Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer egyik Facebook-bejegyzésében arra figyelmeztet, hogy veszélyes lehet az egyik népszerű TikTok-trend, a „bolyhos pattogatott kukorica”. A Food Safety News cikkére hivatkozva azt írták, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból eszement ötlet nyers tésztával keverni a popcornt.
... na de mi is az a „bolyhos pattogatott kukorica”?
A különleges édesség úgy készül, hogy először alacsony hőfokon egy serpenyőben vajat és pillecukrot olvasztanak össze. Ezután hozzáadnak egy csomag, süteményekhez készült lisztkeveréket, majd belekevernek néhány bögre popcornt.
@kaylagresh making the viral fluffy marshmallow popcorn 👻🍿🧡 #marshmallowpopcorn #halloweensnacks #halloween #halloweentreats #halloweenvibes #treats #fallvibes #spookytreats #spookyseason ♬ original sound - Itz.fall.timee
Azt gondolhatnánk, hogy ezzel semmi probléma, pedig a nyers liszt igen veszélyes lehet.
Sokan nem tudják, hogy a lisztet legalább 2 percig kellene minimum 70 Celsius-fokon melegíteni ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható legyen.
Nyers formában a liszt ugyanis számos kórokozót rejthet. Az utóbbi évben például csak az Egyesült Államokban legalább 168 E. coli-fertőzésről számoltak be, de szalmonellajárvány is kapcsolódott már a nyers liszt fogyasztásához.
Friss híreinkből: