a pincészetben, de hamar rájött, hogy csak magának okoz vele fölösleges köröket, a vendégeket elsősorban a bor vonzza be. Viszont rég óta tervezi, hogy nyit egy borbárt, hogy ne csak Csopakon, de Budapesten is képviseljék magukat egy saját hellyel. Amíg hiányzik a helyszín, addig pedig kísérletezik: saját otthonában főz a vendégeire. Egy barátjától jött az ötlet: miért nem próbálja ki félig élesben, milyen a vendéglátózás: úgyis gyakran főz saját barátokra, miért nem teszi meg idegenekkel is, és csinál egy lakáséttermet?

Így is lett: ez a Jásdi Borbárkert második nyara. A csöndes budai kertbe bárki bejelentkezhet, ha jó ételekre és borokra, szép környezetre, és rendkívül érdekes és szórakoztató házigazdára vágyik. A Jásdi Borbárkert egész nyáron nyitva van, volt már itt egész bárány sütése, portugál vacsora, gombamenü, egyszerű lecsó és akusztikus gitárzenekar is. Mivel Attila nyáron sok időt tölt Csopakon, érdemes időben előre foglalni, de jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki egy igazán jó hangulatú baráti vacsorára vágyik. Szeptember 4-én például bárányvacsora készül - használjátok ki, amíg jó idő van, és próbáljátok ki a Jásdi Borbárkertet!

A Jásdi Borbárkertről itt tudhatsz meg többet.

Ezeket olvastad már?

STÉG, a belváros halkirálya

A belváros közepén nyílt meg februárban a Stég - az édesvízi halak mestereinél olyan fogásokat kóstolhattok, amikhez talán már évtizedek óta nem volt szerencsétek!

Dacota
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...